|

Türkçe adreste ikinci perde

Türkiye'de önce Netpia tarafından verilmeye başlanan Türkçe web adresi hizmeti uzun bir gecikmenin ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne (ODTÜ) bağlı NIC.TR tarafından da verilecek.

Melih Bayram Dede
00:00 - 20/11/2006 Pazartesi
Güncelleme: 01:06 - 20/11/2006 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkçe adreste ikinci perde
Türkçe adreste ikinci perde

Türkiye'de 'tr' uzantılı alan adı dağıtımında tek yetkili kurum olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne (ODTÜ) bağlı NIC.TR, Türkçe karakterler içeren web adreslerinin dağıtımına 4 Aralık'ta başlıyor. Bilindiği gibi Türkiye'de bu hizmeti önce Netpia vermeye başlamıştı. Şimdi ise rekabet etkili olmuş ki, DNS Çalışma Grubu'nun 19 Ekim 2006 tarihinde aldığı karar uyarınca, gerçek veya tüzel kişilere, Türkçe karakterler (ğ, ı, ü, ş, ö, ç) içeren alan adları NIC.TR tarafından da tahsis edilecek.


YENİ BELGE İSTENMEYECEK

Daha önce ODTÜ'den 'tr' uzantılı alan adı alanlar, sistemde kayıtlı olan alan adlarının türkçe karakterli karşılıkları için, 04 Mart 2007 tarihine kadar başvurabilecek ve Türkçe karakter içeren adreslerde öncelik bu kişi ya da kurumlara ait olacak. Bu başvurular sırasında bu kişi ya da kurumlarda yeni bir belge talep edilmeyecek. Bu işlemlerde “ilk gelen alır” ilkesi geçerli olacak.


YENİ WEB TARAYICILAR DESTEKLİYOR

04 Aralık 2006 tarihinde hayata geçecek olan sistemde gerçek ve tüzel kişiler, internet adreslerinde Türkçe alfabesindeki karakterleri kullanılabileceklerdir. WEB tarayıcıların (Firefox, Internet Explorer, Opera vb.) uluslararası alan adlarını (IDN – Internationalized Domain Names) yaygın olarak desteklediği, ancak, e-posta teknolojilerinin ise henüz yeterince ve yaygın destek sağlamadığı unutulmamalı.

Türkiye'de önce Netpia (
) tarafından verilmeye başlanan bu hizmetle ilgili ODTÜ'nün uygulamasıyla ilgili bilgi almak için Türkçe alan adı kullanım alanları ve teknik bilgilere ilişkin ayrıntılı bilgi almak için
adresi ziyaret edilebilir.


17 yıl önce