|

Sosyal ağlar GSM'i vurdu

Dünyadaki telefon operatörlerinin, sosyal ağlar yüzünden SMS gelirleri zararı 14 milyar dolara ulaştı. Türkiye'deki GSM şirketleri de aynı süreçten etkilenirken Avea CEO'su Erkan Akdemir, whatsApp gibi uygulamalar ile yüzde 15 civarında olması gereken büyümenin yüzde 10 olarak gerçekleştiğini söyledi.

.
00:00 - 13/02/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:58 - 12/02/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Sosyal ağlar GSM'i vurdu
Sosyal ağlar GSM'i vurdu

Mobil teknolojilerde sosyal ağ platformlarının tüketiciler tarafından daha fazla kullanılması GSM şirketlerinin gelirlerini de etkiledi. Avea CEO'su Erkan Akdemir, 2013 yılında şirketin gelirini geçen yıla göre yüzde 10 artırarak 3.8 Milyon TL olarak gerçekleştirdiğini açıkladı. Ancak sosyal ağ kullanımının etkisiyle yüzde 15 civarında olması gereken büyümenin yüzde 10 olarak gerçekleştiğini de ekledi.

8 FABRİKA KURACAK YATIRIM

AVEA'nın 2013 yılı şirket performansının değerlendirildiği basın toplantısında Akdemir, ,2013'ün aynı döneminde 13 milyon 500 bin olan toplam müşteri sayısını, 14,5 milyona çıkardıklarını açıkladı. Akdemir sözlerini şöyle sürdürdü: 'Sadece 2013 yılında 706 milyon TL'lik bir yatırım yaptık. 2011 yılından 2013 yılı sonuna kadarki dönemdeyse 2.262 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirdik. Bu rakamla yaklaşık 8 gıda fabrikası, yaklaşık 2 adet de yıllık 50 bin araç kapasiteli otomobil fabrikası kurulabilir.'

NUMARA TAŞIMADA ÖNDE

Erkan Akdemir, 2013 şirket verilerini de basın mensupları ile paylaştı. Akdemir Avea'nın bu konuda rakiplerine göre önde olduğunu belirterek, '2013'ün son çeyreğinde 304 bin abonenin numarasını alıp Avea'ya gelmesiyle birlikte, bu alandaki liderliğimizi kesintisiz olarak tam 7 çeyrektir sürdürmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yılsonu itibarıyla toplamda 916 bin net numara taşımayla, 2013 'numarasını alanın, Avea'ya geldiği bir yıl oldu' dedi.

İnternet üzerinden veri trafiğini hızlandıran WhatsApp, Twitter, Facebook gibi sosyal medya uygulamalarıyla Viber, Tango gibi ücretsiz sesli görüşme programları tüketicileri cezbediyor

Mobilden elde edilen gelir memnun edici

Erkan Akdemir, mobil data gelirlerinde yüzde 47 oranında bir büyümeye ulaştıklarını söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti: 'Mobil datanın servis gelirlerimiz içindeki payı gösterdiği yıllık 4 puanlık artışla yüzde 15'e çıkarken; mobil data gelirimiz de 578 milyon TL'ye ulaştı. Buna ek olarak; 2013 yılı boyunca akıllı telefonun da yine ilk adresi olduk. 2013 sonu itibarıyla akıllı cihaz penetrasyon oranımızı, bir önceki yıla göre yüzde 11 oranında bir artışla yüzde 37'ye yükselttik. Son 9 çeyrektir bu alandaki liderliğimizi bırakmadık.' Akdemir ayrıca, '81 ilde çift taşıyıcılı internet teknolojisi Mobil Plus'ı sunduktan sonra, 3G'yi çift taşıyıcı teknolojisiyle 4 kat hızlandırarak 4G seviyesine çıkarttık' şeklinde konuştu.

Akıllıda taksit yasağı yanlış

Basın toplantısında, akıllı telefonlar başta olmak üzere birçok teknoloji ürününe gelen taksit sınırlamasını eleştiren Akdemir, GSM şirketlerinin akıllı telefon satışlarında taahhüt uygulamasında artış beklediklerini dile getirdi. Buna rağmen sektörünün tümünün süreçten olumsuz etkilenmemesi gerektiğini dile getirdi. Akdemir ayrıca, dış ticarette teknoloji ürünlerinin payının yüzde 1 olduğunu ve taksit yasağının yansıtıldığı gibi ithalatta beklenen getiriyi sağlamayacağını dile getirdi.


10 yıl önce