|
Adamına, ülkesine göre “yılın babası”!
2008 yılından bu yana “yılın babası” seçimi ile özellikle ilgileniyorum. İlgimin kaynağı tesadüfen karşıma çıkan şu habere dayanıyor: “Şanlıurfa''nın Birecik ilçesinde her gün yaklaşık 1 kilometre yol kat ederek kızının eğitimini sürdürmesini sağlayan fedakar anne Zeynep Karakuş Babalar Günü öncesi ilçede ''yılın babası'' ilan edildi.”

Babanın yokluğu bundan daha iyi verilemezdi.

Malumunuz önce Anneler Günü kutlanmaya başlanıyor. Annesini kaybeden bir genç kızın annesine duyduğu özlem üzerinden mitleştirilir Anneler Günü kutlaması.

Anneler daha ziyade yokluğunda özleniyor. Var olduklarında güneşin doğması gibi tabii karşılanıyor her türlü emekleri.

Babalar ise varlıkları ile sevilir. Varlıkları ile çocuklarını var edişleridir onları baba kılan. İlginç bir şekilde bu durum Babalar Günü kutlamasının ruhuna da sirayet etmiş.

Anneler Günü'nün kutlanmasından iki yıl sonra yani 1910'da ilk defa Babalar Günü kutlanmaya başlanıyor. Babalar Günü'nü de bir kız evlat inşa ediyor: Sonora Smart Dodd.

Sonara'nın annesi doğum sırasında hayatını kaybediyor. Ve eski bir savaş gazisi olan babası, kızını ve beş erkek çocuğunu itina ile yetiştiriyor.

Dikkatinizi çekti muhakkak Anneler Günü bir annenin yokluğundan inşa ediliyor, Babalar Günü ise babanın varlığı üzerinden.

Sonora'nın Babalar Günü önerisi yerel bir ölçekte kabul görüyor başlangıçta. 1972 yılından itibaren ise resmileşiyor.

“Babalar Günü” kutlamasının hikayesi sorumluluk bahsine dayanıyor velhasıl.

Babalar Günü kutlaması resmileşince her yıl bazı babalar “yılın babası” oluyor.

Oğul Bush Amerika'da yılın babası seçilmiş. Neden sebep?

Oğul Bush Amerika'da yılın babası seçildi, ödülünü kızının elinden aldı. Ödül töreninde babasını anlattığı kitabını almalarını, artık emekli olduğu için paraya ihtiyacı olduğunu söyledi nükte niyetine. Böylece ne diye durduk yere oğul Bush'un yılın babası seçildiği/seçtirildiği anlaşılmış oldu. Başkan babasını yazan Başkan oğul yazdığı kitap ile yılın babası olmayı hak etmiş. Irak'ta ölümüne sebep olduğu binlerce çocuk da ahirette, yılın katili ödülünü vermek için Bush'u bekliyor.

İşçiye para verilir yılın babası olunur!

“Alem buysa baba benim” düsturu hakim sonradan görmeliğin tarihinde. Parayı veren en baba, yılın babası oluyor. Mesela yaptığım inşaatlarda deniz kumu kullandım hepsi yıkılacak diye söyleşi veren müteahhit parasına para, şöhretine şöhret katmaya devam ediyor. Yılın babası ödülü ona gitti nitekim. Çalışanları bahşetti bize patron değil babasın, baba dediler.

Almanya'da yılın babası bir Türk

Amerika ve Türkiye'de babalık ödülleri absürt ama Almanlar ödüle ciddiyetle yaklaştı milli kimliklerine uygun bir biçimde. Yılın babası ödülü çocuklarına bakmak için babalık iznini kullanan bir Türk babaya verdi. Muhittin Demir adlı Türkiye asıllı Alman vatandaşı, Mestemacher Grubu Vakfı tarafından 2015 yılının 'babası' seçildi. Nedeni ise Demir'in üç çocuğu için de babalık iznini kullanması gösterildi. Demir'e 5 bin euro ödül de verildi.

Lakin bizim medya her şekilde lafı Cumhurbaşkanı'na gelecek şekilde dolandırmayı sevdiği için ödül haberine manşeti “Üç çocuk yaptı diye Almanlar yılın babası ödülünü verdi” diye attı.

Sosyal medyada yılın babası

Sosyal medyada yılın babası namaz kılan bir baba. Baba namaz kılarken 3-4 yaşlarındaki oğul, babasına yapmadığını bırakmıyor. Babasına kafa atıyor, yumrukluyor sonra sırtına çıkıyor. Baba sırtındaki oğlunu düşürmeyecek şekilde namazını kılmaya devam ediyor. Baba taş gibi huzurda, lakin oğlu babayı huzurdan koparmak için her türlü aktiviteyi yapıyor.

Sonunda namaz tamamlanıyor. Ne beklersiniz? Ellerini açıp dua eden baba oğlun alnından öpüyor. İşte bu kısım mühim. Kızmıyor, bağırmıyor çocuğu alnından öpüyor.

Yılın babası olmayı ziyadesiyle hak ediyor.

Yetim çocukların babası kara

toprağın kara bağrında!

Bazı evler babasızdır. Ama çok az yerde bütün bir ilçe babasız kalır. Soma ve Ermenek gibi.

Yetim çocuklar için hepimiz baba olabilsek keşke!

Hediye gönderemiyoruz, dualarımızın yolu kurumasın ey cemaat.
#Anneler Günü
#Ermenek
#Mestemacher Grubu Vakfı
9 yıl önce
Adamına, ülkesine göre “yılın babası”!
Haftanın ekonomik özeti ve beklentiler
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü