|

Memur değil girişimci olun

Sanayi Bakanı Fikri Işık, tekno girişimcilik alanındaki 100 bin liralık hibe desteğini 150 bin liraya çıkaracaklarını söyledi. Işık, “Üniversite mezunlarının hedefi devlet kapısı veya büyük şirketlerde iş bulmak değil, kendi işini kurmak olmalı” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/05/2015 Cuma
Güncelleme: 20:24 - 28/05/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, tekno-girişimci gençlere verdikleri 100 bin liralık hibe desteğini 150 bin liraya çıkaracaklarını söyledi. “Devlet eliyle değil, devlet destekli kalkınmak önemli” diyen Bakan Işık, girişimci sayısı ve etkinliğinin az olduğu ülkelerin kalkınamayacağını dile getirdi. İstanbul Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Dünya Teknoloji, İnovasyon ve Girişimcilik Konferansı'nın açılışında konuşan Işık, KOSGEB bünyesinde 2010'dan itibaren girişimcilik kurslarına destek verdiklerini, şu anda 300 binden fazla insanın eğitim aldığını, bir kısmının da kendi işini kurmasını sağladıklarını anlattı.



GİRİŞİMCİLİK HİKAYENİZİ YAZIN


Işık, Üniversite öğrencilerine ve mezunlarına, “devlet kapısı” yerine hayallerinin peşinden gitmeleri ve kendi girişimcilik hikayelerini yazmaları tavsiyesinde bulunarak, “Üniversite mezunlarının hedefi devlet kapısı veya büyük şirketlerde iş bulmak değil, kendi işini kurmak olmalı” dedi. “Eğer bir insanımız girişimci olursa ve o eğitimden sonra biz ona destek veriyoruz” diyen Işık, girişimcilik eğitimi alanlar eğitimden sonra kendi işlerini kurmak isterlerse 30 bin lira hibe, 70 bin lira da faizsiz kredi verdiklerini ifade etti.



128 MİLYON LİRA DESTEK


Bugüne kadar bin 300 öğrencinin tekno girişim sermaye desteğinden faydalandığı bilgisini veren Işık, ancak bu rakamın düşük olduğunu, bunda da ekosistemin yeterli olmaması kadar, öğrencilerin projelerini değerlendiren öğretmenlerin notlarda cimri olmasının da payı olduğunu ifade etti. Teknogirişimde bugüne kadar 128 milyon lira destek verdiklerini aktaran Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ama bunun karşılığında 304 firma kuruldu ve bu firmalarda 3 bin 500'ün üzerinde istihdam oluştu. Petro kimya sektöründe bir insanımızın istihdam edilebilmesi için 1 milyon lira harcamamız gerekirken, burada 3 bin 500 insanımızın istihdamı için 128 milyon lira harcadık. Ne kadar karlı bir yatırım olduğunu siz düşünün. Girişimcisi olmayan ülkenin sürdürülebilir bir kalkınma yakalama şansı yok, bunu üniversitelerimiz kesin olarak eğitim programlarına müfredatlarına yansıtmalı.”



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık (solda), WOW Convention Center'da düzenlenen Dünya Teknoloji, İnovasyon ve Girişimcilik Konferansı'na katıldı. Konferans konuşması sonrası Bakan Işık'a İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak (sağda) hediye takdim etti.



100 ülkeden katılımcı


Yeni Şafak'ın sponsor olduğu “Teknoloji ve İnovasyon Temelli Sürdürülebilir Kalkınma için Girişimcilik” konferansı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliği ile İstanbul 'da 30 Mayıs tarihine kadar sürecek. Gökay Kalaycıoğlu'nun sunumuyla gerçekleşen konferansa 100'e yakın ülkeden 1000'e yakın akademisyen ve iş dünyası temsilcisinin katılımı bekleniyor.



Özel-kamu bir arada


Konferansın başkanlığını üstelenen Teknoloji ve Sanayi İktisadi ABD Başkanı Prof. Dr. Sefer Şener, üniversite olarak inovasyon odaklı kalkınma projelerini önemsediklerini belirterek, “Yaşam ve Sağlık Bilimleri, Fen ve Mühendislik Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarındaki teknoloji, inovasyon ve girişimcilik açısından önem arz eden bilimsel gelişmeleri, iş dünyası ve kamu kurumlarını bir araya getirerek toplumun ihtiyaçlarını ele almayı hedefliyoruz” dedi.



#Fikri Işık
#tekno girişimcilik
#İstanbul Üniversitesi
9 yıl önce