|

Tüm cihazlarda aynı deneyim

Microsoft, yeni işletim sistemi Windows 10'da, akıllı telefondan akıllı televizyonlara kadar tüm cihazlarda aynı deneyimi yaşatmayı hedefliyor. Her cihazdan aynı uygulama mağazasına erişecek ve bir cihazda yarım kalan işleme diğer cihazdan devam edebileceğiz

Melih Bayram Dede
00:00 - 7/10/2014 Salı
Güncelleme: 22:22 - 6/10/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Tüm cihazlarda aynı deneyim
Tüm cihazlarda aynı deneyim

Microsoft, yeni işletim sistemi Windows 10'u tanıttı. Şirket yeni işletim sisteminde akıllı telefon, tablet, kişisel bilgisayar, akıllı televizyon gibi pek çok farklı cihazda aynı kullanıcı deneyimi sunmayı vaad ediyor. Bu çerçevede, Microsoft'un uygulama mağazası Windows Mağaza'dan indirilen tüm uygulamalar ortak bir standarda sahip olacak.

YAYINCILARA KOLAYLIK

Bu sayede, örneğin Yeni Şafak uygulamasını indirdiğinizde, bu uygulamayla tüm cihazlarda aynı deneyimi yaşayabileceksiniz. Bu yenilik kullanıcılar kadar, uygulama geliştiriciler ve yayıncılar için de büyük bir kolaylık.

LİSANSI OLANA ÜCRETSİZ

Artık uygulamalar bir kez geliştirildiğinde, tüm ekran boyutu ve tüm cihazlar için tasarlanmış olacak ve her uygulamanın 'akıllı telefon sürümü, tablet sürümü, PC sürümü, akıllı televizyon sürümü' gibi defalarca yazılmasına gerek kalmayacak. Şirketin 30 Eylül'de tanıttığı Windows 10, muhtemelen önümüzdeki yıl kullanıma sunulacak. Windows 8 ve 8.1 lisansı olan kullanıcıların yeni işletim sistemine ücretsiz yükseltme yapması bekleniyor.

SÜRECE DAHİL OLUN

Microsoft'un Windows 10'da yaptığı bir yenilik de, yazılım geliştirme sürecine kullanıcıları ortak etmek oldu. Windows Insider Program'a (WIP) üye olanlar, Windows 10'un geliştirilme sürecindeki Technical Preview adlı sürümünü ücretsiz indirip, görüşlerini şirkete iletebiliyor.

Windows 10 kullanıcılara neler getiriyor?
Genişletilmiş Başlat Menüsü:
Başlat menüsü, yeni sürümde en sık kullanılan dosya ve fonksiyonları öne çıkaran ve kullanıcıya çok daha fazla özelleştirme olanağı sunan yeni haliyle geri dönecek.
Pencereli Uygulamalar:
Windows Mağazası üzerinden edindiğiniz uygulamalar artık masaüstü uygulamalarına benzer bir pencere içinde açılacak. Bu pencereleri ihtiyaca göre yeniden boyutlandırabilecek, taşıyabilecek, üzerinde yer alan uygulama çubuğu üzerinden tek tıkla minimize edebilecek veya kapatabileceksiniz.
Geliştirilmiş Uygulama Tutturma:
Uygulama tutturma (snap) özelliğindeki yenilikler sayesinde aynı ekranda birden fazla uygulamayla çok daha kolay çalışabileceksiniz. Yeni dörtlü snap konfigürasyonu sayesinde aynı anda ekrana dört uygulama yerleştirmeniz mümkün. Windows 10, çalışan diğer uygulamaların ekranda kalan boşluklara nasıl yerleştirilebileceği konusunda tavsiyelerde bulunacak.
Yeni Görev Görüntüleme Fonksiyonu:
Bu buton sayesinde çalışan tüm uygulamalarınızı bir arada görebilecek, tek tıkla dilediğinizi ön plana alabilecek ve farklı masaüstü görüntüleri arasında geçiş yapabileceksiniz.
Sanal Masaüstü:
Birçok uygulamayı ve dosyayı tek bir masaüstü üzerinde kalabalık bir şekilde görüntülemek yerine, iş veya eğlence odaklı farklı amaçlar ve projeler için özelleştirilmiş farklı masaüstü görünümleri tasarlayabileceksiniz.
Windows Insider Program:
Microsoft, Windows Insider Program (WIP) ile yeni işletim sisteminin gelişiminde kullanıcılardan gelen geri bildirimlere verdiği önemin altını çizen yeni bir uygulama başlattı.
WIP:
Programa katılanlar, Microsoft ile kuracakları çift yönlü diyalog sayesinde geliştirme süreci boyunca sağlayacakları geri bildirimlerle yeni Windows 10 sürümünün şekillenmesinde söz sahibi olabilecek.
Bilgisayarınızı iş amaçlı kullanıyorsanız:
Olası bir sorun yaşamamak için test sürümü olan Windows Technical Preview yüklemeyin.
Windows Technical Preview:
Yükledikten sonra, eski sürüme geri dönmek için bilgisayarınızın kurtarma bölümünü kullanamazsınız.
Windows 10:
Yeni sistemle ilgili bilgi için, http://preview.windows.com'u ziyaret edebilirsiniz.

10 yıl önce