|

Sabitten sonra mobil abone sayısı da düştü

Melih Bayram Dede
00:00 - 18/04/2011 Pazartesi
Güncelleme: 18:28 - 17/04/2011 Pazar
Yeni Şafak
Sabitten sonra mobil abone sayısı da düştü
Sabitten sonra mobil abone sayısı da düştü

TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, bu yıl beşinci kez gerçekleştirilen Telekomünikasyon Zirvesi'nde, ilk kez sektörde rekabet sağlanması konusunda görüş birliğine varıldığını ifade ederek, 'Bu defa topu taca atan konular yerine gerçekler konuşuldu' dedi.


Konuşmasında sektörün büyüklüğünü değerlendiren Yusuf Ata Arıak, son 3-4 yıl dikkate alındığında sabit alanda gelirlerin artmadığına ve mobil gelirlerde de gerileme eğilimi başgösterdiğine dikkat çekti. Türk Telekom, mobil operatörler, sabit ses ve internet işletmecilerinin toplam gelirinin 2010 yılında 22,7 milyar TL'de kaldığını belirten Arıak, bu şartlar altında 2023 yılı için konulan 160 milyar dolarlık toplam gelir hedefine ulaşmanın zor olduğunu ifade etti.


Arıak AB ortalamalarına göre sabit gelirlerin toplam gelirler içerisindeki payının %48 olduğunun altını çizdi ve Türkiye?de sabit alanda rekabetin gelişmemesi sebebiyle bu oranın %33?de kaldığını söyledi.


Sabit telefon abone sayısının düzenli olarak azaldığını söyleyen Arıak sabit telefon trafiğinin dikkat çekici bir biçimde gerilediğine dikkat çekti. Bunun yanı sıra ADSL abone sayısının artmadığını vurgulayan Arıak sabit haberleşme için acilen çözümler üretilmesi gerektiğinin altını çizdi.


TELEKOMCUDAN YEREL İDARELER PARA İSTİYOR

Yerel idarelerin baz istasyonlarında olduğu gibi fiberoptik altyapı inşasında da işletmecilerden çok büyük bedeller talep ettiklerini belirten Arıak, 'Bu bedeller haberleşme imkanlarının gelişmesine engel. İstanbul'da yeni fiber döşeyecek firmalardan çok ciddi paralar isteniyor. Bu, Deli Dumrul hikayesine döndü. Gerçekten yatırımları önlüyor. Bazı bakanlıklar bile baz istasyonu kurulması için işletmecilerden para talep ediyorlar. Yatırımlar önündeki engellere bir de yeni yatırımların da önünün kesilmesi ekleniyor' diye konuştu.


13 yıl önce