|

'Bu vaatler işsizliği artırır'

4 yılda ‘işsizliği sıfırlayacağını’ ve 2035’te de işsizliği yüzde 5’e çekeceğini söyleyerek çelişkili açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu asgari ücret vaadi ile işsizliği krizdeki ülkeler seviyesine çıkaracak.

Yeni Şafak
13:18 - 3/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 10:20 - 3/06/2015 Çarşamba
Diğer

Küresel krize rağmen 2007 yılından beri Türkiye'de 6.1 milyon kişi yeni iş sahibi olurken, CHP'nin ülke batıracak vaatleri işsizliği katlayacak. Avrupa Birliği (AB) ortalamasından daha düşük işsizlik oranına sahip Türkiye'nin elde ettiği başarıyı görmeyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Merkez Türkiye Projesi kapsamında açıkladığı 2035 yılında yüzde 5'lik işsizlik hedefi vaatleri ile çelişiyor. Meydanlarda 'bana 4 yıl verin işsizliği bitireyim' diyen Kılıçdaroğlu, açıkladığı hayal projeyle 2035 yılında işsizlik oranının yüzde 5'e ineceğini savunarak, kendi vaatleri içerisinde çelişmesi dikkat çekti.



1.500 lira ile işsizlik artar


Kılıçdaroğlu'nun vaatleri incelendiğinde, işsizlik oranını düşürmeyi bırakın krizdeki ülkeler seviyesine çıkarması söz konusu oluyor. Asgari ücreti 1.500 lira yapacağını söyleyen Kılıçdaroğlu'nun bu politikası ile işsizliğin katlanmasına neden olacağı belirtiliyor. Star'da yer alan habere göre, iş dünyası temsilcileri asgari ücretin bu kadar yükseltmesi sonucunda ihracatın duracağını, yabancı yatırımcıların kaçacağı ve sonuç olarak işsizliğin artacağına dikkat çekiyor.



1.4 MİLYON KİŞİYE İŞ


Hükümetin 2023 hedefleri kapsamında belirlediği yüzde 5'lik işsizlik hedefine ulaşmak için iş dünyasına istihdam teşviki sunulmaya devam ediliyor. Destekler sayesinde 2014 yılında toplamda 1.4 milyon kişilik yeni istihdam oluştu. Türkiye'de her yıl ortalama 750-800 bin kişi çalışabilir nüfusa dahil olmasına rağmen işsizlik oranlarını düşük seviyede tutmayı başaran ender ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye'nin daha fazla genç işsize iş bulmasına ilişkin rakamların 2015 ve sonraki yıllarda Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 11 ayaklı istihdam ve teşvik paketi ile katlanması bekleniyor.


#İşsizlik
#CHP
#Kemal Kılıçdaroğlu
#Seçim vaatleri
9 yıl önce