|

Türksat 4A ilk yörüngesine yerleşti

Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden 14 Şubat'ta uzaya fırlatılan Türksat 4A, 50 derece doğu boylamındaki yörüngesine yerleşti. Performans testlerinin ardından nihai işletme lokasyonu olan 42 derece doğu boylamına yerleşecek uydu, Türksat 3A ve Türksat 2A ile aynı lokasyonda yayına başlayacak

Aa
00:00 - 25/02/2014 Salı
Güncelleme: 11:22 - 25/02/2014 Salı
Yeni Şafak
Türksat 4A ilk yörüngesine yerleşti
Türksat 4A ilk yörüngesine yerleşti

Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden 14 Şubat'ta uzaya fırlatılan Türksat 4A uydusu, dün itibariyle performans testlerinin yapılacağı 50 derece doğu boylamındaki yörüngesine yerleşti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın da katıldığı törenle uzaya gönderilen Türksat 4A, 42 bin 165 kilometre yarıçapındaki daireye yerleşme yolculuğunu tamamladı.

Fırlatmadan 9,5 gün sonra 50 derece doğu boylamına yerleşen uydunun, bu boylamda kontrol istasyonları aracılığıyla ''uydu yayın performansı testleri'' gerçekleştirilecek. Bu testlerin tamamlanmasının ardından uydu, yörüngesinde işletilecek ve ticari faaliyetlere başlayacak.

Uydu, daha sonra nihai işletme lokasyonu olan 42 derece doğu boylamındaki son yörüngesine doğru hareket edecek. Türksat 4A, bir hafta sürecek olan bu yolculuğunun ardından Türksat 3A ve Türksat 2A ile aynı lokasyonda yayına başlayacak.

İlk sinyali, 15 Şubat'ta Avusturalya uydu istasyonundan alınan uydunun kontrolü, Türkiye, Afrika, Avusturalya, Japonya, İtalya ve Kanada uydu istasyonlarından yapılıyor.

Uydunun özellikleri

Türksat 4A'nın kapsama alanında, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Orta Doğu, Asya ve Afrika yer alacak. Yaklaşık 5 ton ağırlığa ve 2100 MHz bant genişliğine sahip uydu, Türk ve Japon mühendisleri tarafından ortaklaşa üretildi. Türksat 4A uydusunun yeni bir teknoloji olan ''Ka Bant'' frekansı sayesinde Türk televizyon ve radyo kanallarının yayınları, Avrupa ve Asya'nın ardından Afrika'yı da kuşatacak. Mevcut Türk uydularına göre daha güçlü sinyal kalitesine sahip uydunun manevra ömrü 30 yıldan fazla olacak. Uydunun, yaklaşık 5 yılda kendini amorti etmesi bekleniyor.

10 yıl önce