|

Kamunun ilk katılımı

Türkiye, dün tarihi günlerinden birini daha yaşadı. İlk defa faizsiz işleyecek bir kamu bankası dualarla açıldı. Ziraat Katılım'ın İstanbul Sirkeci'de ilk şubesinin kurdelasını kesen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüksek faizden rant elde edenlerin bu gelişmelerden rahatsız olduğunu kaydetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 09:21 - 30/05/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Ziraat Bankası, merakla beklenen Türkiye'nin ilk katılım bankasını dün açtı. Cumharbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın da katıldığı Ziraat Katılım'ın İstanbul Eminönü'ndeki ilk şubesinin açılış kurdelası yapılan duanın ardından kesildi. Bu yıl 20 şube açacak olan Ziraat Katılım; 2018'de 170, 2023'te ise 500 şubeye ulaşmayı hedefliyor. Ziraat Katılımla birlikte Türkiye'deki faizsiz banka sayısı 5'e çıktı.



TEKAFÜLÜ DE BEKLİYORUZ


Törende Konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üç kamu bankasının hızla katılım bankacılığında yer alması gerektiğini söyledi. Ziraat katılım bankacılığının sektörü büyütmesini beklediklerini belirten Erdoğan, “Yeni fonların Türkiye'ye çekilmesine destek olmalı" dedi. Katılım bankacılığının yüzde 5 olan payını 2023'te yüzde 15-20'ye çıkarmak gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Ziraat Bankası'nın İslami sigorta olan tekafül hizmeti de vermeli" dedi. Erdoğan Halk Bankası ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün de açacakları katılım bankası için ellerini çabuk tutmaları gerektiğini kaydetti.



FAİZ LOBİSİ RAHATSIZ


Yüksek faiz ile rant elde eden tefecilerin varlığına dikkat çeken Erdoğan, "Onlar, yaşanan bu gelişmelerden rahatsız. Yeni Türkiye halkımızın umudu olurken bazılarının ise kabusu oldu. Allah vermesin ülkemizi dış güçler işgal etse bunlar destek olur. Huzur ortamından rahatsız olanlar var" dedi.



İhanetin ilacı yoktur


Ziraat Bankası'nın Doğan Medya Grubu tarafından hedef alındığını da hatırlatan Erdoğan, “Bugün bizi Mursi'nin akıbetiyle tehdit eden gazete, geçen yıl da Ziraat Bankası New York Şubesi'ni itibarsız hale getirmeye çalışıyordu. Olağan, mutat bir denetimi 'Amerika'dan Ziraat Bankası'na büyük darbe' manşetleriyle ve adeta sevinçle verdiler. İhanetin ilacı yoktur" dedi.





Londra'da var İstanbul 'da neden olmasın?


“İstanbul'un finans merkezi olması için var gücümüzle çalışıyoruz" diyen Erdoğan, “Bugün örneğin Londra, faizsiz bankacılığın önemli bir merkezi konumunda. Neden Londra olsun İstanbul olmasın? Bu işin çoktan İstanbul tarafından organizesi ve bir çekim alanı haline getirilmesi gerekiyordu. Bu, bizim bir eksiğimizdir. Bunu başarmamız lazım" dedi.




#Ziraat Bankası
#Türkiye Bankalar Birliği
#ziraat katılım
#Doğan Medya Grubu
9 yıl önce