|

Güven imzası

Yabancı yatırımcı, seçim öncesi lobinin kur oyununa gelmedi. Türkiye’ye güvenen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, halka arz öncesinde Borsa İstanbul’a yüzde 10 ortak oldu. Kalan yüzde 26,4’lük pay için de Avrupalı fonlar Borsa’nın kapısını çalıyor. EBRD Başkan Yardımcısı Bennet, “Borsa İstanbul iyi bir pazarlık süreci yürüttü” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 20:22 - 29/05/2015 Cuma
Yeni Şafak

Seçim öncesi lobinin kur oyununa gelmeyen yabancı yatırımcının Türkiye'ye güveni artarak devam ediyor. Buna en güzel örneklerden biri Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD), halka arz öncesi Borsa İstanbul'a yüzde 10 ortaklığı oldu. Böylelikle ABD'li Nasdaq'ın yüzde 5 hisse alımından sonra Borsa İstanbul'a yüzde 10'luk payla bir de Avrupalı ortak geldi. Stratejik ortaklıklar için kalan yüzde 26.4'lük pay için de yabancı fonlarla görüşmeler başladı. Ortaklıktan büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren EBRD Birinci Başkan Yardımcısı Phil Bennett, satın alma sürecine ilişkin, “Borsa İstanbul iyi bir pazarlık süreci yürüttü” diye konuştu.



2021'E KADAR TAAHHÜT


EBRD'nin Borsa İstanbul'dan yüzde 10 pay alımına ilişkin “ön protokol imza töreni” dün gerçekleşti. Törende konuşan Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, halka arzı öncesinde bu ortaklığın uzun vadeli bir yatırım olduğunu ve EBRD'nin 2021'e kadar Borsa İstanbul'un hissedarı olacağını taahhüt ettiğini söyledi. Dinç, anlaşmanın bu yönüyle Türkiye ekonomisine ve Borsa İstanbul'un potansiyeline duyulan güveni yansıttığını dile getirdi. Londra Borsası'nda bugün 650'den fazla şirketin işlem gördüğünü belirten Dinç, İstanbul'un küresel bir finans merkezi olması için bir çok kurum ile stratejik ortaklık yaptıklarını vurguladı.



TÜRKİYE'YE İNANCINI YANSITIYOR


Söz konusu anlaşmanın Türkiye sermaye piyasasına yatırım yapmayı, burada rol almayı düşünen yatırımcılar için önemli bir mesaj olduğunu vurgulayan Dinç, “Özellikle seçimlerden hemen önce, genelde daha önceki seçimlerde Türkiye'nin volatilitesi, kırılganlığı tartışılırken böyle bir ortamda EBRD'nin burada yer almayı düşünmesi ve bunu böyle bir zamanda yapması Türkiye'nin uzun dönemdeki geleceğine, potansiyeline olan inancını yansıtıyor” diye konuştu. Dinç, EBRD'nin özellikle Orta Asya ve Balkanlardaki aktivitelerini Borsa İstanbul ile birlikte yapmak istediğini belirtti.



EBRD'DEN BİR ÜYE YÖNETİME GİRECEK


Yaptıkları anlaşmanın Borsa İstanbul'un halka arzını nasıl etkileyeceğine yönelik değerlendirmelerde de bulunan Dinç, EBRD gibi kurumsal bir yatırımcının yanlarında olmasının kendilerine güç katacağını anlatarak, “Birincisi EBRD'nin Hazine onayından sonra bir yönetim kurulu üyesini, yönetim kurulumuza katması söz konusu. İkincisi halka arza gittiğimizde EBRD gibi bir yatırımcının yanımızda olması yatırımcılara güven verecek. Üçüncü olarak da Moskova Borsası'nda ve Bükreş Borsası'nda EBRD'nin bir borsa tecrübesi olduğu için bize katkı sağlayacağı aşikar” dedi.



Halka arz 2016 yılının 2. çeyreğinde


Dinç, Borsa İstanbul'un halka arzının 2016 yılının ikinci çeyreğinde olacağını açıkladı. Stratejik ortaklıklar için yüzde 26,4'lük bir pay olduğunu, ayrıca Borsa'daki Hazine'nin yüzde 42,75'lik hissesinin de halka açılacağını bildiren Dinç, geriye kalan payların bir kısmının da piyasadaki diğer aktörlerin elinde olduğunu söyledi. “EBRD'nin Orta Asya ve Balkanlarda yatırım yaptığı şirketlerin halka açılımını Borsa İstanbul'da gerçekleştirebilir miyiz?” diye düşündüklerine dikkati çeken Dinç, borsay kote şirketlerin artacağını kayetti.



Borsa İstanbul sıkı pazarlık süreci yürüttü


EBRD Birinci Başkan Yardımcısı Phil Bennett ise Borsa İstanbul'un Türkiye'nin bölgesinde finans merkezi olma çalışmalarının kalbinde yer aldığını söyledi. Bennett, “Hissedar olarak, Borsa İstanbul'un kote şirket sayısı ve piyasa değeriyle Türkiye'nin öncü bir borsa olma çabasını destekleyeceğiz” dedi. Satın aldıkları yüzde 10 paydan memnun olduklarını ve bu oranı artırmayı düşünmediklerini açıklayan Bennet, fiyat için, "Sizi temin ederim ki Borsa İstanbul, pazarlık sürecini çok sıkı yürüttü” dedi.



Ortaklık için 3 borsa ile görüşüyoruz


EBRD'nin ortaklığı ile gelen parayı Hazine'ye aktaracaklarını vurgulayan Dinç, “Yatırım yapmayı düşündüğümüz bazı borsalar var. Uzakdoğu'dan da Amerika borsalarından da var. Ortaklık için şu anda 3 borsa ile temasımız var”dedi. BIST Genel Müdürü Dinç, satış işleminin Hazine ve SPK onayından sonra tamamlanacağını belirtti. EBRD'nin uzun dönem yanlarında olduğunu belirten Dinç, halka arz sonrası 36 ay içerisinde yüzde 10 payın yarısını ellerinden çıkartma hakları olacağını, ancak en az yüzde 5'ini 2021'e kadar tutacağını taahhüt ettiğini belirtti.








#Borsa İstanbul
#hlka arz
#Yabancı yatırımcı
#döviz kuru
9 yıl önce