|

Türk Telekom: Günde 3 milyon saldırı alıyoruz

00:00 - 17/04/2011 Pazar
Güncelleme: 13:32 - 17/04/2011 Pazar
Yeni Şafak
Türk Telekom: Günde 3 milyon saldırı alıyoruz
Türk Telekom: Günde 3 milyon saldırı alıyoruz

Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Bozkurt, yeni petrolün artık veri olduğunu bildirdi. Bozkurt, Mimar ve Mühendisler Grubu Ankara Şubesinin Rixos Otel'de düzenlediği toplantıda konuşma yaptı.

Sözlerine bilgisayar ve internet kullanımındaki artışa dikkati çekerek başlayan Bozkurt, internet ortamındaki aktif 'günlük' sayısının 2000 yılında 12 bin iken bugün 140 milyonu geçtiğini söyledi. Bozkurt, 2000 yılında Google üzerinden günde 100 milyon sorgulama yapılırken bugün bu rakamın 2 milyara, 2000 yılında 12 milyar olan e-posta gönderiminin de 242 milyara yükseldiğini kaydetti.

Apple'ın en büyük başarısının 'iTunes' yazılımı olduğunu ifade eden Bozkurt, iPhone, iPad ve iMac cihazlarının ortak bir platformda buluşturulduğunu, buradan 2010 yılında 10 milyar civarında indirme işlemi gerçekleştirildiğini bildirdi.

1984'de tüm dünyada internete bağlı cihaz sayısının 1000 civarındayken bugün 5 milyarı geçtiğini anlatan Bozkurt, sektörde geleceği tam anlamı ile görmenin mümkün olmadığına da vurgu yaptı. 

Türkiye'de kullanıcıların internette en çok elektronik posta gönderme işlemi yaptığını, tüketicilerin 'ara-bul-öde-paylaş' sistemi ile hareket ettiğini ve Tivibu platformu ile veri dünyasında yer aldıklarını anlatan Bozkurt, 'Yeni petrol, artık veri' dedi. Bozkurt, bir insanın hayatının '1 Terabaytlık bir diske' sığabileceğini de ifade etti.

Şirket olarak 'en iyi olmak için rekabet etmek yerine, benzersiz olmak için rekabet etmeye çalıştıklarını' anlatan Bozkurt, bunun için tasarımdan içeriğe kadar çok farklı çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Soruları da yanıtlayan Bozkurt, Türk Telekom yetkililerinin telefon dinlemesi yapmalarının mümkün olmadığını, elektronik postalar dahil takip edilmediğini bunun kimler tarafından yapılabileceğinin de yasalarla belirlendiğini kaydetti.

Bozkurt, bir başka soru üzerine her gün özellikle sunucu meşgul etme anlamına da gelen DoS (denial-of-service attack) saldırıları ile karşılaştıklarını ve bunun bazı günler 3 milyona ulaştığını belirtti. Bozkurt, ancak iş ortaklarının bundan zarar görmediğini de vurguladı.

13 yıl önce