|

Market ürünleri için korkunç uyarı

GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer, marketlerden gelişi güzel alınıp tüketilen ürünlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Büyüközer, özellikle çörek, ekmek, pide, baklava, pizza, tatlı-tuzlu kurabiyeler, makarna ve unlu tatlılar gibi ürünler için uyardı

Yeni Şafak
17:22 - 25/05/2015 Pazartesi
Güncelleme: 14:25 - 25/05/2015 Pazartesi
IHA

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer, marketlerden gelişi güzel alınıp tüketilen unlar ve unlu mamuller diye geçen hazır yufka, börek, çörek, ekmek, pide, baklava, pizza, tatlı-tuzlu kurabiyeler, makarna ve unlu tatlılar gibi ürünlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Büyüközer bu mamullerde dikkat edilmesi gereken hususları da şöyle açıkladı:



“GİMDES olarak kurulduğumuz günden beri helal, sağlıklı ve kaliteli ürünleri sertifikalandırıyoruz. Birçok firma da sertifika almak için başvuru yapıyor. Ancak GİMDES olarak hammadde girdileri incelendiği zaman kefil olamayacağımıza karar vererek sertifikalandıramadığımız firmalar bulunmaktadır.



Un ve unlu mamullerde kritik noktalar;

GDO'suz buğday veya tahıl olmalı, vitamin, enzim gibi katkılar veya mikslerin güvenilir bir helal sertifikası olmalı. Pestisit ve ağır metal riski analizler ile kontrol edilmeli, unlu mamuller için hidrojene ve esterifiye bir yağ kullanılmamalı ve kullanılacak olan yağın güvenilir bir helal sertifikası olmalı, unlu mamullerde kullanılan sucuk, peynir, zeytin, pekmez, tahin, hertürlü baharat vs.'nin güvenilir bir helal sertifikası olmalıdır.



Un ve unlu mamullerinde kullanılabilen katkı maddeleri 'Enzimler, mayalar, E 300 Askorbik Asit (C vitamini), Bitkisel Yağlar, Emülgatörler(E 471-E477 Mono- ve digliseridler ve modifiye edilmiş formları), E 282 kalsiyum propiyonat, E 281 sodyum propiyonat, E 262 Sodyum diasetat, sirke, E 260 asetik asit, E 280 propiyonik asit, E 200 sorbik asit, E 202 potasyum sorbat ve E 203 kalsiyum sorbat, E 283 potasyum sorbat, Şekerler (Sakaroz, Maltoz, Fruktoz, glukoz), E170 kalsiyum karbonat, E332 Potasyum sitrat, E481 Sodyum stearol-2-laktilat,E422 Gliserol (gliserin)'dir".



GİMDES Başkanı Büyüközer sözlerini şöyle tamamladı:

“Daha beyaz görünen un elde etmek için, E928 benzoil peroksit ve E924 potasyum bromat gibi kanserojen ve alerjik maddeler beyazlatıcı olarak,E910- E920 sistain gibi insan saçından ve domuz kılından üretilen ve hacım artırıcı ve hamur geliştirici olarak kullanılan katkı maddeleri de söz konusudur. GİMDES bu ürünlerde kullanılan katkıların tüketiciyi hem helallik hem sağlık açısından riske sokabildiğinden dolayı güvenilir bir helal sertifikaya sahip olmayan maddelerin kullanılmasına izin vermez ve analizler yaptırarak kullanılmadığını teyit eder. Piyasada GİMDES'den sertifika alamayanlar veya almayı göze alamayanlar kefalet hukukuna riayet etmeyen yerlerden aldıkları belgelerle haksız kazançları uğruna kardeşlerimizi aldatabiliyorlar. Lütfen araştırın sorgulayın, maddi ve manevi hayatınızın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın".

#Market
#gıda
#tehlike
#yufka
#pizza
#unlu gıda
#Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer
9 yıl önce