|
‘Nasıl görüyorsunuz durumu?..’

İş dünyasından kimle karşılaşsak bir hoş sohbetten sonra konu mutlaka ‘oraya’ geliyor; hem de hayli standart sayılabilecek bir soru kalıbıyla: “Nasıl görüyorsunuz durumu?”…

Daha çok ABD İngilizcesinde kullanılan bir kavramdır… “Gözleri tavana dikip” öylece bir süre daldıktan sonra serdedilen görüş ve fikirleri bir ölçüde aşağılamak için kullanılır… ‘Ceiling watching’…

Bizde bu durum, ‘Olsa olsa’ diye karşılayabileceğimiz; tahminleri, dayanakları payandaları pek de sağlam olmayan tespitler için daha çok argo kavramlarla ifade edilir… “Sallamak” gibi, “Atmak” gibi… Bir tür ‘şavullama’ da denilebilir.

Her seçim öncesinde sıkça başvurulan yöntemlerden biridir… İşin içine bir tutam da, sübjektivizm (öznellik); “keşke şöyle olsa” dileğinden gücünü alan ‘temenni’yi de koydunuz mu; alın size düş kırıklığı yolunda atılmış sağlam adımlardan biri… Geçmişte çok yaşamış olmamıza rağmen, bazı arkadaşlar bu yaklaşımlarından kendilerini bir türlü kurtulamazlar. Hani Ekmeleddin Bey %60’la geliyordu… Hani CHP hem 2011’de hem de yerel seçimlerde %40’ı aşıyordu vb…

Biz bugüne kadar pek yanılmadık… Aşırı iddialı bir söylem gibi duruyor; ancak sonuçları kestirebilmenin nedeni çok basit… Acayip ‘siyasi analiz kabiliyeti’, müthiş bir ‘tecrübe ve tahmin yeteneği’ falan değil… Yaptığımız iş, en az 9 araştırma şirketinin tahminlerinin matematik ortalamasını almak. Hepsi bu… Yanlı, taraftar olduğu iddia edilen, ya da bilinen araştırma şirketlerinin sonuçlarını bile katsanız, yanılma payınızı bu şekilde bir hayli azaltabilirsiniz…

Bir de Anar, Konda, Genar, Pollmark, Adil Gür gibi bazı araştırma şirketlerinin seçim sonuçları dışında bazı konularda seçmen düşünce ve duruşu üzerine yaptıkları çalışmalar var ki; arada onları da dikkate almak, yol haritası çizerken yararlı olabilir…

Çok fazla ortalıkta görülmemelerine rağmen çalışmalarını dikkatle izlediğimiz kuruluşlardan biri de Andy-Ar’dır… Genelde 2009’dan bu yana tahminleri tutuyor… 2011 milletvekili genel seçimleri öncesi mart ayında yaptıkları anket sonuçlarına göre yanılma oranları şöyleymiş: AK Parti %1,7; CHP: % 0,9; MHP: % 1,79; BDP (İlgili bağımsızların oyları): %0,85; BBP: %1,47; Has Parti : % 1,34

Aslında yanılma payının %2-3 arasında çıkmasının kabul edilebilir bir sonuç olduğu söylenebilir…

Andy-Ar bu ay başında açıkladığı bir araştırma sırasında bazı ilginç sonuçlar elde etmiş:

4 Bakan’ın Yüce Divan’a sevk edilmesi oylamasında ‘red’ kararının çıkmasını nasıl değerlendiriyorsunuz, diye sormuşlar. Sonuç şöyle: Olumsuz: %51,9; Olumlu: %28,2; Fikri yok: %19,9.

HDP’yi sormuşlar. Meclis’e girmesini isteyenlerin oranı %17,7; istemeyenlerinki ise %68,1… Andy-AR’ın yöneticisi Faruk Acar’a göre 17,7 anlamlı bir rakam… Bu arada Başkanlık sistemine geçilmesine %40,2 olumlu; %51,1 olumsuz bakıyor; fikri olmayanlar %8,7 (Türkiye’de en yalın sorular karşısında bile fikri olamadığını söyleyen böyle bir oran var…)

Bizim en çarpıcı bulduğumuz sonuç ise şu: Sormuşlar: “Başkanlık sistemi denince aklınıza ilk gelen şey nedir?” Yanıtlar hayli dağınık:

Tek elden yönetim: %12,1; Diktatörlük: 10,5; ABF sistemi: %9 Recep Tayyip Erdoğan: %8,8; Eyalet sistemi: %4,9; Padişahlık: %4,6; Demokratik sistem: %3,9; Diğer; %3,5; Fikri yok: %13,1; Bilmiyorum: %29,6… Toplayın son iki rakamı. %42,7 bihaber… Bu da yukarıdaki %51,1’i açıklıyor bir ölçüde… Bir başka çarpıcı (ancak sürpriz olmayan) sonuçta “Yeni bir siyasi partiye ihtiyaç var mı” sorusu üzerine alınan yanıtlarda ortaya çıkmış. %57,4 “Var” demiş… “Yok” diyen %36,1…

Kararsızları dağıttığınızda seçimden şu sonucu bekliyor Andy-Ar: AK Parti: %45,2; CHP: %25,6; MHP:16,5; HDP: 9,2; Diğer: 3,5… Şirketin son araştırması ise önümüzdeki günlerde yayınlanacakmış. Faruk Bey “Sürprizler var!” diyor…

Bu rakamlardan muhalefetin de iktidarın da çıkaracağı sonuçlar olabilir. Özellikle Başkanlık sistemi ve Çözüm Süreci’ni önemle vurgulayan AK Parti’nin, seçmeni “sistemle” ilgili çok iyi bilgilendirmesi gerekiyor. Muhalefet özellikle CHP ise kendisinden ümit kesmiş seçmeni nasıl ikna edebilecek, ona bakmalı…
Kemal Kılıçdaroğlu’nun filmi iş yapar mı?
Başlıktaki soruyu yanıtlamadan önce Üniversitedeki dersimizde “Liderlik İletişimi” konusunda öğrencilere, Yönetici ile Lider arasındaki farkı nasıl ifade etmeye çalıştığımızdan kısaca söz etmekte yarar olabilir:

Liderin özelliklerini şöyle sıralamışız: 1. Cesurdur, 2. Vizyon ve öngörü sahibidir, 3. Hesaplanabilir risk alır, 4. Menkıbesi vardır, 5. Danışır; istişare eder, 6. Yol göstericidir, 7. Sabırlıdır, 8. Sorgulayıcıdır, 9. Kitleleri kişiliğiyle de etkiler, 10. Ezber bozar, yenilikçidir…

Yönetici için ise şunlar söylenebilir:

1. Düzen ve tutarlılık getirir, 2. Plan ve bütçe hazırlar, 3. Örgütler ve kadro oluşturur, 4. Kontrol eder ve problem çözer…

Sayın Kılıçdaroğlu için yapılan “Anadolu’nun Kemal’i, Türkiye’nin Başbakanı” adlı belgeselle ilgili haberleri duyunca bir kez daha zihinlerimizde Sayın Kılıçdaroğlu’nu hedef kitlesi nezdinde neden lider değil de daha çok yönetici olarak algılandığını düşündük. Kılıçdaroğlu’nun basbayağı ve çok güçlü bir hikâyesi var. Saklanmış bir hikâye. Ancak ‘Menkıbe değil’… Ortalama Anadolu Delikanlısı hikâyesi…

Ancak, seçim kampanyası vesilesiyle hazırlanan bu belgeselde sadece şu cümlelerden yola çıkılarak ve elbette bir stratejiye hizmet edecek iletişim aksiyonları hazırlanabilirdi.

“Üniversiteye geldim. Herkesin pardesüsü var, benim yoktu. Babama yolladığım mektubun altına sadece bir cümle yazdım: Pardesüm olsa iyi olur.”

Bu gecikmiş belgesel de elbette Sayın Kılıçdaroğlu’nun liderliğini perçinlemeye katma değer getirmez. Çünkü iletişim, gerçekler üzerinden yürütüldüğünde meyvelerini verir. Güçlü ve meşakkatler içinden siyasete giren ve bir parti başkanlığına yükselen her siyasetçi olmasına rağmen Sayın Kılıçdaroğlu ve kurmay heyeti en başta ‘iletişim’ disiplinini hafife aldıkları için, Halkla İlişkiler ve Reklam’ın önemini yok hükmünde saydıkları içindir ki, biz bu belgeseli bu kadar gecikmeyle izleyebiliyoruz. Son dönem CHP’nin gerçeği de budur. Yaptıklarını anlatamamak. Gerçeklerini kendilerine saklamak. Ve de ‘anlaşılamamak’…

#Kemal Kılıçdaroğlu
#CHP
#seçim 2015
#AK Parti
#MHP
9 yıl önce
‘Nasıl görüyorsunuz durumu?..’
İtâat
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?