|

Ve geri sayım başladı!

Türkiye'nin yerli kaynaklarla ürettiği ikinci gözlem uydusu Göktürk-2, 19 Aralık'ta Türkiye saati ile 18.13'te Çin'deki Jiuquan Üssü'nden uzaya fırlatılacak

Aa
00:00 - 9/12/2012 Pazar
Güncelleme: 12:09 - 9/12/2012 Pazar
Yeni Şafak
Ve geri sayım başladı!
Ve geri sayım başladı!

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) ve TUSAŞ İş Ortaklığı tarafından yüksek yerlilik oranıyla üretilen ve 2,5 metre çözünürlüğe sahip olan gözlem uydusu, Türkiye'nin savunma ve kalkınma alanlarında önemli ihtiyaçlarına cevap verecek.

Türkiye'nin ilk yerli gözlem uydusu RASAT, 17 Ağustos 2011 tarihinde başarılı bir şekilde uzaya fırlatılmıştı. Göktürk-2 Uydusu, RASAT uydusuna göre 3 kat daha yüksek görüntü çözünürlüğüne ve 4 kat daha yüksek kütleye sahip.

Türkiye, Göktürk-2 ve RASAT sayesinde 2 gözlem uydusundan oluşan ve ileride sayıları artarak genişleyen faal bir gözlem uydusu filosunun temellerini atmış olacak.

7 Aralık 2012 tarihi itibarıyla, Göktürk-2 uydusunun fırlatma alanındaki tüm işlevsel testleri başarıyla tamamlandı.

Uyduya yakıt dolumunun gerçekleştirilmesinin ardından ve 19 Aralık'ta uydu ve uyduyu taşıyacak fırlatma aracı rampadayken, TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanmış özel bir cihaz kullanılarak uydu pilinin son şarjı yapılacak.

Milli gözlem uydusunun, 19 Aralık'ta Türkiye saatiyle 18.13'te Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki Gobi Çölü'nün Moğolistan sınırına yakın bir bölgesinde yer alan Jiuquan Uzay Fırlatma Merkezi'nden fırlatılması planlanıyor.

Göktürk-2, dünyadan 686 kilometre yükseklikte ve güneşe göre konumu sürekli aynı kalan bir düzlemdeki yörüngesine ulaştıktan sonra Türkiye saatiyle 18.27'de fırlatma aracından ayrılacak.



11 yıl önce