|

Genco'nun senaryosu 'çalıntı' iddiası

Genco dizisine ait senaryonun çalıntı olduğu iddia edildi. Marmara depreminde sağ kurtulan Çağdaş Koç senaryonun kendisine ait olduğunu öne sürdü

Ergün Çolakoğlu
00:00 - 4/10/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:19 - 4/10/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Genco'nun senaryosu 'çalıntı' iddiası
Genco'nun senaryosu 'çalıntı' iddiası

Yaz dizisi olarak başlayan, aldığı yüksek reytingle yeni dönemde de yayın hayatına devam eden Genco dizisine ait senaryonun çalıntı olduğu iddia edildi. 17 Ağustos depreminden sağ kurtulan iki kardeşin yaşadıklarının konu edildiği dizinin senaristi Hakan Haksun ise iddiaları reddederek, hikayenin kendisine ait olduğunu söyledi.

HAYATIMIN DÖNÜM NOKTASI

Senaryosunun çalındığını iddia eden Çağdaş Koç adlı genç, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde 10 katlı binanın enkazının altından kızkardeşiyle birlikte kurtuldu, ancak anne ve babası dahil ailesinden 15 kişiyi kaybetti. Kızkardeşinin sorumluluğunu da üstlenen Koç, hem para kazanabilmek hem de depremde ölen binlerce insanın anısına “Dönüm Noktası 7.4” adlı bir proje hazırladı. Koç'un kitap, dizi film ve senaryo olarak üç aşamalı hazırladığı proje kapsamında ilk olarak “17 Ağustos 1999, 03:02” adlı kitap raflarda yerini aldı. Koç, projenin devamı olarak da bir dizi senaryosu kaleme aldı ve dizi projesinin hayata geçirilmesi için yapımcılarla görüşmeye başladı. İşte ne olduysa bundan sonra oldu. D Prodüksiyon yetkilileri ile yaptığı görüşmeden büyük umutlarla dönen Koç, sonrasında senaryosunu firma yetkililerine iletti. Koç o dönemde yaşadıklarını şöyle aktarıyor; “D Prodüksiyon firması ile görüştüm. Senaryoyu çok beğendiler. Onlardan olumlu cevap beklediğim için, o anda başka yapımcılardan gelen teklifleri geri çevirmek zorunda kaldım. Bu süre içerisinde Kanal D'de benim yazdığım senaryonun benzeri olan 'Genco' adında bir dizi gördüm. Çok üzüldüm” İyi niyetinin kurbanı olduğunu söyleyen Koç, şimdi elinde bulunan ve 'Genco'nun gerçek senaryosu olduğunu söylediği senaryo ile yeni yapımcıları arıyor.

FİLMLERDEN ETKİLENDİM

Dizinin senaristi Hakan Haksun ise, Çağdaş Koç'u tanımadığını, adını ilk defa Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan bir 17 Ağustos depremi haberinde gördüğünü belirtti. Hikayeyi de kendisinin kaleme aldığını dile getiren Haksun iddialarla ilgili şöyle konuştu: “Ben bu hikaye üzerinde 1.5, 2 yıldır çalışıyorum. Kanal yetkilileriyle bu süreçte yaptığımız görüşmeler var. Dava açıldığında belgeleri ortaya koyacağız.” 17 Ağustos depreminin büyük acılara neden olduğunu ve bu konuyu işleyen birçok hikayenin kaleme alınabileceğini söyleyen Haksun, dizideki karakterleri yaratırken Koç'un eserinden değil ama seyrettiği kimi filmlerden etkilendiğini dile getirdi. Jeff Bridges'ın rol aldığı Korkusuz ya da Matt Damon'un oynadığı Can Dostum bunlardan bazıları.


Projeleri yarım kaldı

Çağdaş Koç, Dönüm Noktası 7.4 projesi kapsamındaki dizisi hayata geçseydi, sponsorluk anlaşmalarıyla elde edilen gelirlerle Marmara Denizi altına yapılması planlanan Marmara Deprem İstasyonu için ekonomik kaynak yaratmayı hedeflediklerini söyledi.




16 yıl önce