|

Youtube Türkiye sürümü yayına girdi

Youtube Ürün Yönetim Müdürü Matthew Glotzbach, uluslararası video paylaşım sitesinin Türkçe versiyonunun "com.tr" uzantılı adresiyle bugün yayına girdiğini açıkladı.

Aa
00:00 - 1/10/2012 Pazartesi
Güncelleme: 14:07 - 1/10/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Youtube Türkiye sürümü yayına girdi
Youtube Türkiye sürümü yayına girdi

Google'un Levent'teki Türkiye ofisinde video konferans yoluyla basın toplantısı düzenleyen Glotzbach, "Son 3-4 yıldır Youtube'un yerelleştirilmiş bir sürümünü yayına hazırlamak için hem Türk yetkililerle yoğun görüşmeler gerçekleştirdik, hem de bu işin teknolojik boyutunu geliştirdik. Bugün çok heyecanlıyım, çünkü Youtube'un Türkiye sürümü yayına girmiş bulunuyor" dedi.

Youtube'un Türkiye sürümünün üç önemli yenilik getirdiğini belirten Glotzbach, "Birincisi, Youtube Türkçe olacak. Hem Türkiye'de, ana dili Türkçe olanlar, hem de Türkiye dışında siteyi Türkçe kullanmak isteyecekler Youtube'a Türkçe olarak erişebilecekler. İkinci olarak, Youtube'un Türkiye sürümü sadece bir çeviriden ibaret değil. Kullanıcılar, Türkiye'ye özgü içeriği olan bir anasayfa görecekler. Üçüncü olarak da, sitenin Türkiye sürümüne "youtube.com.tr" adresinden ulaşılabilecek" diye konuştu.

"Youtube.com.tr" adresinin bugün içinde aktif hale geleceğini belirten Glotzbach, kullanıcıların ayrıca sitedeki yerelleştirme seçenekleri arasından Türkçe'yi seçerek de Türkiye sürümüne ulaşabileceklerini kaydetti.

Geçerli mahkeme kararıyla içerik bloke edilecek

Bir gazetecinin Youtube'un Türkiçe sürümünün niçin bu kadar geç gerçekleştirildiği şeklindeki sorusu üzerine Glotzbach, "Bu sadece bir çeviriden ibaret değil. Kullanıcılar yerel anlamı ve önemi olan içeriği sunacak bir site ciddi bir teknolojik hazırlık ve Türk yetkililerle uzun zamana yayılan görüşmeler gerektirdi" diye yanıt verdi.

Hz. Muhammed'e hakaret içeren "Müslümanların Masumiyeti" adlı filmin Youtube'un Türkiye sürümünde bulunup bulunmayacağı sorusuna da Glotzbach, "Spesifik içerikler hakkında konuşamam. Fakat ilke olarak, yerel sürümümüz için yerel mahkemelerin geçerli kararlarıyla içerikler bloke edilebilir" yanıtını verdi.

Youtube'un 2005'te kurulduğunu ve 2006 yılında Google tarafından satın alındığını anımsatan Glotzbach, sitenin büyük bir hızla büyüdüğünü kaydetti. Glotzbach, sitenin eriştiği büyüklüğü şu verilerle ifade etti: "Youtube'a her ay 800 milyondan fazla ziyaretçi geliyor ve 4 milyardan fazla video seyrediyor. Youtube'a dakikada 72 saat video yükleniyor."


11 yıl önce