|

SMS'te devrim

Avrupa'da cep telefonuyla en çok konuşan ve en çok SMS atan ülke olan Türkiye'de, artık SMS gönderme hızı da artırılacak.

Cihan
00:00 - 9/04/2013 Salı
Güncelleme: 10:10 - 9/04/2013 Salı
Yeni Şafak
SMS'te devrim
SMS'te devrim

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), üçüncü nesil kablosuz telefon teknolojisi arasında yer alan 3 Nesil (3N) mobil haberleşme hizmetlerine yönelik olarak yeni bir taslak hazırladı. Taslakta, 3N şebekesinde başlatılan SMS'lerin yaklaşık yüzde 95'inin 15 saniye içerisinde karşı tarafa iletilmesi zorunluluğunun getirilmesinin planlandığı dile getiriliyor.

BTK verilerine göre, yeni dünyada en çok mobil hat değiştiren ülke sıralamasında yeralan Türkiye'de, her geçen gün mobil haberleşmeye yönelik yeni teknolojiler tüketicilerin takdirine sunuluyor. Ülke genelinde sadece 799 köy ve mezrada mobil kapsama alanı olmadığına işaret edilen BTK'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, GSM işletmecilerinin ulusal ve uluslararası kalite standartlarında hizmet sunmalarını teminen hizmet kalitesi ölçütleri ve bunlara ilişkin hedef değerlerin belirlenmesinin büyük önem arz ettiği hatırlatıldı.

Bu amaçla hazırlanan taslak yönetmeliğin kamuoyu görüşüne açıldığına vurgu yapılan açıklamada, taslak yönetmelik ile işletmecilerin kapsamakla yükümlü oldukları alanlarda belirlenen minimum hız değerleri ile ses kalitesine ilişkin kriterlere işletmeciler tarafından uyulmasının hedeflendiği dile getirildi. İlk etapta, işletmecilerin kapsamakla yükümlü oldukları 3N kapsamasının bulunduğu büyükşehirlerdeki alanlarda başarılı olarak tamamlanan veri indirme işlemlerinin yüzde 95'inin ortalama hız değerinin 768 kbps olması, bu yerlerdeki ses çağrılarına ilişkin ses kalitesinin (sesin net olarak anlaşılması) ise 5 üzerinden 3.5 olması hedefleniyor.

SMS'LER DAHA HIZLI İLETİLECEK

Taslak düzenlemede, SMS'lere ilişkin bazı kriterlere de yer veriliyor. Buna göre; 3N şebekesinde başlatılan SMS'lerin yaklaşık yüzde 95'inin 15 saniye içerisinde karşı tarafa iletilmesi zorunluluğunun getirilmesi düşünüldüğü belirtildi.

Açıklamada, 'Hazırlanan taslak düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde artık 3N kapsamasının bulunduğu yerlerde, hizmet alınacak şebekelere ilişkin minimum veri indirme hızları tanımlanmış olacağından dolayı, abonelerin 3N hızına ilişkin şikayetlerinin de azalacağı hedeflenmektedir.' denildi.


11 yıl önce