|

Şehir içinde telefon rekabeti başlıyor

00:00 - 9/05/2009 Cumartesi
Güncelleme: 01:44 - 9/05/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Şehir içinde telefon rekabeti başlıyor
Şehir içinde telefon rekabeti başlıyor

Cep telefonlarında 2 buçuk milyon abonenin yararlandığı numara taşıma hizmeti artık sabit telefonlarda da başlıyor.

9 Mayıs gününden itibaren sabit telefonlarda da aboneler numarası değişmen başka bir operatörü seçme imkanına kavuşacak. Telekomedya'nın haberine göre, Halen Türk Telekom tarafından verilen şehir içi telefon hizmetleri bu tarihten itibaren alternatif operatörler olan UMTH'çılara açılacak. Pazarda serbestleşmeyi sağlayacak olan hizmet, sabit telefon abonelerine de özgürlük getirecek.


Sabit telefonlarında numara taşıma işlemi GSM için oluşturulan Numara Taşınabilirliği yönetmeliğine göre yapılacak. Ancak numara taşıma işlemlerinin nasıl yapılacağı aboneye nasıl bilgi verileceğine ilişkin usul ve esaslar henüz belirlenmedi. Numara taşınabilirliği yönetmeliği Elektronik Haberleşme Kanunu'na göre yeniden düzenleniyor. Bu yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından usul ve esaslar belirlenmiş olacak.



EN GEÇ 3 AY İÇİNDE NUMARALAR TAŞINACAK

Öte yandan sabit telefonda numara taşınabilirliği hizmetinin başlaması için operatörlere numara tahsisi yapılması gerekiyor. Buna ilişkin düzenleme de Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe girecek. Sektör temsilcileri 9 Mayıs resmi açılışı olan numara taşınabilirliği hizmetinin gecikeceğini ancak en geç 3 ay içerisinde gereken düzenlemelerin yapılacağını ve hizmetin başlayacağını belirtiyor.



Alternatif operatörler olarak şehir içinde telefon hizmeti verecek olan Uzun Mesafe Telefon Hizmetleri (UMTH) şirketleri yetkilendirme için BTK'ya başvuru yapacak. Lisans bedellerinin belirlenmesinin ardından yetkilendirme sahibi olan operatörler sabit telefon hizmetleri vermeye başlayabilecek.



TÜRK TELEKOM'A EN AZ 5 RAKİP

Sabit telefon hizmetleri telekomünikasyon pazarının yüzde 73'ünü oluşturuyor. Yeni işletmeciler ise pazarda şu anda yüzde 4'lük bir paya sahip. Numara taşınabilirliği uygulaması ile birlikte şehir içinde telefon hizmetini şu an UMTH alanında hizmet veren şirketler sunacak. UMTH lisansı olan toplam 32 şirket bulunuyor. Ancak bu şirketler arasında şehir içi için alt yapı yatırımı yapan ve numara taşınabilirliğine hazır olan Tellcom-Superonline, Millenicom, Doğan, Koçnet, Borusan, TurkNet başı çekiyor.



SABİT TELEFON DA UCUZLAYACAK

GSM sektöründe numara taşınabilirliği abone özgürlüğünün yanı sıra GSM firmalarının ardı ardına sundukları kampanyalarla cepte ucuzlamayı da beraberinde getirmişti. Sabit telefon hizmetlerinde de pazara yeni girecek olan firmalar abonelere yönelik uygun fiyatlı kampanyalar sunacak.



TELKODER: “PAZAR PAYI 2009'DA YÜZDE 10'A ÇIKACAK”

Telkoder Başkanı Yusuf Ata Arıak, şehir içi telefon görüşmelerinde numara taşınabilirliği uygulamasının başlayacak olmasını, serbestleşme için önemli bir gelişme olarak değerlendirdi. Arıak yeni işletmecilerin pazar payını 2009 sonunda yüzde 10'a çıkarmayı hedeflediklerini belirterek “sağlıklı rekabet ortamının sağlanması için öncelikle yeni sabit hat işletmecileri, Türk Telekom'la yasal olarak aynı haklara sahip olmalıdır ve bu eşitliğin bütün ilişkilerde göz önünde tutulması gerekir. BTK'nın yeni sabit hat işletmeciliğinin önünün açılmasını sağlaması ve yeni sabit hat işletmecilerini bu alanda rekabet oluşana kadar koruması beklenmektedir. Türkiye'de düşme eğilimi gösteren sabit telefon trafiğinin yeniden yükselişe geçmesi için sabit hat pazarının rekabete açılması ve rekabete aykırı davranışların önlenmesi gerekir” diye konuştu.



15 yıl önce