|
Enflasyon

Bugün mart ayı enflasyon rakamı açıklanıyor. 2021 yılı ocak ayında yüzde 14,97 olarak gerçekleşen enflasyon, şubat ayında ise yüzde 15,6’ya yükselmişti. Enflasyonun nisan ve mayıs aylarında da artacağı öngörülmekte.

ENFLASYON BEKLENTİSİ

Enflasyon oranı, son aylarda özellikle Merkez Bankası'nın aldığı ve alacağı faiz kararları nedeniyle tartışmaların merkezinde yer alan en önemli makro ekonomik göstergelerden birisi.

Peki, bugün açılanacak olan enflasyon oranı için beklenti nedir?

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne göre mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 1,09 artması bekleniyor. Mart ayı enflasyon beklentisinde en düşük oran yüzde 0,49 olurken en yüksek oran ise yüzde 1,75 şeklindedir.

Bu beklentilere göre, şubat ayında yüzde 15,61 olan yıllık enflasyonun mart ayında yüzde 16,21’e çıkacağı öngörülmektedir.

ENFLASYONUN BELİRLEYİCİLERİ

Türkiye’de enflasyonu belirleyen birçok faktör var. Merkez Bankası tarafından açıklanan 2021-I Enflasyon Raporu’nda ifade edildiği gibi var olan döviz kuru geçişkenligine eşlik eden yukarı yönlü döviz kuru hareketleri fiyatlar genel düzeyindeki artışlar açısından öne çıkan önemli risklerden birisi.

Gıda fiyatlarının enflasyon içindeki yüksek payı nedeniyle, artan gıda fiyatları enflasyon oranı üzerinde de yukarı yönlü baskı oluşturmakta. Ayrıca, Covid-19 nedeniyle diğer uluslararası emtia fiyatlarında son dönemde belirginleşen yükseliş eğilimi enflasyon açısından risk oluşturan diğer önemli unsurlar olarak göze çarpmakta.

Diğer yandan, Covid-19 salgının akabinde başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerde uygulanan genişletici para politikalarının ne zaman yavaşlayacağı, salgının ağırlığının aşıların etkisiyle hafifleyerek normalleşme uygulamalarının sağlam temellere ne zaman oturacağı konusundaki belirsizlikler bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için daha büyük riskler oluşturmakta.

Gelişmiş ülkelerde bu genişlemeci politikalar neticesinde ortaya çıkan enflasyon artışı dolayısıyla yakın gelecekte artacak faiz oranları, kurlar üzerinde baskının oluşmasına yol açacak. Bu belirsizlikler de enflasyon beklentilerini olumsuz etkilemektedir.

ENFLASYON VE FAİZ

Açıklanacak olan enflasyon oranının en fazla da Merkez Bankası'nın 15 Nisan’da gerçekleşecek Para Politikası Kurulu toplantısı için önemli olacağı açıktır. Yüksek faizden yararlanmak isteyen uluslararası sermayenin, ülkeye sermaye girişini artırmak için faiz ve enflasyon arasında yüksek bir fark beklediğini ifade etmek gerek.

Şubat ayında Merkez Bankası'nın aldığı karar neticesinde politika faizi yüzde 19 olmuştu. Bu dönemde enflasyonun yüzde 15,6 olarak gerçekleşmesi neticesinde reel faizin yüzde 3,4 olduğu görülüyor. Pozitif reel faizin dışarıdan sermaye çekilmesi ve bu sayede kur hareketliliğinin azaltılması açısından öne çıkan önemli bir husus olduğu görüldü.

Çünkü, kur artışı dolayısıyla kur-enflasyon geçişkenliğinin fiyatlar üzerindeki olumsuz etkisini birçok defa yaşadık. Döviz kuru geçişkenliğinin büyüklüğü ve hızı iktisadi koşullara göre değişebilse de döviz kurunun artışı başta dayanıklı tüketim malları olmak üzere ithal girdi payı yüksek olan birçok sektörde fiyatların yükselmesini beraberinde getirdi.

Öte yandan, fiyat yapışkanlıkları neticesinde kurlarda görülen artışların sonrasında yükselen fiyatların kurlar eski seviyesine geldiğinde düşmediğine de birçok defa şahit olduk.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun, Merkez Bankası genel kurulunda “enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar politika faizini, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz” şeklindeki açıklaması enflasyon ile politika faizi arsındaki marjın devam edeceğine işaret ediyor.

Dolayısıyla bir yandan yüksek faiz ile enflasyonun kontrol altına alınması, talebin düşürülmesi ve döviz kuru hareketliliğinin azaltılması sağlanmaya çalışılırken, diğer yandan yüksek faizin üretim üzerinde neden olacağı olumsuz etkilerin giderilmesi için ayrı bir çabaya ihtiyaç var.

#Enflasyon
#Faiz
#Ekonomi
3 yıl önce
Enflasyon
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı