|
Musa’nın Harun’u olmak

Musa dedi ki:

“Rabbim, gönlüme ferahlık ver.

İşimi bana kolaylaştır.

Dilimdeki tutukluğu çöz ki, sözümü iyi anlasınlar.

Bana ailemden birini yardımcı ver,

Kardeşim Harun'u.

Onunla gücümü arttır.

Onu işime ortak et,

Seni çok teşbih edelim,

Seni çok analım diye.

Çünkü sen bizi hakkıyla görmektesin.

Allah şöyle dedi: İstediğin sana verildi ey Musa” (Taha Suresi 25-36)

Yer yüzünün en güçlü, en zalim ve en acımasız Firavununa karşı bir büyük mücadeleye hazırlanan Musa'nın hikayesidir bu. Zor, uzun ve meşakkatli bir yola çıkarken ihtiyaç duyduklarını talep ediyor Allah'tan.

“Gönlüme ferahlık ver...” Bu uzun yolda, bu kavgada, bu savaşta gönlüne korku düşerse, kaygı düşerse, karamsarlık düşerse mücadeleyi kazanamaz biliyor.

“Dilimdeki tutukluğu çöz ki sözümü iyi anlasınlar...” İletişim. Mücadelenin ikinci en önemli unsuru, güçlü iletişim talebi. Zulme karşı mücadelede mesajların iyi anlaşılması hayati önem taşıyor.

“Bana ailemden bir yardımcı ver, kardeşim Harun'u”... Yol arkadaşı, dava arkadaşı, sırtını dayayacağı silah arkadaşı istiyor Musa. Firavuna karşı cephede savaşacak ekibini kuruyor. En güvendiği insanı, kardeşini, kardeşi gibi olanları yanında istiyor.

“Onunla gücümü arttır”... Çünkü tek başına güçlü olunamayacağını, bir ekiple zafer kazanacağını biliyor.

“Onu işime ortak et”... Zaferi de yenilgiyi de paylaşmak, bencillik olmadan her şeye ortak olmak istiyor.

“Onunla seni daha iyi tespih ederim, sana daha çok dua ederim”... Cemaat olmak, birlik olmak, dayanışmak, birlikte dua etmek, berekettir, güçtür.

Yol uzun, çetin, zorlu ve ihanetle dolu

Kadim Mısır'ın zalim diktatörüne karşı mücadele etmek kolay değildir. Böyle hazırlık yaptı Musa sonra Kenan ellerine, çöllere doğru yol çıktı. Zor günler ve zor yollardan geçtiler. Çile çektiler, imtihanlardan geçtiler. Musa, zor bir zamanda yeni emirleri almak için Tur Dağına tırmandı, geride yardımcısı Harun'u halkının başına bıraktı.

İsrailoğulları'nın bir kısmı mücevherden yapılmış bir buzağıya tapmaya, fitne çıkarmaya başladı. Harun itiraz etti, karşı çıktı ama söz geçiremedi, gücü yetmedi. Daha fazla sert davranırsa toplumun bölüneceğini gördü, liderinin dönmesini bekledi.

Musa Tur Dağı'ndan döndüğünde gördüklerine şok oldu, yol arkadaşı, dava arkadaşı, kardeşi Harun'un saçına ve sakalına yapıştı, “onlar doğru yoldan saptıklarında neden engel olmadın, emirlerime karşı mı çıktın?” diye isyan etti (Taha 92-95). İki kardeşin, iki yol arkadaşının herkesin önündeki ilk kavgasıydı.

Musa'ya Harun'a olmak zordur

Bazen olur, hak bildiğimiz yolda yanlışa düşer insanlarımız. Bazen olur, kardeşine gücenirsin, kızarsın, hatta sakalına, saçına yapışırsın. Liderlik zordur, çölleri aşarsın, kavgalardan geçersin, sonra emeklerinin boşa gittiğini düşünürsün, bu da seni isyan ettirir. O zaman lider en yakınından çıkarır acısını, ona gönül koyar. Lakin lidere sabır ve sağduyu daha çok yakışır.

Burada Harun olmak zordur. Sakalına yapışmış ve gözlerinden öfke saçan liderini sakinleştirmek Harun'a düşer: “Ey anamın oğlu, saçımı sakalımı çekme, 'ben İsrailoğulları'nın arasını açtın, ikilik yarattın, sözüme uymadın' demenden korktum” der (Taha 94).

Sakindir Harun, tansiyonu düşürmeye çalışır, durumu açıklar. Musa'nın emirlerini uygularken daha sert davransa kavimi ikiye böleceğini, parçalayacağını gördüğü için risk almadığını söyler. İletişim bu yüzden önemli, yola çıkarken Musa'nın talep ettiği güçlü iletişim yeteneği bu durumlar için lazımmış demek ki.

Fitne çıkaranları uzaklaştırdılar

Musa ve Harun dünya malına, mücevherden buzağıya tapanları, fitne çıkaranları aralarından uzaklaştırdılar. Bir zulme dur demek ve Firavun'dan zalimin hesabını sormak için çıktıkları yola yeniden koyuldular. Musa ve yol arkadaşı Harun, insanlık tarihinin en büyük mücadelesini, kavgasını birlikte verdi, sonunda zafere birlikte ulaştılar.

Bazen olur, yol çetindir, meşakkatlidir, dert çoktur, çile çoktur, insan yorulur. Böyle zamanlarda Musalar sırtını dayayacağı Harunlara ihtiyaç duyar, Harunlar da Musalar olmadan bu mücadelenin başarıya ulaşamayacağını bilir.

Musa'nın hikayesidir bu, zalime karşı mazlumun yanında kavga verenlerin hikayesi.

Twitter.com/alinurkutu

#Musa
#Harun
#İsrailoğulları
9 yıl önce
Musa’nın Harun’u olmak
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti