|

Türk mühendislere sınırötesi görev

Vodafone, 2006′da satın aldığı araştırma geliştirme şirketi Oksijen'i küresel AR-GE merkezi ilan etti. 250 Türk mühendisin çalıştığı şirket bundan sonra 359 milyonluk Vodafone müşterisi için teknoloji geliştirecek.

Melih Bayram Dede
00:00 - 26/02/2011 Cumartesi
Güncelleme: 02:11 - 26/02/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Türk mühendislere sınırötesi görev
Türk mühendislere sınırötesi görev

Vodafone Türkiye tarafından 2006 yılında satın alınan araştırma geliştirme şirketi Oksijen, Vodafone'un küresel AR-GE merkezi haline geliyor. Konuyla ilgili Vodafone Türkiye ofisinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, “2000 yılında, mobil uygulamalar geliştirmek için faaliyete başlayan bir şirket olan Oksijen, bundan sonra Vodafone'un 359 milyonluk müşterisine ürün ve servisler geliştirecek.” dedi. Timuray, 250 Türk mühendisin çalıştığı Oksijen'e bu yıl içinde yeni projeler için 40 mühendis daha alacaklarını söyledi. Türkiye'nin AR-GE harcamalarının yüzde 18 artış gösterdiğini ifade eden Timuray, “Oksijen, 2006 yılında Vodafone Grubu'na katıldı. Bizim için Oksijen kar amaçlı bir operasyon değil. Öncelik, Vodafone için çözümler geliştirmek. Verinin artan rolü var. Biz zaten 2011 yılını veri yılı ilan ettik.” şeklinde konuştu.


TÜRKÇE SMS, İSPANYOLA DA YARADI

Oksijen Genel Müdürü Arda Özgün, “Lokasyon bazlı hizmetler için mükemmeliyet merkezi oluyoruz. 359 milyonluk Vodafone'un müşteri kitlesine hizmet vereceğimiz için heyecanlıyız.” dedi. 2 yıl önce, Vodafone Global'le birlikte çalışmaya başladık. Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun da desteğiyle Türkçe SMS çözümü gibi pek çok proje geliştirdik. Türkçe SMS projesiyle, İspanyolca gibi diller için de küresel bir çözüm geliştirmiş olduk ve bu çözüm şu an yurtdışında da kullanılıyor.” şeklinde konuştu.


YENİ PATENTLER ONAY BEKLİYOR

Geliştirmekte oldukları teknolojiler hakkında da bilgi veren Özgün, “60 ürün üzerinde çalışıyoruz ve bu 60 ürün de Yakın Alan İletişimi'ni (NFC) destekliyor. Her ay 30 proje üzerinde çalışıyoruz. Yaptığınız bir ürünü, kolaylıkla 359 milyonluk bir müşteri kitlesine sunabiliyorsunuz. Halen 13 patentimiz onay yolunda devam ediyor. Şu ana kadar 16 patent aldık. Önümüzdeki yıl için Ar-Ge bütçemizi bir önceki yıla göre 10 kat artırmayı ve 250 olan istihdamımızı bu yıl sonuna kadar yüzde 17 artışla 292 kişiye çıkartmayı planladık.” dedi.


TÜRKİYE, BİZE DE ROL MODEL

Vodafone Avrupa CEO'su Michel Combes de, Oksijen'in şirketin küresel AR-GE merkezi haline gelmesinden büyük heyecan duyduğunu belirterek, “Serpil hanımın liderliğiyle bu başarıldı. Sektördeki 20 yıllık deneyimimle, bu kadar kısa sürede bu kadar hızlı bir gelişme görmedim. Vodafone Türkiye, bu bölgede gerçekten lider. Bizim için de bir rol model. İnovasyon, Vodafone hizmetlerinin kalbine hitap etmetedir. Artık sesten veriye doğru bir trafik artışı var. Biz de bu süreçte hizmetlerimizi, yenileyerek pazar payımızı genişletmek istiyoruz.” dedi. Toplantıya geniş bir grupla katılan ve projeler hakkında bilgiler veren ekibe de seslenen Combes, “Oksijen, bir teknoloji geliştirme fabrikası gibi. Hepinize bizimle birlikte olduğunuz, ekibimizin bir parçası olduğunuz için teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.


İLK GÜNDEN BERİ DESTEKLEDİM

Toplantıda konuşan Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de şunları söyledi: “36 merkezde, 36 ülkede faaliyet gösteren bir firmanın ihtiyaçları için ürünler geliştireceksiniz. Bunu bu yüzden çok önemsiyorum. Ben bu süreci ilk günden beri destekleyen Serpil hanım ve tüm mesai arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Ulaştırma bakanımızın vizyonuyla Türkiye'de teknoloji alanında çok büyük gelişmeler yaşandı. Türkiye, dünyada 16. büyük ekonomi. 2023 hedefi en büyük 10 ekonomiden biri olması. Bunun başarılmaması için bir neden göremiyorum.” dedi.


KENDİMİZE GÜVENMEYİ ÖĞRENDİK

Türkiye'de teknoloji geliştirmenin önemine değinen Acarer, “Yabancı bir devlet adamı geçenlerde, 'Son dönemlerde siz kendinize güvenmeyi öğrendiniz.' dedi. Ben bu sektöre güveniyorum ve hiç mütevazı değilim. Bir operatörün, bu tür ürünleri geliştirmesi ve desteklemesi, zihin değişikliğinin büyük göstesi. Bu kararın hem global Vodafone'a hem de Türkiye'deki bilişim sektörüne büyük katkılar getireceğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.


YENİ ÜRÜNLER CeBIT'te DÜNYAYA TANITILACAK

2000 yılından bu yana faaliyet gösteren Oksijen AR-GE bugüne dek birçok ilke imza attı. Türkiye'deki ilk Multi Medya Servis Merkezi (MMSC) çözümü ile Avrupa ve Türkiye'deki ilk ses tanımalı mobil servisleri geliştiren kuruluş, Avrupa'daki ilk Mobil TV uygulamasını da hayata geçirdi. Oksijen AR-GE bunu 'cep telefonunda televizyon' sloganı ile uygulamaya koydu. Türkçe karakterli SMS'lerin normal kısa mesajlarla aynı ücretlendirme üzerinden gönderilebilmesini sağlayan çalışması ile bu alanda öncü bir rol üstlenen Oksijen AR-GE, bu projesiyle İspanyolca ve Portekizce gibi birçok dil için de dil tablolarının tanımlanabilmesini sağladı. Oksijen AR-GE'nin yenilikçi ürünleri, önümüzdeki hafta dünyanın en büyük bilişim fuarı olan CeBIT 2011′de sergilenecek Fuarda başta Lokasyon Bazlı Servisler olmak üzere, şirketin ürettiği yenilikçi çözümler Oksijen AR-GE 'nin ve Vodafone Almanya'nın standlarında tüm dünyaya tanıtılacak.



***


13 yıl önce