|
Çipras olmak isteyenlere 6 öğüt

Gördüm ki Yunanistan’ın genç Başbakanı bizim sol cenahta çok heyecan yaratmış. Milliyet Gazetesi’nden Aslı Aydıntaşbaş hemen gidip, hayran bakışlarla, sarmaş dolaş fotoğraf çektirip, röportaj yapmış. Her ne kadar Aslı Hanımı fasulyeden solcu saysalar da, sol camianın içinde ciddi bir Çipras rüzgarı olduğunu kesin.

Kılıçdaroğlu bile heyecanlanmış, neden biz de iktidar olamayalım diye etrafındakileri kara kara düşündürmüş.

Neden olmasın? Bizim ülkemizde solda bir Çipras çıkmaz mı? Kanaatimce sıkı taktikler ve politikalarla böyle bir çıkış olabilir. Yani solun bir lidere ihtiyacı varsa, neden bu Çipras gibi biri olmasın?

Çipras olmak için önerilerim:

1. Genç olacaksınız

Tamam da Kılıçdaroğlu nasıl genç olabilir diye düşünenler olabilir. Zaten ondan bir Çipras olamayacağı için bu yazıyı yazıyoruz. Mustafa Sarıgül, Muharrem İnce, Deniz Baykal ve cari vekillerden de Çipras çıkmaz, “Çapraz” çıkar, şartları zorlamayalım. Yeni ve bilinmeyen genç insanlardan bahsediyorum.

2. Kravat takmayacaksınız

Kravat, müesses Batı düzenine itirazı temsil ettiği için çıkartacaksınız. Hayır papyon da takmayacaksınız tabii ki. Mesele kıyafetin üzerinizde nasıl durduğu değil, onun sembolik anlamı. Kravat yerine takım elbiseyi komple çıkaran şaşkın solcu ancak bizde olur. Sadece kravat unutmayın.

3. Batı karşıtı ve IMF düşmanı olacaksınız

Görüntünüzle ilgili sorununuz hallolduysa, fikirsel bölüme geçebilirsiniz. Gerçek solcu olacaksınız. Öyle solcu olup, Batı hayranı olursanız foyanız ortaya çıkar, perişan olursunuz. Batı karşıtlığının bir mantığı var tabii. Kravatı çıkartmakla olmaz sadece. IMF gibi, Standart and Poor’s gibi Batı kapitalizminin sembolü kurumlara savaş açacaksınız. Savaşı nasıl açacağınızı bana sormayın artık.

4. Ekonomisi iflas etmiş bir ülkeniz olacak

Şaşırmayın gerçek bu. Ekonomisi çökmeyen bir ülkeden başka hangi aklı başında millet Çipras gibi tipleri alıp Başbakan yapar? Ekonomi çökecek, millet mantığını kaybedecek, demokrasiden ümidi kesecek. Sonra komünist sisteme geçip, en azından devlet ekmek verir, iş verir umuduyla radikal solu (eski deyimle kızıl komünist) iktidar yapacak. Yunanlılar böyle yaptı. Dolayısı ile Çipras olmak için ekonomik bozukluk şart. ‘Ekonomiyi nasıl bozarız’ sorusunu duyar gibi oluyorum, bunu başka bir yazıda cevaplarım.

5. Siyasetin ve sosyal sitemin iflas ettiği bir düzen olacak.

Siyasetin iflas ettiği bir toplumda millet ya, ‘savaş çıkartalım ganimet toplayalım’ diyenlere ya da ‘komünist sistem kuralım, zenginden alıp kendimize (fakire) verelim’ diyenlere umut bağlar. Siyaset, sosyal sistem, toplumsal akıl yerli yerindeyse bu iki kesimin şansı pek olmaz, ortaya da pek Çipras çıkmaz. Şu anda Türkiye’de siyaseti ve sistemi nasıl iflas ettirebiliriz diye düşünüyorsanız, CHP tecrübeli bu konuda, onlara sorun.

6. Tembel bir milletiniz ve IMF’ye borcunuz olacak

Şimdi siz sanıyorsunuz ki Avrupa Yunanistan’ı sömürdüğü için Yunanistan iflas etti. Hayır, Yunanistan bizzat yatarak ve çalışmayarak Avrupa ülkelerini sömürmeye kalktığı için iflas etti. Avrupa uyanıp ekonomik yardımları kesince, Yunanistan borçlarını ödeyemedi, IMF’den yardım istedi. IMF de borç verdi, borcunu ödemesi için tembelliği bırakıp, çok çalışma şartı getirdi. Rahatına düşkün Yunanistan halkı işte o zaman proleter isyanı başlattı. Grevler oldu, sokak çatışmaları yaşandı.

Çipras işte bu isyanın çocuğu olarak doğdu, isyanın emzirdiği lider oldu. Böyle romantik devrim lideri olabilmeniz için, keyfine düşkün bir millete, borcunuz olan bir IMF’ye ve proleter emziğe ihtiyacınız var.

Bu dediklerimi yaparsanız kesinlikle bir Çipras olursunuz. Kolay gelsin yoldaşlar.

Twitter.com/alinurkutlu
#Yunanistan
#Aslı Aydıntaşbaş
#Çipras
9 yıl önce
Çipras olmak isteyenlere 6 öğüt
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti