|

Ünlülere Twitter şoku

Twitter'in aldığı 'yumurta' ve sahte hesapları kapatma kararı birçok ünlüyü olumsuz etkilemeye başladı.

.
00:00 - 29/07/2013 Pazartesi
Güncelleme: 12:47 - 29/07/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Ünlülere Twitter şoku
Ünlülere Twitter şoku

Takipçi sayılarında ciddi düşüşler yaşayan ünlüler bakalım ne yapacak?Verilen karar sonrası Türkiye'deki birçok kullanıcı da durumdan olumsuz olarak etkilenirken Twitter CEO'su Dick Costolo ise hükümet kararı sonrası hesapların kapatıldığı iddialarını reddetti. Gezi olayları ile bir anda önemli hale gelen Twitter'da binlerce sahte hesap açılmıştı. Birçok kullanıcı bu hesaplar hakkında şikayetlerini Twitter yönetimine iletirken birçok hesap da kapatılmaya başlandı. Türkiye'nin dışında da birçok ülkede benzer uygulamalar gerçekleşirken Twitter hesapların askıya alınmasında ya da kapanmasında birçok sebebin olduğunu ifade etti. Kopyala yapıştır paylaşımlar yapanlar ve takipçi sayısının yüzde 5'i kadar spam alan kişilerin hesapları kapatılırken karşıt görüşlü grupların bu yöntemi sık sık kullandıkları ifade edilmekte. Türk kullanıcılara yönelik açıklamalarda bulunan Twitter CEO'su Dick Costolo ise hükümetle anlaşma yapıldığı yönündeki iddiaları reddederek, 'Böyle bir anlaşma yok' şeklinde açıklamada bulundu. Diğer yandan kapatılan sahte hesaplar sonrası birçok ünlü ismin kullanıcı sayılarında büyük bir düşüş yaşandığı da dikkat çekti.

Gezi Parkı olaylarının ardından hükümetin, sahte hesaplar konusunda adım atmasını istediği Twitter, düğmeye bastı. Habertürk'ün haberine göre Türkiye'de ofis açmak için hükümetten, "Yasadışı paylaşımda yer sağlayıcılara yönelik hapis cezasını kaldırın" isteğinde bulunan Twitter, operasyon başlatarak sahte hesapların tümünü kapattı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yöneticileri geçtiğimiz haftalarda ABD'de Silikon Vadisi'ne giderek, Twitter'ın merkezini ziyaret etti. Buradaki görüşmede Twitter'ın Türkiye'de ofis açma isteği ve sahte hesaplar gündeme geldi. Türkiye, Twitter'ın ofis açması önündeki engelleri kaldırma sözü verdi. Bunun üzerine Twitter da karşı bir olumlu adım attı ve kullanılmayan milyonlarca sahte hesabı 1 günde sildi.

Hükümetle Twitter arasındaki bu yumuşamanın ardından şimdi Twitter'ın Türkiye'de ofis açması için adım atması bekleniyor. Türkiye, Twitter'ın data center'larını İstanbul'a taşımasını istiyor. Twitter'ın sahte hesap operasyonunu değerlendiren BTK Başkanı Tayfun Acarer, kendisi adına açılan sahte hesap için de 1 yılı aşkın süre uğraştığını belirterek, "Silikon Vadisi ziyaretimizde özellikle bu konuya değinmiştik. Onlar da bizi haklı bulmuştu. Bu son yaptıkları operasyonda biz 'Şunları şunları kapatın' demedik. Ama doğru yapılmış, çok iyi yapmışlar, destekliyoruz" diye konuştu.

2 MİLYONDAN 900 BİNLERE KADAR DÜŞTÜ

Takipçileri arasındaki sahte hesapları silinmeden önce 2 milyonu aşan kullanıcı tarafından takip edilen Erol Köse'nin fan sayısı, Twitter'ın gerçekleştirdiği "yumurta kullanıcı" operasyonunun ardından 900 binlere kadar düştü.

11 yıl önce