|

RTÜK tarihinde bir ilk

Kanal A RTÜK tarihine geçecek bir başvuruda bulundu. RTÜK üyeleri Ali Öztunç ve Süleyman Demirkan'ın üst kurul üyeliklerinin düşürülmesi gündemde.

Yeni Şafak
11:02 - 6/12/2014 Cumartesi
Güncelleme: 11:06 - 6/12/2014 Cumartesi
Diğer

RTÜK, Kanal A'nın başvurusunu kabul etti ve konuyu önümüzdeki günlerde görüşme kararı aldı. Böylece RTÜK tarihinde de bir ilk gerçekleşmiş oldu. İşte başvurunun gerekçesi ve deliller...


Radyo Televizyon Üst Kurulu tarihinde bir ilk gerçekleşti. Kanal A, RTÜK'ün iki üyesi, Ali Öztünç ve Süleyman Demirkan'ın üyeliklerinin düşmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Radyo Televizyon Üst Kurulu'na başvuruda bulundu. Kanal A ayrıca iki isimle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na da suç duyurusunda bulundu.


Gizliliği ihlal ettiler


Başvurunun gerekçesi RTÜK kanununda yer alan "üst kurul toplantılarındaki müzakereler gizlidir ve açıklık kararı alınmadıkça açıklanamaz" ilkesi. Zira iki isim de bu ilkeyi açık bir şekilde ihlal etti.


Ali Öztunç daha önce; "RTÜK modeli adı altında 5 tane iktidar partisi üyesinin elini kaldırmasıyla ceza verilmeyecek bu mudur tarafsızlık bu mudur adalet?" dedi.


Radyo Televizyon Üst Kurulu Kanal A'da daha önce yayınlanmakta olan "Resmi Tarihten Gerçek Tarihe" isimli programla ilgili yapılan şikayeti görüştü. RTÜK'ün CHP'li üyeleri Ali Öztunç ve Süleyman Demirkan kurul toplantısı sonrası gizlilik kararı olduğu halde, toplantının içeriğiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.


"Önce bu kanala ceza vermek istemediler"

Ali Öztunç konuyla ilgili olarak; "Üst kurul toplantımızda Adalet ve Kalkınma Partisi kontenjanından seçilen bu üyeler bu kanala ceza vermek istemediler önce, tartışmalar üzerine bizim tepkimiz üzerine o zaman bir başka maddeden ceza verelim dendi ve maddesinden hafifletmek istediler. Hafif bir ceza ile konuyu geçiştirmek istediler." dedi.


Diğer üye Süleyman Demirkan ise; "Bunun açık izahı ceza verilmesini engellemektir sistemli bir biçimde" dedi.


CHPli üyeler toplantının gizliliğini bu sözlerle açıkça ihlal etti. Bununla yetinmeyen Ali Öztunç, CHP'ye yakınlığı ile bilinen Halk TV'de katıldığı canlı yayın ve attığı twetlerle üst kurul toplantısının içeriğini açıklamaya devam etti.


Öztunç; "Bu yönde ceza verilmesi talebinde bulunduk ancak adalet ve kaklında partisi kontenjanından seçilen üst kurul üyeleri buna ret oyu verdiler bir üye sayın davut dursun olmadığı için 5 çoğunluğu bulamadılar karar çıkartamadılar" dedi.


"Kanal A Radyo Televizyon Üst Kurulu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne başvurdu"

Bunun üzerine kanal A, 6112 sayılı RTÜK kanununun 38. Maddesinin 5. Fıkrasında yer alan "üst kurul toplantılarındaki müzakereler gizlidir ve açıklık kararı alınmadıkça açıklanamaz hükmü ile 38. Maddenin 4. Fıkrasında yer alan "üst kurul üyeleri ve kurum personeli, kurumla ilgili gizlilik taşıyan bilgileri ve medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara ve yayın hizmeti yapan gerçek ve tüzel kişilere ait her türlü sırları, görevlerinden ayrılmış olsalar bile açıklayamaz, kendilerinin veya başkalarının menfaatine kullanamaz" hükmünü hatırlatarak, Radyo Televizyon Üst Kurulu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne başvurdu.


Ceza olarak da yine 6112 sayılı kanunun 38. Maddesinin 6. Fıkrasında yer alan  "Bu maddede (md. 38) belirtilen esaslara aykırı davranan üst kurul üyeleri görevlerinden çekilmiş sayılır. Bu husus üst kurul tarafından resen veya yapılacak müracaatın değerlendirilmesi sonucunda karara bağlanır ve gereği için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na bildirilir" hükmü gereği iki ismin üyeliklerinin düşürülmesini istedi.


Başvuruyu kabul eden RTÜK, konunun önümüzdeki günlerde yapacağı bir toplantıyla değerlendireceğini duyurdu.


Kanal A hukuk mücadelesini sürdürecek


Kanal A'nın başvurusu hemen CHP'nin gündemine girdi. Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, işlendiği açık olan bu suçu Atatürk'le kamufle etmeye çalıştı.


Hamzaçebi; "RTÜK gündemine gelen bu konunun medyada yer alması üzerine CHP'nin RTÜK'teki üyesi Ali Öztuç hakkında işlem başlatılıyor bu işlem Atatürk'e saygısızlığın devamıdır." dedi.


Kanal A, bulunduğu resmi konumu ve görevi, ideolojik düşüncelerine alet eden, bunu kamufle etmek için de Atatürk'ü kendilerine kalkan olarak kullanmaya çalışanlarla ilgili hukuk mücadelesini sürdüreceğini açıkladı

A HABER

#rtük
#kanal a
#Ali Öztunç
#Süleyman Demirkan
#Akif Hamzaçebi
#chp
9 yıl önce