|

Sınırı siz belirleyin

İnternet çocuklar için hem eğitim hem de eğlence amaçlı olarak bir ihtiyaç. Ancak çocuklar interneti kullanırken, zamanı gereği gibi kontrol edemeyebilir. Bu nedenle sınırları aileler olarak siz koymalısınız

Melih Bayram Dede
00:00 - 23/09/2014 Salı
Güncelleme: 22:53 - 22/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Sınırı siz belirleyin
Sınırı siz belirleyin

Bugünün koşullarında internet evlerimizin temel iletişim araçlarından biri haline geldi. Ancak bu iletişim aracını kullanırken, yetişkinler olduğu kadar çocukların da kontrollü olması gerekiyor. Özellikle çocukların yeni eğitim öğrenim yılının başladığı şu günlerde ödevlerini bırakıp, kontrolsüz olarak internette zaman geçirmesi engellenmeli. Bunu yaparken de, çocuklarla iyi iletişim kurulmalı ve eğitimle internet arasında bir denge kurması sağlanmalı.

GÜNLÜK SÜRE SINIRI KOYABİLİRSİNİZ

Çocukların internette kullandığı zamanı kısıtlamak ve belli saatlerde ve belli sürelerde internete erişmelerini sağlamak için çeşitli yazılımlar var. Bu yazılımlar sayesinde çocuğunuzun bilgisayarında sizin belirlediğiniz saatler arasında internet erişimi olmasını sağlayabilirsiniz. Zaman kısıtlaması konulurken, bunun nedeni çocuklara iyi bir şekilde anlatılmalı ve karşılıklı güven duygusunun zedelenmemesine özen gösterilmeli.

RİSKLER HAKKINDA BİLGİ VERİN

Çocuklara internet kullanımı sırasında kısıtlamak koymak dışında yapmanız gereken şeyler de var. Bunların başında, bilinçli bir kullanıcı olması için onu bilgilendirmek geliyor. İnternette karşılaşabileceği riskleri anlatmak, neleri yapması, neleri yapmaması gerektiğini anlatmak ailelerin en önemli görevlerinden. Kişisel bilgilerini tanımadığı kişilerle paylaşmaması gerektiğini, tanımadığı kişilerden gelen e-posta ya da mesajlardaki linklere tıklamasının riskler doğuracağını ona en iyi siz anlatabilirsiniz. İnternet üzerinden gelen cazip teklifler, hediye kazandığına dair mesajlardaki linklere itibar etmesi, sizi hem maddi hem de manevi zararlara uğratabilir. Ev adresinizi, telefon numaranızı sosyal ağlarda paylaşma, sosyal ağlardan tanıştığı kişilerden gelen yüzyüze görüşme taleplerini kabul etmenin ne gibi sonuçlar doğurabileceğini çocuklar düşünemeyebilir.

SUSTURMAK İÇİN TABLET VERMEYİN

Ne yazık ki bugün pek çok aile çocukların sesleri kesilsin diye önlerine bilgisayar koymakta, ellerine kontrolsüz bir biçimde akıllı telefon veya tablet bilgisayar vermekte. Çocukları gereğinden fazla internete zaman harcamaya teşvik etmek yerine, sokağa çıkmaya, arkadaşlarıyla zaman geçirmeye ve sosyalleşmeye teşvik etmek gerekiyor. Bilgisayar ve internet günün koşullarında gereklidir. Çocuğunuzun tek eğlencesi ve tek sosyal aktivitesi bilgisayar ve internet haline gelmişse, bundan ve bunun doğruracağı sonuçlardan aile olarak birinci derecede siz sorumlusunuz.


10 yıl önce