|
Seçimlerle Başkanlık Sistemi iç içe...
Hatırlanacağı üzere her seçim öncesinde burada araştırma şirketlerinin tahminlerini karşılaştırmalı olarak öncesinde ve sonrasında yayınlarız. Bu kez de öyle yapacağız. İlk rakamlar ortaya çıktı.

Dün akşam da Habertürk televizyonunda pek çok araştırma şirketinin yöneticisi ve sahibi, ayrıca akademisyenler bir tablo halinde verdiğimiz bu rakamlar üzerine konuştular. Programın yayın bandını bilgisayarıma kaydettim ve saklıyorum. Seçimlerden sonra katılımcıların tespitlerine bakarak kimin subjektif, kimin objektif, kimin manipülatif olduğunu görmek mümkün olacaktır.

“AK Parti 276’yı geçmekte zorlanabilir” diyenlerden (SONAR), “Eğer HDP baraja takılırsa AK Parti Anayasa’yı tek başına değiştirecek çoğunluğa ulaşabilir” (SONAR ve başkaları) diyenlere, “HDP barajı nasılsa geçer” diyenlerden, “HDP’nin barajı geçmesi mümkün değil” diyenlere kadar birbirlerini zıt kutuplar gibi iten görüşler ardarda sıralandı. Yandaşlar, candaşlar, paralelciler, objektifler, subjektifler, diledikleri gibi görüşlerini ifade ettiler.

Son günlerde bu ve benzer tartışma programlarından seçmene yakında gına geleceğinden kimsenin kuşkusu olmasın. Siyasi iletişim açısından bu ‘güç kirlenmesi’ne ve evlerimize, odalarımıza servis edilen bu ‘akıl çorbası’na çok dikkat etmek lazım. Siyasi iletişim açısından duruma bakıldığında her kim ki bu sığ tekrarların mikserinden geçtiği için yenmez hale gelen lezzetsiz çorbadan uzak durur; özgün ve gelecek tasarımı konusunda seçmenin satın alacağı vaadler üzerine iletişim çalışmasını kurarsa, bilin ki o kazançlı çıkacaktır.

Bizim genel gözlemimiz şu beş ana noktada toplanmaktadır:

Bir: AK Parti bu seçimlerin de galibi olarak çıkacak ve tek başına iktidar olacaktır.

İki: Eğer siyasi retorikte ciddi bir değişiklik yapılmazsa AK Parti’nin puanları 2011’e göre az da olsa bir miktar düşecektir, ki bu düşüşün, 13 yıldır iktidarda bulunan bir parti için devede kulak olduğu aşikârdır.

Üç: HDP’nin barajı geçmesi memleketin hayrınadır. Geçmezse olacaklardan endişe duyulması gerekir. Parlamento dışı muhalefet hiçbir ülkeye hayır getirmemiştir. Siyasetin yeri Meclis’tir. (Türkiye’de bazı sivil toplum kuruluşlarının siyasi partiler gibi tutum takınmalarının nedeni, Meclis içi muhalefetin ihtiyaca cevap verememesinden kaynaklanmaktadır.)

Dört: Başkanlık Sistemi bu seçimlerin tartışma odağına oturacaktır. Burada bir an önce AK Parti’nin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Efendiler, biz bize benzeriz’ sözünü akla getiren bir bakış açısından hareketle ülkemiz koşullarına uygun nasıl bir Başkanlık sistemi önerdiklerini de açıklıkla ortaya koymaları gerekir.

Beş: Muhalefettekilerin, eğer 2011’e göre yerinde saymak istemiyorsa “Karşıyım, karşıyım, her şeye karşıyım!”, “Oynamıyorum, oynamıyorum!” demekten vazgeçip bir an önce iletişim stratejilerini ve kendi argümanlarını gecikmeden oluşturmaları ve ifade etmeleri hayırlarına olacaktır.

Bütün bunların dışında Sayın Cumhurbaşkanımızın iktidar yürüyüşünde sıklıkla dile getirdiği ve Türkiye’nin gelişimin önünde en büyük engellerden biri olarak gördüğü ‘bürokratik oligarşi’ meselesine dikkatle bakmakta yarar vardır. Bürokratik oligarşinin mevcut yapılanmalar içindeki etkinliğinin hangi boyutlarda olduğunun AK Parti üst yönetiminin çok derinlikli olarak okuması ve yorumlaması, ve bunun yapılabilmesi için de gerek gerçekliklerin Sayın Başbakan’a ve gerekse Sayın Cumhurbaşkanımıza saklanmadan aktarılması büyük önem taşımaktadır. İşimiz gereği temas halinde bulunduğumuz iş dünyasının AK Parti’ye gönül vermiş olanları dahil, çoğunlukla üst yöneticileri bürokratik oligarşinin uygulamalarından rahatsızlıklarını ifade etmektedirler. (AK Parti’nin iki yumuşak karnından biri kültür, sanat, çevre (soft power) meseleleri ise, diğeri de şu sözünü ettiğimiz bürokratik oligarşiden kaynaklı rahatsızlıklardır.)

Tüm sorunlara rağmen ortak kanaat, AK Parti’nin ve tabii ki sayın Cumhurbaşkanımızın her zamanki gibi şanslarının yine yaver gideceği ve bu seçimlere de olumlu ekonomik koşullar içinde girecekleri yolundadır. Bu olumlu koşulları AK Parti’nin oya tahvil etmesi yukarıda altını çizdiğimiz hususlara dikkat edilmesiyle kolaylaşacaktır.
#Habertürk
#SONAR
#AK Parti
#HDP
9 yıl önce
Seçimlerle Başkanlık Sistemi iç içe...
Bunu da mı konuşmayalım, bu sefer de mi konuşmayalım?
Haftanın ekonomik özeti ve beklentiler
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından