|
B.K.K. ile memur ve emekli maaşları arttırılabilir mi?
375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname incelendiği takdirde kanuni bir değişiklik yapılmadan Bakanlar Kurulu Kararı ile memur ve emeklilerinin maaşlarının arttırılabileceği açıkça görülmektedir.

Bu KHK'nın 1'inci maddesinde kıdem ve memuriyet taban aylığı göstergelerini üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu'nun yetkili olduğu belirtilmektedir. Nitekim B.K.K. ile 15 olan kıdem aylığı göstergesi 20'ye çıkarılmış, kıdem aylığı göstergesinin tavanı ise 375'den 500'e yükseltilmiştir.

Bu çerçevede, aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa göre almakta olan personele 1.000 gösterge rakamı üzerinden memuriyet taban aylığı ödenmektedir.

Bu kapsama girenlere her bir hizmet yılı için 20 gösterge rakamı karşılığı kıdem aylığı ödenmekte olup, 25 ve daha fazla hizmet yılını dolduranlar için gösterge rakamı 500 olarak uygulanmaktadır.

Yine hizmet yılları itibariyle ödenecek kıdem aylığının tespitinde kazanılmış hak aylığının hesabında değerlendirilen süreler esas alınmakta, memuriyet taban ve kıdem aylığı miktarları, bunların göstergelerine 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 154'üncü maddesine göre tespit olunan katsayılar uygulanmak suretiyle belirlenmektedir.

Ayrıca, memuriyet taban aylığı göstergesi için farklı katsayı tespit edilebilmekte olup, kıdem ve memuriyet taban aylığı göstergelerini üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Yine bu aylıklara hak kazanılmasında ve ödenmesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer personel kanunlarının aylıklarla ilgili hükümleri uygulanmaktadır.

BKK ile yapılabilecek düzenlemenin mali getirisi ne kadardır?

Sonuç olarak, kanun değişikliği yapmadan Bakanlar Kurulu Kararı'yla kıdem aylığı göstergesi 15*3=45 olabilir ve taban aylık göstergesi ise 1000 * 3 = 3000 olarak uygulanabilir. Böyle bir artış ise hem çalışan memurların ve diğer kamu görevlilerinin maaşlarını hem de emekli maaşını arttırmaktadır. Yani kıdem ve taban aylık göstergelerindeki artışların, dolayısıyla da bu maaş kalemlerindeki artışların hem maaşa hem de emekli maaşına doğrudan etkisi bulunmaktadır. Yapılacak bu düzenlemenin en fazla düşük ücret grubunda yer alan memurları sevindireceğini de belirtmekte fayda olduğunu düşünüyoruz.

Bütün memurlara aynı tutarda yapılacak artışın rakamsal tutarı ise 2.483 (1241,44 * 2= 2.483 TL (1000 *1,24144*2)) + 2 (her yıl için 25*0,079308= 2 TL) = 2.485 TL'dir. Memur maaş katsayılarındaki artışların da belirlenen rakamı doğrudan etkilediği düşünüldüğünde ortaya çıkacak artış daha fazla olabilecektir.

Hangi makam sahiplerinin yanında çalışanlara ilave 1.507 TL ödenir?

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin ek 14'üncü maddesinde yakın koruma ve makam hizmetlerinde görev yapan personele en yüksek devlet memuru aylığının % 200'ünü geçmemek üzere ilave ek ödeme yapılabileceği belirtilmiştir. Buna göre;

Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Başbakan'ın yakın koruma ve makam hizmetlerinde görev yapan personele en yüksek devlet memuru aylığının % 200'ünü geçmemek üzere ilave ek ödeme yapılabilmektedir.

Bu personele yapılacak ek ödeme oranını belirlemeye ilgisine göre Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Başbakan yetkilidir. Bunlara, görevlendirilmelerinden dolayı mevzuatı uyarınca da herhangi bir ad altında ödeme yapılması halinde, bu ödemelerden yalnızca biri ödenir. Bu ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz.

Makam hizmetleri oldukça geniş bir kavram olup, özel kalem müdüründen çaycıya kadar bu kapsamda değerlendirmek mümkündür. Zaten yakın koruma hizmetlerinin neler olduğu açıktır.

Bu ödemenin tutarı ne kadardır ve nasıl hesaplanır?

Bu ödeme, en yüksek devlet memuru aylığının yani Başbakanlık Müsteşarı'nın gösterge ve ek gösterge toplamının (Gösterge: 1500 + Ek Gösterge: 8000= 9500) maaş katsayısı ile çarpımından oluşan tutarın % 200'ünü geçmemek üzere yapılacaktır. Bu tutarın rakamsal karşılığı ise 9500 * 0,079308*

% 200 = 1.507 TL'dir. Bu ödemeden sadece binde 7,59 oranında damga vergisi alınmaktadır ki bunun karşılığı 11 TL'dir. Yani bu personellerin eline net olarak en fazla 1.496 TL geçmektedir.
#emekli maaşları
#memur maaşları
#vergi
9 yıl önce
B.K.K. ile memur ve emekli maaşları arttırılabilir mi?
Kripto uzmanlarının şüpheli ölümleri unutuldu!
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…