|

Makarnacılar şikayetçi

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Başkanı Murat Bozkurt, market markalı makarnalara durum buğdayı dışında kalitesiz ekmeklik buğdayların katıldığını savunarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin söz konusu makarnalardan numuneler alarak gerekli yaptırımları uygulamasını istedi.

Yeni Şafak
12:57 - 24/05/2015 Pazar
Güncelleme: 09:58 - 24/05/2015 Pazar
AA

Bozkurt, son zamanlarda birçok ürünün, satıldığı büyük marketin markasıyla raflarda yerini aldığını, bu ürünlerden birinin de makarna olduğunu söyledi.



Market markalı çok kalitesiz makarnaların satıldığına şahit olduklarını ifade eden Bozkurt, tüketicilerden şikayetler aldıklarını, sektör olarak bu ürünlerin arkasında duramadıklarını kaydetti.



Dernek olarak, makarna tüketimini artırmaya çalıştıklarını ifade eden Bozkurt, "Makarnanın yapışmaması, hamurlaşmaması lazım. Bir albenisi olmalı. Tüketici bizim yaptığımız araştırmalarda makarnayı görerek alıyor. Bu bir albeni gerektiriyor doğal olarak. Son zamanlarda market markalı ürünlerin fiyat baskısı, kaliteyi çok ciddi anlamda geri çekti. Biz sektör olarak market markalı makarnanın arkasında duramayız" ifadelerini kullandı.



"Makarna kehribar sarısı olacak"


Bozkurt, makarnanın bir standardının olduğunu, çikolata ve kahverengi renkli makarna olmayacağını belirtti.



Makarnanın, piştiğinde ve pişmeden önce renginin kehribar sarısı olması gerektiğine dikkati çeken Bozkurt, şunları söyledi:



"Bu renk yoksa makarna durum buğdayından yapılmıyordur. Türkiye'de makarna tebliğine göre makarna yüzde 100 durum buğdayından yapılmak zorunda. Durum buğdayından yapılan makarnada o kahverengi renge, isteseniz de ulaşamazsınız. Market markalı makarnalara durum buğdayı dışında kalitesiz ekmeklik buğdayların katıldığı görüşündeyiz. Çok kalitesiz makarnalar satılıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri o makarnalardan numune alsınlar ve gerekli yaptırımları uygulasınlar. Bunlar makarna tebliğine aykırı ürünler. Tüketicilerimizden bu ürünleri almamalarını istiyoruz."



Bozkurt, İtalya'da kişi başı makarna tüketimin 26, Türkiye ise 7 kilogram olduğunu da kaydederek, "Akdeniz havzası ülkelerdeki ortalama makarna tüketimi 12-13 kilogram. Biz de buna ulaşmalıyız. Tüm çabalar bu yöndeyken market markalı ürünlerin makarnanın imajını bozması kabul edilemez. Sektörde ciddi bir kapasite var. Değilse bu kapasiteler atıl kalır. Sektöre yazık olur" diye konuştu.

#Makarna sektörü
#Market markalı makarna
#Sağlıklı makarna
9 yıl önce