|

Turkcell'den yerli radyolinke 2.1 milyon TL

TÜBİTAK'ın 2 yıllık ARGE çalışmaları sonucu Türkiye'de ilk kez yerli radyolink üretimine geçildi. Yerli radyolink çalışmalarına 2.1 milyon TL yatırım yapan Turkcell, 51 il ve 150 merkezde bu cihazları kullanacak. Sistem ithal ürünlerden daha iyi performans sağlıyor

Melih Bayram Dede
00:00 - 7/02/2012 Salı
Güncelleme: 01:00 - 7/02/2012 Salı
Yeni Şafak
Turkcell'den yerli radyolinke 2.1 milyon TL
Turkcell'den yerli radyolinke 2.1 milyon TL

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) girişimiyle TÜBİTAK tarafından tasarlanan yerli radyolink cihazlarına ilk yatırımı Turkcell 2.1 milyon TL ile yaptı. Yapılan anlaşmaya göre, ülke çapında 51 ilde 150 merkezde Turkcell şebekesine yerli radyolink cihazlarının kurulumu yapılacak. Yerli radyolink sistemleri BTK tarafından tahsis edilen özel bir frekansı kullandığı için ithal ürünlerden daha iyi performans sağlıyor. Projenin kamuoyuna duyurulması amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın bu projeye desteği önemliydi.TÜBİTAK ve Turkcell çok büyük destek verdi. Radyolink sistemleri hem sabit Telekom şebekesi hem de mobil şebekenin vazgeçilmez elemanlarındandır. Radyolink Türkiye'de üretilebilecek olmasına rağmen yıllardır yurtdışından ithal edildi. 2 yıllık çalışma sonucu Türkiye'de üretildi.” dedi.

MOBİLDE AVRUPA'DAN İYİYİZ

Türkiye'deki mobil Telekom şebekesinin ABD ve Avrupa'dan çok iyi durumda olduğunu belirten Acarer, sözlerine şöyle devam etti: “Bunun çok basit bir nedeni var. Bizde 3G mobil şebekesi 2 yıl önce başladı. Türkiye, o ülkelerdeki deneyimleri gördü ve 3G yatırımını en uygun zamanda yaptı. En yeni teçhizatı, en yeni teknolojiyi aldı. Şu anda Türkiye'de 3G değil, 3.5G teknolojisi kullanılıyor. Şu anda genişbant abone sayısı 16.3 milyon. 2013 yılına bizim koyduğumuz hedef 13 milyondu. Şimdi bu hedef aşıldı. 2023'teki hedefimizi de revize etmek zorunda kalacağız. Sadece 2011'de mobil genişbanttaki artı yüzde 95 oldu. Avrupa'nın hiçbir ülkesinde bu kadar hızlı bir büyüme yok. Fransa'dan sonra ikinciyiz, inşallah onu da geçeceğiz. Aylık 33 saat internet kullanımıyla Avrupa'da en çok internet kullanan ülkeyiz.”


Hayaldi gerçek oldu

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu ise, “Yerli radyolink, 5-6 yıl önce kurduğumuz bir hayaldi. Acarer'in teşvikiyle 2 yıldır TÜBİTAK-BİLGEM'le birlikte çalışıyoruz. 2.1 milyon TL yatırım yapıyoruz. Yerli üretime destek vermek önceliğimiz. Yerli üretim, istihdama katkı sağlıyor. Daha önce yerli akü üretimini yerli olarak yapmıştık ve firmalar bunu ihraç eder hala geldi. Şebekedeki kapasite artışı ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra kalitemize de katkı sağlayacak. Baz istasyonu üretmek mümkün ancak ekonomik olarak üretilmesi gerekiyor.” dedi.


Türk sanayisi için önemli bir adım atıldı

BTK'nın özel bir frekans tahsisi sağlayarak yerli radyolink cihazı üretiminin yolunu açtığını belirten TÜBİTAK BİLGEM Başkan Vekili Dr. Hasan Palaz da, şunları söyledi: “Türk sanayii için bu önemli bir an. Bu teknolojinin Türkiye'de üretilmesi ve Türkiye'deki bir Telekom şirketi tarafından kullanılması gurur verici. Ürünün elektronik devre tasarımı, üretimi ve yazılımı Türkiye'de üretildi.” Yerli radyolink cihazlarının seri üretimini yapan SimPro şirketinin Genel Müdürü Alaeddin Gülbüken ise, ”Cari açıkta en büyük sorunun ithal edilen ürünlerin artışı ve dışa bağımlılık oluşturuyor. Yerli radyolink projesi Türkiye'de üretimle istihdama katkı sağlayacak. Bu ürünü bizler ürettik, Türk insanının emeğiyle üretildi. Geliştiren, üreten ve kullanan tamamen kendi insanlarımız olacak. Dileğimiz odur ki, diğer Telekom şirketleri de yerli üretilen sistemleri tercih ederler. Pakistan'dan da teklif var. TÜBİTAK'la lisans anlaşması yaparak yerli üretim yaptırma girişimleri var.” şeklinde konuştu.


Vodafone'dan projeye destek

Vodafone Türkiye, TÜBİTAK'ın geliştirdiği ve ürettiği telekomünikasyon sistemlerinin kullanılmasını destekleyeceğini açıkladı. Vodafone'dan yapılan yazılı açıklamada, BTK'nın öncülüğünde başlayan radyolink projesi kapsamında, üretimi TÜBİTAK tarafından yapılan uzak mesafeli telekomünikasyon altyapı sistemleri ile, Vodafone'un şebeke servislerinin, arazi ve iklim şartlarının yarattığı etkilerden bağımsız olarak, kesintisiz sunulmasının hedeflendiği ifade edildi. Vodafone Türkiye Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Jorge Fernandes, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, TÜBİTAK işbirliğiyle gerçekleştirdikleri bu proje ile müşterilerine kesintisiz hizmet kalitesini sunacaklarını ifade etti. Fernandes, “Vodafone Türkiye olarak yerli üretimi desteklemeyi öncelikli görevlerimiz arasında kabul ediyoruz. Türk mühendisliğinin deneyiminden yararlanılması da önemli” dedi.




12 yıl önce