|
CHP’nin iki ikramiyesi en fazla Kılıçdaroğlu’na yarayacak
CHP'nin Seçim Bildirgesinde Emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramlarında birer maaş ikramiye verileceği vaadini görüyoruz. Şayet CHP iktidar olursa ve sözünü tutarsa bu ikramiyeden en fazla yararlanacaklar arasında sayın Kılıçdaroğlu gibi olanları görürseniz hiç şaşırmayın. Konuyu izahtan önce bazı kavramlarla ilgili açıklamalarda bulunmak faydalı olacaktır.

Önce kavramları açıklayalım

Bunlar, “işçi emeklisi” ve memur emeklisi kavramlarıdır. Bu iki kavram da yanlış bir kavramdır. Doğrusu SSK emeklisidir.(5510 sayılı Kanundan sonra 4-a emeklisi) Çünkü, işçi statüsünde olup da emekli sandığına tabi kişiler de bulunmaktadır. Yani bu kişiler işçi olmasına rağmen işçi emeklisi değillerdir. Memur emeklisi de yanlış bir kavramdır. Doğrusu emekli sandığı emeklisidir.( 5510 sayılı Kanundan sonra 4-c emeklisi) Çünkü, emekli sandığına sadece memurlar tabi değildir. Bu açıklamalardan sonra;

1- Kılıçdaroğlu memur emeklisi mi? Emekli sandığı emeklisi mi?

Bu konuyu iki başlık altında ele almamız gerekmektedir.

a) Kılıçdaroğlu'nun 1999 tarihinde Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğünden emekli olduğunu biliyoruz.(CHP internet sitesi) Her ne kadar Müsteşar Yardımcılığı yapmışsa da Genel Müdürler ile Müsteşar Yardımcılarının emeklilik açısından statüleri eşit olup aynı emekli maaşını almaktadırlar. Yani Kılıçdaroğlu 1999 tarihinde memur emeklisidir.

b) Şuan Kılıçdaroğlu memur emeklisi değildir. Çünkü, Kılıçdaroğlu 5434 sayılı Kanunun kendisine verdiği bir haktan yararlanarak 22. dönem milletvekili seçildikten sonra kısa bir süre hem müsteşar yardımcı emekli maaşını almış hem de Milletvekili maaşını almıştır. Kısa bir süre sonra tekrar Milletvekilliğinden emekli olmak için müracaat etmiş ve olmuştur. Yani Kılıçdaroğlu şuan memur emeklisi değil Emekli Sandığı emeklisidir. Şuan Genel Müdür emekli maaşı değil Milletvekili emekli maaşı almaktadır. Genel Müdür emekli maaşı ile Milletvekili emekli maaşı arasında ciddi bir fark vardır.

2- Kılıçdaroğlu Milletvekili olduğu için Milletvekilliği emekli maaşı kesilir mi?

Emekli Sandığı iştirakçisi olarak çalışıp da 1. derecenin 4. kademesine geldikten sonra emekliye ayrılanlardan daha sonra Milletvekili olanların; ek göstergeleri ile makam tazminatı almakta olanların makam tazminatı göstergeleri, seçildikleri tarihi takip eden aybaşından itibaren, yasama organı üyeleri için öngörülen ek gösterge ve makam tazminatı göstergesine yükseltilmekte idi. Ancak, yapılan değişiklikle Milletvekili emekli maaşları Cumhurbaşkanı maaşına endekslenmiştir. Yani bunlar Milletvekilliğinden emekli olmuş gibi işlem görmektedir.

Ayrıca bu durumda olanların emekli maaşları da kesilmemektedir. 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde emekli maaşı kesilmeyecek istisnalar arasında Milletvekilleri de sayılmaktadır.

Bu durumda Kılıçdaroğlu'nun hem Milletvekili emekli maaşını hem de Milletvekili maaşını almasına hukuki hiçbir engel bulunmamaktadır. Şimdi Kılıçdaroğlu'nun kanunun verdiği haktan yararlanarak hem Milletvekili emekli maaşını hem de Milletvekili maaşını aldığını ileri sürerek ayıplayabilir miyiz? Halkçı birisi nasıl böyle bir şey yapabilir diyebilir miyiz? Elbette diyemeyiz. Yalnız şunu da belirtelim ki bu hak gariban memur için yoktur. Fakat meydanlarda bu konuda bir söz duyamadık. Seçim Bildirgesinde bu ayrıcalığın kaldırılacağına ilişkin bir ifadeye de rastlamadık. Bu ayrıcalığın kaldırılması için mücadele edilirse onu da alkışlarız.

3- Seçim vaadine göre Kılıçdaroğlu ne kadar ikramiye alacak?

Rahmetli Necip Fazıl Kısakürek farz-ı muhal denince her şey söylenebilir dermiş. Bu çerçevede farz-ı muhal CHP iktidar olursa ve sözünü unutmazsa emekli Milletvekilleri 7.875*2= 15.750 TL ikramiye alırken (Kılıçdaroğlu da bu kapsamda) 30 yıl üzerinden emekli olan gariban memur emeklisi ise 1.697 *2 = 3.394 TL ikramiye alabilecektir. Asgari ücretlinin alacağı ikramiyeyi ayıp olur diye buraya yazmıyorum. Nasıl, adil bir uygulama değil mi? Teorisinin dahi adil olmadığı bir uygulamayla bütün emeklilere bayram sevinci yaşatılacak. Sonraki süreçte ise oluşan açığın finansmanını yine gariban emekliler karşılayacak.

4- Niçin Seçim Bildirgelerinde Milletvekili emekliliğine yer verilmez?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda emekli maaşı prime esas kazançla orantılı hale getirilmişti. Yani ne kadar prim ödenmişse hesaplanan emekli maaşı ödenen prim tutarının belirli oranında olacaktı. İstisnaları olmakla birlikte halen de öyledir. En büyük istisna ise reform sonrasında Milletvekili emekliliğinde yapılmıştır. İsterdik ki Seçim Beyannamelerinde bu yönde bir öneri olsun ve bozulan adalet yeniden sağlansın. Maalesef böyle bir öneriye rastlayamadık. Gariban asgarî ücretliye yani asile, prime esas kazanç üzerinden emekli maaşı bağlanırken Vekile ise; Cumhurbaşkanının emekli aylığının % 45'i oranında bağlanmaktadır. Yine gariban emekliler işe başlayınca emekli maaşları kesiliyor ama emekli Vekiller Vekilliğe devam ettikçe emekli maaşları kesilmiyor.

Açıklamaya çalıştığımız bu durumların kanuni olduğunu herkes iddia edebilir ama adil olduğunu kimse iddia edemez.
#CHP
#Kılıçdaroğlu
#Necip Fazıl Kısakürek
9 yıl önce
CHP’nin iki ikramiyesi en fazla Kılıçdaroğlu’na yarayacak
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi