|

Siber saldırılara karşı 'güvenlik kursu'

00:00 - 3/01/2012 Salı
Güncelleme: 13:43 - 3/01/2012 Salı
Yeni Şafak
Siber saldırılara karşı 'güvenlik kursu'
Siber saldırılara karşı 'güvenlik kursu'

İnternet Teknolojileri Derneği (INETD), bu yıl Uşak'ta yapılacak Akademik Bilişim Konferansı öncesinde 'siber saldırılar ve internet güvenliği' üzerine ücretsiz kurs düzenledi. 

INETD Başkanı Mustafa Akgül, üniversitelerin bilişim ve internet konularındaki uzmanlarını bir araya getiren 14. Akademik Bilişim Konferansı'nın 1-3 Şubat'ta Uşak Üniversitesinde yapılacağını bildirdi. Konferansın, internetin tetiklediği değişimin sancılarını ve çalkantılarını anlamaya ve ona bir cevap oluşturmaya çalışacağını ifade eden Akgül, konferansın ana temasının sosyal ağlar, yeni medya ve demokrasi olduğunu belirtti. 

Ondördüncüsü bu yıl düzenlenen konferansın bilişimle uğraşan tüm üniversite topluluklarına ev sahipliği yapmaya çalıştığını dile getiren Akgül, konferansın doğal katılımcılarının da bilgisayar, bilişim, enformatik bağlantılı bölümlerin yanında, kütüphaneciler, medikal, tarımsal, mekansal, inşaat, eğitim alanında faaliyet gösteren bilişimciler ve bilişim hukukçuları olduğunu söyledi. 

'Akademik Bilişim Konferansı, yapıldığı şehri bir bilişim fırtınası ile sarsmaya çalışmaktadır' diyen Akgül, konferansta lise öğrencilerine ve öğretmenlerine yönelik internet ve açık kaynak etrafında bir sohbet toplantısı, kamu çalışanlarına yönelik bir e-devlet paneli, yurttaşlara yönelik güvenli internet, KOBİ'lere yönelik e-ticaret etkinlikleri düzenleneceğini belirtti. 


Özgür yazılım ve siber güvenlik kampı da başlıyor

Akgül, konferans öncesinde ve konferans sırasında çeşitli seminerler ve kurslar düzenleneceğini de bildirdi. 

Konferans öncesinde 28-31 Ocak tarihleri arasında yapılacak 4 gün boyunca özgür yazılım ve siber güvenlik konuları ağırlıklı olmak üzere PostgreSQL, LibreOfis ve Python üzerine kurslar düzenlendiğini kaydeden Akgül, kursların üniversite ve kamu çalışanlarını hedeflediğini, herkese açık ve ücretsiz olduğunu belirtti. Akgül, kursiyerlerin ve konferans katılımcılarının üniversite yurtlarında konaklayabileceğini söyledi. 

Güvenlik kursunun iki bölümden oluştuğunu, web uygulama güvenliğinin TÜBİTAK BİLGEM tarafından verileceğini dile getiren Akgül, ikinci parçada ise özgür yazılımlarla saldırı tekniklerinin anlatılacağını ifade etti. 

PostgreSQL'un da ticari ürünlerle yarışabilecek, çok büyük veritabanlarını çalıştıran özgür bir veritabanı yönetim sistemi olduğunu belirten Akgül, kursun da veritabanı temellerinden başlayarak, büyük bir bankanın veritabanını işletecek ve performansı düzenleyecek kavramları içerdiğini anlattı.  

LibreOfis'in ise tüm ofis uygulamalarını kapsayan bir özgür yazılım olduğunu kaydeden Akgül, kurumlara ciddi bir tasarruf sağlayan uygulamanın yetenekli bir programlama dili olduğunu aktardı. 

Akgül, eğitimin tamamen ücretsiz olacağı kursa başvuru için ab2012.usak.edu.tr üzeriden kayıt olunması gerektiğini sözlerine ekledi. 

12 yıl önce