|
Nasıl sağlam durulur?
Sözün sahibi Allah’tır. Kelimelere bereket veren, hikmet veren, kalplere etki edecek gücü veren Allah’tır. Biz aracıyız sadece, kaleme yazdıran, dile söyleten Allah’tır. Güç ve kudret O’na aittir.

Cuma günü yazdığımız, “Sağlam Durun” yazısı kalplere etki etmiş ki yüzlerce insanın paylaşmasına, birbirine tavsiye etmesine, sosyal medyada yoğun olarak kullanılmasına sebep olmuş. O yazının etkisi, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın bereketinden gelir. Birinci sebep budur. Değerli sanatçı ve gönül adamı Uğur Işılak’ın, bu yazıyı ısrarla okunmasını ve paylaşılmasını tavsiye etmesi, yazının yaygınlaşmasına neden olan bir diğer önemli etkendir.

Bu yazıyı kaleme aldığım sırada bile, sosyal medya ve maille yazıyla ilgili mesajlar almaya devam ediyordum. Güzel sözlerin sahiplerine teşekkür ederim.

Gerçeklerle yüzleşmek

Bu duygusal atmosferi bozmak istemem ama bazı gerçekleri konuşmazsak ve gereğini yapmazsak, öyle yazıların anlamı havada kalır. Gerçek şu ki, ülkemiz bir saldırı altında. O nedenle sağlam durmalıyız zaten. Buraya kadar hemfikiriz. Bir çok genç kardeşimin ve onları İmam Hatip'te okutan hocalarının bana yazdığı önemli bir soru vardı bu mesajlar arasında: “Nasıl sağlam duracağız?”

Evet duygusal olarak moralimizi yüksek tutacağız ve coşkun yazılarla gönlümüzü kuvvetlendireceğiz. Lakin sağlam durmak için adımlar atmamız gerekir ki, her şey tam olsun. Saldırı altında olan ülkemiz, milletimiz ve ümmetimiz için sağlam durmanın bana göre iki şartı var.

1. Ahlaken bireyi, aileyi ve toplumu sağlam tutmak
Sağlam durmanın birinci şartı ahlaken de sağlam durmaktır.

Şunu asla unutmayalım, ahlaken sağlam olmayan bir toplum, ne saldırılara karşı koyabilir, ne zafer kazanabilir. Ahlaken düzgün olmak için yapacağımız şeyler, aynı zamanda diğer tüm sorunlarımızı da çözecektir. Bugün siyasetin, toplumun, kadınların, gençlerin yaşadığı kronik sorunların temeli ahlaken problemler yaşamamızdandır. Şunu unutmayın, İslam tarihinin tamamında, ne zaman devletler ve milletler ahlaken yozlaşmışsa, o zaman çöküş başlamıştır.
Ahlaken mükemmel olmaktan bahsetmiyorum aslında. İslam’da büyük günahlardan sayılanların sadece bir kaçına dikkat emek bile, inanın çoğu sorunlarımızı çözecektir: Haksız yere adam öldürmek, içki ve uyuşturucu kullanmak, hırsızlık yapmak, gıybet etmek, zinâ etmek, fâiz alıp-vermek, kul hakkı yemek…

Kuşkusuz diğer günahları da işlememek lazım ancak bu kadar günahı işlememek bile çoğu sorunlarımızı çözecektir. Kutsal metinlerde ve evrensel insani değerlerde bu saydıklarımın çoğu hep vurgulanmıştır. Şimdi bu günahları hiçbir bireyin işlemediğini düşünelim. Bugün siyasetin uğraştığı sorunlar, bir arada yaşama problemi, yolsuzluk, rüşvet vb. sorunlar olur mu? Yani siyaseti ya da ekonomiyi düzelmek için uğraşmak yerine bireyi, aileyi ahlaken güçlendirdiğimizde bir çok sorunu çözmüş oluruz.
2. Çok çalışmak, çok çalışmak, çok çalışmak

Sağlam durmak için ahlaken güçlü bir toplum olduysak, ikinci şart da çok çalışmaktır. Tek başına ahlaklı olmak yetmez, her alanda çok çalışmak zorundayız. Okuyanımız çok okuyacak, iş adamımız çok çalışacak, bilim adamımız, işçimiz, memurumuz, askerimiz, gazetecimiz, yani hepimiz çok çalışacağız. Çok çalışıp, bizden önde olan Batılı ülkeleri yakalayacağız ve geçeceğiz. Çok çalışırken tek bir kuralımız var, ahlaklı olacağız.

Dostlar acı gerçeklerle yüzleşelim. Hatalarımızı, günahlarımızı, eksiklerimizi, yanlışlarımızı görmek zorundayız, onlarla yüzleşmek zorundayız. Herkes kendini düzeltmekle yükümlü, başkasına bakmayın. Ahlaken iyi durumda değiliz ve çok çalışmıyoruz. Ahlaken düzelmezsek istediğimiz kadar duygusal yazılar yazalım, okuyalım, paylaşalım bunun bir faydası olmaz. Ahlaken düzelsek ve tembellik yapsak o da bir fayda etmez.

Sağlam durmak için ahlaklı olmak ve çok çalışmak zorundayız. Başka bir şansımız yok.
#Mehmet Selim Kiraz
#savcı
#Adalet Sarayı
9 yıl önce
Nasıl sağlam durulur?
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset