|

''Vankopter'' uçuşa hazır

Van'da geçen yıl kendi imkanlarıyla yaptıkları helikopteri uçurmaya çalıştıkları esnada kaza yapan dört genç, yeniden tasarlayarak ''Vankopter'' adını verdikleri helikopter için şimdi uygun pist arıyor.

Aa
00:00 - 11/03/2013 Pazartesi
Güncelleme: 13:55 - 11/03/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
''Vankopter'' uçuşa hazır
''Vankopter'' uçuşa hazır

Marmara Üniversitesi Makine Öğretmenliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra Van Oto Sanayi Sitesi'nde motor yenileme üzerine çalışma yürüten Mehmet Sinan Durak öncülüğünde bir araya gelen dört genç, geçen yıl kendi imkanları ile helikopter yapmaya karar verdi.

Tek pervaneli olarak tasarladıkları ve yapımını kısa sürede tamamladıkları helikopteri geçen yıl test sürüşünden geçiren Vanlı mucitler, ilk denemelerinde helikopterin havalanamadan kaza yapması üzerine projelerini daha kapsamlı hale getirdi.

Helikoptere, plastik şişeden yaptıkları yakıt deposu yerine orijinal bir depo, el gazı ve yön dümeni ekleyen gençler, üst kısmına da 7 metre uzunluğunda ikinci bir pervane monte etti.

Yeniden dizayn ettikleri ve ''bu kez kesin uçacak'' dedikleri helikopteri, çevredekilerin meraklı bakışları arasında sanayi sitesi içinde test eden gençler, herhangi bir sorun yaşanmadan başarıyla tamamlanan test sürüşünün ardından şimdi helikopteri uçuracak uygun bir pist aramaya başladı.

Tek hayallerinin ''Vankopter'' ile Van semalarında uçmak olduğunu anlatan Mehmet Sinan Durak, yaptığı açıklamada, arkadaşları ile helikopter yapmaya karar verdikten sonra internet ortamında izledikleri videoları değerlendirerek projesini hazırladıklarını söyledi.

Geçen yıl yaşadıkları kazanın ardından projeyi daha kapsamlı hale dönüştürdüklerini ve bir yıllık süre zarfında helikopteri uçuşa hazır hale getirdiklerini vurgulayan Durak, yapımda kullandıkları birçok parçayı da kendi imkanları ile ürettiklerini ifade etti.

Durak, bir daha sıkıntı yaşamamak için her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşündüklerine değinerek, ''Şu anda her şey tamam fakat uçurmak için bir piste ihtiyacımız var. Pist de hazır olduğu takdirde en kısa zamanda uçmayı planlıyoruz'' diye konuştu.

Helikopterin pilotluğunu üstlenen Murat Güney de ''Arkadaşlarımızla birlikte el ele verip böyle bir şey yaptık. İlk etapta deneme süreci olduğu için bazı aksaklıklar, istenmeyen kazalar oldu. Şu anda helikopterimiz uçmaya hazır durumda ancak pist sıkıntımız var'' ifadelerini kullandı.

Güney, 15 bin liraya mal ettikleri helikopterde kullandıkları bazı parçaları il dışından sipariş ettiklerini, geri kalanını ise kendi imkanlarıyla yaptıklarını bildirerek, yetkililerden projelerine destek vermelerini istedi.


11 yıl önce
default-profile-img