|
D.M.K. Genel Tebliği'nde yapılan değişikliğin anlamı
666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile eşit işe eşit ücret verilmesi yönünde önemli bir adım atılmış ve bir gün önce atanan personelle bir gün sonra atanan arasında ciddi bir maaş farkı oluşturulmuştu. Bu konuları daha önce bu köşeden örneklerle izah etmiştik.

666 sayılı KHK ile yapılan değişikliğin açıklaması ise Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan 161 seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği ile yapılmıştı. Görüldü ki seçim nedeniyle istifa eden birçok personelden aday olamayanlar geri döndüklerinde tam anlamıyla şok yaşadılar. Çünkü, maaşlar çok ciddi oranda düştü. Hatta bazılarının maaşı yarı yarıya düştü. İşte yapılan değişikliğin sebebi bu düşüşün önüne geçmekti.

KHK değişmediğine göre tebliğdeki köklü değişikliğin sebebi nedir?

Söz konusu KHK'da, 15 Ocak 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe giren bazı hükümlerin, bu tarihten önce bulundukları görevlerden, bazı sebeplerle ayrılanların görevlerine tekrar dönmeleri halinde haklarında da uygulanacağını hükme bağlamıştı.

08.05.2015 tarihinde yayımlanan tebliğ ile 666 sayılı KHK'nın söz konusu düzenlemesi konusunda yeni bir değerlendirme yapıldı ve 15/01/2012 tarihinden önce yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerinden yararlanmakta iken milletvekili ve mahalli idareler genel ve ara seçimlerinde aday ve aday adayı olabilmek için istifa edenlerden aday olamayan ya da aday olup da seçimi kaybetmeleri nedeniyle eski görevlerine yeniden atananlar hakkında da daha önce yararlanmakta oldukları mali hakların yeni düzenlemeye göre daha yüksek olması durumunda bu haklardan yararlanmaları gerekeceği belirtilerek yaşanan mağduriyet giderilmiş oldu.

KHK değişmediğine göre Maliye Bakanlığı tebliğde köklü değişikliği niçin yaptı? İşte sorulması gereken soru bu olsa gerek. Acaba, KHK'yı değiştiremiyoruz bari tebliği değiştirelim mantığı mı işletildi? Eğer böyle bir mantıkla hareket edildiyse KHK'ya aykırı tebliğ çıkarmak mümkün mü? Sorular uzatılabilir ama bu kadar kafi diyebiliriz.

Değişiklik sonrası tebliğin aldığı son şekil

Yapılan değişiklikle birlikte tebliğin ilgili bölümü aşağıdaki şekli almıştır.

“Kadro karşılığı sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar için 14/01/2012 tarihinde ve diğerleri için 15/01/2012 tarihinde yardımcı veya stajyer unvanlı kadrolarda bulunanlardan uzman, müfettiş, denetçi, kontrolör ve aktüer unvanlı kadrolara anılan tarihlerden sonra atananlar ve bu mesleklere mensup olup 15/01/2012 tarihinde idari görevlerde bulunanlardan uzman, müfettiş, kontrolör, aktüer, denetçi ve iç denetçi unvanlı kadrolara yeniden atananlar ile 15/01/2012 tarihinden önce yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerinden yararlanmakta iken milletvekili ve mahalli idareler genel ve ara seçimlerinde aday ve aday adayı olabilmek için istifa edenlerden aday olamayan ya da aday olup da seçimi kaybetmeleri nedeniyle eski görevlerine yeniden atananlar hakkında da aynı şekilde işlem yapılacak, bunlar dışında kadro unvanı değişenler ile kadro karşılığı sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar için 14/01/2012 tarihinden ve diğerleri için 15/01/2012 tarihinden sonra ekli (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kadrolara atananlar hakkında ise anılan tarihten önce yürürlükte bulunan mevzuat hükümleri uygulanmayacaktır. Geçici 12'nci maddenin uygulanması açısından müfettiş, kontrolör ve denetçi ibarelerinden, 657 sayılı Kanun'a ekli ek gösterge ve makam tazminatı cetvellerinde olduğu gibi başmüfettiş, başkontrolör ve başdenetçilerin de anlaşılması gerekmektedir.”

Yapılan değişikliğin son derece zorlama bir değişiklik olduğunu ve başka değişiklikleri de beraberinde getireceğini ifade etmek isteriz.

Daha önce bu konuda Maliye Bakanlığı ve DPB ne demişti?

Devlet Personel Başkanlığı tarafından yayımlanan “2015 Yılı 25. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde Aday Olmak İsteyen Kamu Görevlileriyle İlgili Rehber”de konu izah edilmiş ve mevcut mevzuata göre ödeme yapılacağı belirtilmişti. Maliye Bakanlığı da benzer yönde görüşler vermişti.

Buna göre 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin geçici 16'ncı maddesi kapsamında mali ve sosyal hakları 15/01/2012 tarihinden önce tabi oldukları mevzuat hükümlerine göre belirlenenlerden 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde aday olma gerekçesiyle istifa eden ve aday adayı veya aday olamayanlar ile aday olmakla birlikte seçilememelerini müteakip yeniden ataması yapılanların mali ve sosyal haklarının mevcut mevzuat hükümlerine göre belirlenmesi gerekmektedir. Yani önceki haklarının devam etmesi söz konusu olamayacağı için daha önce yüksek ücret ödemesi yapılan personelin maaşı düşmüştü.

Tebliğde yapılan değişiklikle DPB'nin görüşü de değişmiş oldu ve Seçim Rehberinde yer alan ifadelerin geçerliliği kalmadı. Zaman içerisinde yapılan değişikliğin türevlerinin neler olacağını hep birlikte göreceğiz. Çünkü, KHK'deki düzenlemenin sınırlarını aşan bu değişikliğin başka değişiklikleri de beraberinde getireceğini ifade etmek kehanet olmayacaktır.

Şahsa bağlı kadrodan ayrılanların durumu değişti mi?

Şahsa bağlı kadrolarda görev yapanların bu kadrolarından seçim nedeniyle istifa etmiş olmaları halinde veya başka bir nedenden dolayı boşalmış olması halinde boşalan kadrolar iptal edilmektedir.

Bu durumdakilerin kazanılmış hak aylık derecelerine uygun başka bir kadroya atanmaları gerekmektedir. Ancak, yargı kararı bu durumun istisnasıdır. Yani şahsa bağlı kadroda görev yapan bir personel bu kadrodan alınırsa ve daha sonra davayı kazanırsa yine eski şahsa bağlı kadrosundaki durumu aynen devam edecektir.

Ancak, tebliğde yapılan değişiklikle birlikte seçim nedeniyle şahsa bağlı kadrolardan ayrılanların aday veya aday adayı olamadığı için tekrar eski kadrolarına dönmek isteyenlerin durumunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Herhalde tebliğdeki değişikliğin ilk türevi bu olsa gerek.
#Kadro karşılığı sözleşmeli personel
#maaş farkı
#personel alımı
9 yıl önce
D.M.K. Genel Tebliği'nde yapılan değişikliğin anlamı
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset