|

Sosyalleşmede ABD''yi geçtik

Mobil internet kullanım oranının gelişmiş ülkelere oranla daha düşük olduğu Türkiye, akıllı telefondan sosyal ağ kullanımında, Amerika, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerden daha ileride

Melih Bayram Dede
00:00 - 30/09/2014 Salı
Güncelleme: 23:41 - 29/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Sosyalleşmede ABD''yi geçtik
Sosyalleşmede ABD''yi geçtik

Dünya genelinde GSM operatörlerine mobil iletişim altyapısı sunan Ericsson, belli aralıklarla mobil teknolojilerden yararlananların alışkanlıklarını irdeleyen araştırmalar yayınlıyor. Bu araştırmalar, sektöre ışık tutacak veriler içeriyor. Şirket, son olarak, Türkiye''deki 3G bağlantılı akıllı telefon kullanıcılarının kullanım alışkanlıkları, eğilimleri ve 4G''den beklentilerine ilişkin veriler içeren, '5. 2014 Ericsson ConsumerLab 3G Kullanıcı Eğilimleri ve Beklentileri Araştırması'nı yayınlandı.

İNTERNETTEN KONUŞMAYI SEVİYORUZ

Türkiye genelinde 25 şehirde, ayda en az bir kez akıllı telefon üzerinden mobil internet kullanan toplam bin 500 kullanıcı ile yüz yüze görüşmeler yapılarak gerçekleştirilen araştırmada, Türk halkının sosyal paylaşım sitelerini kullanım oranının Amerika'dan bile daha fazla olduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye''deki akıllı telefon kullanıcılarının %91''i haftada en az bir kez sosyal ağlara bağlanırken, Amerika''da bu oranın %81, İngiltere''de %77, Almanya''da ise %70 gibi daha düşük bir değerde olduğu ortaya çıktı.

MOBİL İNTERNET HIZ KESMEDEN ARTIYOR

Ericsson Türkiye Ülke Müdürü Ziya Erdem, BTK''nın 2014 ikinci çeyrek verilerine göre Türkiye''de 27 milyonu aşkın cepten mobil internet kullanıcısı bulunduğunu hatırlatarak, araştırma ile mobil internet kullanımının hız kesmeden arttığının görüldüğünü belirtiyor.

Sadece internet yeter

- Akıllı telefon kullanıcılarının internet üzerinden sesli/görüntülü görüşme ve anlık mesajlaşma hizmetlerini kullanımı yine pek çok ülkenin ilerisinde seyrediyor.

- İnternet tabanlı bu iletişim hizmetleri geleneksel operatör ses ve SMS hizmetlerini tamamlıyor ancak onların yerini almış değil.

- Kullanıcıların %56''sı her gün hem SMS hem de anlık mesajlaşma servislerini kullanıyor.

- Her gün internet bazlı anlık mesajlaşma servislerini kullanıp SMS kullanmayan kullanıcılar ise sadece %6 seviyesinde.

- Kullanıcıların %38''i her gün hem internetten sesli/görüntülü arama, hem de operatörler üzerinden normal arama yapıyor.

- Her gün internet üzerinden telefon görüşmesi gerçekleştiren fakat mobil operatör üzerinden ses çağrısı yapmayan kullanıcılar ise %5''te kalıyor.

- İnternet iletişim servis kullanıcıları tarafından gönderilen her 10 mesajdan 4.4''ü ve yapılan her 10 çağrıdan 3.3''ü internet üzerinden gerçekleşiyor.

- Bu oranlarla Türkiye; Amerika, İngiltere, İsveç ve Danimarka gibi ülkeleri geride bırakıyor.

- Kullanıcılar seçim yapmak zorunda kalırsak ses ve SMS hizmetini bırakıp sadece veri hizmetlerini kullanmayı tercih edeceğini belirtiyor.

Cebim son model olsun çılgınlığı

- Türkiye''deki kullanıcılar teknolojiye meraklı ve yeni cihaz sahibi olma konusunda oldukça istekli.

- % 43, akıllı telefonlarının hayatlarının önemli bir parçası olduğunu ifade ederken, %37, operatör seçerken maliyetten önce hız arıyor.

- Kullanıcıların % 40''ı cihaz alırken en son çıkan modelleri tercih ediyor.

- Mobil servislerin kullanımı, sosyal medya, anlık mesajlaşma, uygulama indirmede İngiltere, ABD, Almanya'yı geride bırakmış durumdayız.

- Türkiye''deki akıllı telefon kullanıcılarının %91''i haftada en az bir kez sosyal ağlara bağlanırken, Amerika''da bu oran %81, İngiltere''de %77.

- Bu sonuç, Türkiye''de mobil genişbant kullanımının diğer ülkelere kıyasla henüz daha düşük, fakat hızlı bir yükseliş trendinde olması ile açıklanıyor.


10 yıl önce