|

TürkTechNet, Türk girişimcileri arıyor

00:00 - 25/03/2012 Pazar
Güncelleme: 11:55 - 25/03/2012 Pazar
Yeni Şafak
TürkTechNet, Türk girişimcileri arıyor
TürkTechNet, Türk girişimcileri arıyor

New York'un önde gelen Türk kamu görevlileri, is¸ adamları, girişimcileri, akademisyenleri ve yatırımcıları tarafından kurulan TürkTechNet adlı oluşum, Türkiye'de belirleyeceği 10 teknoloji şirketini dünyaya açılabilmeleri için global yatırımcılarla buluşturacak.

New York merkezli olarak çalışmalarını yürüten ve herhangi bir kar amacı gütmeyen TürkTechNet, Mayıs ayında global vizyonlu Türk teknoloji firmalarına dünyanın ileri gelen şirketleriyle işbirliği imkanı sağlamaya hazırlanıyor. Mayıs ayında belirlenecek 10 Türk teknoloji firmasının temsilcilerini tüm masraflarını karşılayarak New York'ta ağırlayacak TürkTechNet, yatırım alma konusunda yoğun bir eğitim vereceği misafirlerini daha sonra global yatırımcılarla buluşturacak.

Türkiye'nin New York Bas¸konsolosu Levent Bilgen'in de desteklediği oluşumun kuruluşunda New York Ticaret Ataşesi? Serhan Kara, Ekonomi Ataşesi Ayşe Akkiraz Dagˆdur, Türk Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Seçilmiş, girişimciler Murat Aktıhanoğlu, Fatih Özlütürk, Kıvanç Anar ile sosyal medya uzmanı Elmas Güvel gibi isimler yer alıyor.

TürkTechNet'in çalışmaları hakkında AA muhabirine açıklamada bulunan Fatih Özlütürk, amaçlarının, Türkiye'deki başarılı, büyümeye elverişli çekirdek şirketleri yabancı yatırımcılarla bir araya getirmek olduğunu söyledi. Özlütürk, "TürkTechNet, New York'ta yaşayan Türk yatırımcı ve girişimcilerin oluşturduğu bir grup. Tamamıyla kar amacı gütmeyen bir girişim. Amacımız, Türkiye'deki başarılı, büyümeye elverişli şirketleri yabancı yatırımcılarla bir araya getirmek. Türk yatırımcılara global dünyanın kapılarını açmak, Türkiye'de gelişmekte olan 'startup' denen bu tür oluşumlara destek cesaret vermek, onların ne kadar gelişebileceğini göstermek" diye konuştu.


Türkiye'de yaratıcılık adına büyük bir potansiyel var

Türkiye'de yaratıcılık adına çok büyük bir potansiyelin bulunduğunu kaydeden Özlütürk, "Bu akıllı girişimci, yaratıcı ve cesur insanları bir Microsoft, bir Facebook gibi büyük şirketler haline getirmek istiyoruz" dedi.

Çalışmalarının sonuçlarını vermeye başladığında, Türk teknoloji şirketlerinin ileriye bakışlarının da global hale geleceğini ifade eden Özlütürk, "Aradığımız şirketler genellikle teknoloji üzerine çalışan şirketler olacak. Çünkü biz bunları dünyaya daha kolay açılabilecek servis ve ürünler olarak görüyoruz. Çalışmalarımız da bu konuda ağırlık kazanacak" diye konuştu.

Projelerinin geldiği noktada iki unsurun önem kazandığını belirten Özlütürk, Türk teknoloji şirketlerinin yanı sıra, TürkTechNet'e katkı sağlamak isteyenlerin de kendileriyle 'turktechnet.org' sitesi aracılığıyla irtibata geçebileceklerini söyledi. Özlütürk, "İsteğimiz bu potansiyele sahip şirketlerin bize başvurmaları. Ayrıca bize katkı sağlamak isteyenler de bizimle irtibata geçebilirler. Bu katkı 'mentorluk' ve 'sponsorluk' şeklinde olabileceği gibi, çalışmamızın duyurulması noktasında da olabilir. Neticede bu kendi zaman ve paramızı ayırarak yaptığımız bir çalışma, bu girişime ne kadar katkı gelirse o kadar iyi olur" açıklamasında bulundu.


Süreç, bir ekosistem içinde devam edecek

Projenin sadece tespit edilecek 10 şirketi global oyuncularla buluşturmayı amaçlamadığını bildiren Özlütürk, şöyle devam etti:

"Biz sadece, tespit edeceğimiz 10 şirketi global oyuncularla buluşmasını sağlamak istemiyoruz. Uzun vadede planımız, bu sürecin bir ekosistem içinde devamının sağlanması. Tüm masrafları sponsorlarımız ve destekçilerimiz aracılığıyla biz karşılayacağız. Başarılı çalışmaları olan ama imkanı olmayan şirketlerin önündeki engeli kaldıracağız.

Başvuru tarihi 30 Mart'ta bitiyor. Lütfen başvurularınızı internet sitemiz üzerinden bize ulaştırın. Gereken tüm bilgiler 'turktechnet.org' sitesinde yer almakta. Bizim gibi düşünen, bize yardım etmek isteyenler de lütfen bize ulaşsın."

Projeye son başvuru tarihinin 30 Mart olduğunu kaydeden Özlütürk, 8 Nisan'da başvuruların değerlendirilerek 10 uygun şirketin belirleneceğini hatırlattı. Özlütürk, 20 Mayıs'ta New York'a gelecek startup temsilcilerinin, 21-24 Mayıs tarihleri arasında katılacakları eğitimin ardından 25 Mayıs'ta global yatırımcılarla buluşacaklarını sözlerine ekledi.

12 yıl önce