|

Ekonomide 3 güzel haber

İmalat sanayii kapasite kullanım oranı son 13 ayın en yükseğine çıkarken, Reel Kesim Güven Endeksi ise mayıs ayında 109 puanla son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Mart'ta 900 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım gerçekleşti. Bu üç olumlu rakam istikrarın süreceği beklentisiyle açıklanıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 23/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 22:54 - 22/05/2015 Cuma
Yeni Şafak
1-Uluslararası doğrudan yatırım akını


Türkiye seçim ortamına rağmen uluslararası doğrudan yatırım çekmeye devam ediyor. Yılın ilk iki ayında Türkiye'yi güvenli liman olarak gören yabancı yatırımcının yaptığı doğrudan yatırımda mart ayında da ciddi bir giriş oldu. Dün açıklanan Ekonomi Bakanlığı'nın açıkladığı mart ayı verilerine göre; Türkiye'ye mart ayında 900 milyon dolarlık net doğrudan yatırım girişi oldu.



ÜÇ AYDA 3,5 MİLYAR $


Türkiye'ye yılın ilk çeyreğinde yatırım girişi 3 milyar 456 milyon doları buldu. Uluslararası doğrudan yatırım girişleri kaleminde yer alan sermaye girişi 2 milyar 800 milyon dolara ulaştı. Bunun 1,1 milyar doları enerji sektöründen, 359 milyon doları ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektöründen kaynaklandı.



YÜZDE 39'Ü AB'DEN


Ocak-mart döneminde nakit sermaye girişinin yüzde 39,3'ü AB ülkeleri, yüzde 29,9'u ise Asya ülkeleri kanalından geldi. Martta 177 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 21 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti. Yılın ilk çeyreğinde kurulan 590 uluslararası sermayeli şirketin, 306'sının Yakın ve Ortadoğu ülkeleri, 164'ünün AB ülkeleri, 47'sinin da diğer Avrupa ülkeleri ortaklı şirketler olduğu kaydedildi.



36 BİN 400'E DAYANDI


Ocak-mart döneminde 540 uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulurken, Türkiye'de kurulu bulunan uluslararası sermayeli şirket ve şube sayısı 36 bin 392'ye çıktı. Uluslararası sermayeli şirketlerin ülke gruplarına göre dağılımına bakıldığında, AB ülkeleri ortaklı girişim sayısı 19 bin 627 ile birinci sırada bulunduğu görüldü.



YENİ YATIRIM PROJELERİ


Ekonomi Bakanlığı tarafından mart ayında yatırım teşvik belgesi düzenlenen 18 proje kapsamında yaklaşık 273,3 milyon dolar tutarında yatırım yapılması öngörüldü. Böylece 2015 yılında belgelendirilen yatırım projesi sayısı 68'e belge kapsamındaki yatırımların tutarı ise 11 milyar 115,5 milyon dolara ulaştı. Söz konusu yatırım teşvik belgelerinin 40'ı imalat, 19'u hizmetler, 6'sı elektrik, gaz ve su, 2'si de tarım ve ormancılık sektörleri, 1'i madencilik ve taş ocakçılığı ile ilgili olarak düzenlendi.



2-Reel Kesim Güven Endeksi zirvede


Merkez Bankası'nın dün açıkladığı bir diğer veri ise Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) oldu. Bu yılın mayıs ayında RKGE, bir önceki aya göre 1,1 puanlık artışla 109 seviyesine ulaştı. Bu rakam son 10 ayın en yüksek seviyesi anlamına geliyor. RKGE geçen yıl temmuz ayında da 109 puan seviyesinde bulunuyordu. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 1,2 puan artarak 103,9 puan seviyesinde gerçekleşti.



SİPARİŞLER ARTIŞ EĞİLİMİNDE


Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde; genel gidişat, son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilediği görülüyor. Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde ve iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin güçlenerek devam ettiği gözlendi.



YILLIK ÜFE BEKLENTİSİ YÜZDE 8,1'E YÜKSELDİ


Ortalama birim maliyetlerde son üç ayda artış olduğunu bildirenler ile gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıfladı. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin ise güçlendiği gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya kıyasla 0,1 puan artarak yüzde 8,1 oldu.



3-Para piyasalarının yanı sıra ekonominin bel kemiği konumundaki sektörlerde de yükseliş sürüyor. Dün peş peşe açıklanan doğrudan yabancı yatırım miktarı, imalat sanayi kullanım kapasitesi ve reel kesim güven endeksi verileri, ekonomik iyileşmenin artış seyrinde olduğunu gösteriyor. İyileşmenin güçlenmesi istikrarın süreceği beklentisiyle açıklanıyor.



KAPASİTE KULLANIMI SON 13 AYIN EN YÜKSEĞİ


Merkez Bankası (MB), 2015 mayıs ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 194 iş yerinin katılımıyla gerçekleştirilen imalat sanayi kapasite kullanım oranı çalışması sonuçları açıkladı. Buna göre, 2015 yılı mayıs ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanımı, bir önceki aya göre 0,8 puan artarak yüzde 74,9 seviyesinde gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı yüzde 74,9 ile son 7 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Aynı dönemde imalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı da 0,1 puan yükselişle yüzde 74,7 ile son 13 ayın en yüksek seviyesini gördü.



TÜM MAL GRUPLARINDA ARTIŞ KAYDEDİLDİ


Mal gruplarına göre kapasite kullanım oranları değerlendirildiğinde, mayıs ayında tüm mal gruplarında bir önceki aya göre artış yaşandı. Mayıs ayında ikili sektörlere göre en yüksek kapasite kullanımı yüzde 85 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında meydana geldi. Bu sektörü yüzde 82,2 ile kağıt ve kağıt ürünlerinin imalatı, yüzde 80,3 ile ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri imalatı sektörü takip etti. Kapasite kullanımı en düşük alanların başında ise yüzde 59,2 ile içeçeklerin imalatı sektörü geldi.



#ekonomi
#yatırım
#döviz kurları
#Reel Kesim Güven Endeksi
9 yıl önce