|
"Kadirli Doğanım" Abdullah Gül*
*Kalpten ve saygıdeğer kardeşim Abdullah Gül…

Sayın Cumhurbaşkanımız ile Türkmenistan''a harika bir gezi yaptık. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, gezinin başladığı andan itibaren Cumhurbaşkanımız''ı bir an yalnız bırakmadı ve hep kendisine ''Kadirli doğanım Abdullah Gül'' diye hitap etti. Ziyaret Devlet Ziyareti statüsündeydi. Yani bu tür gezilerin en üst derecesinden yapıldı. Bu da Türkmenistan''da çok ender kullanılan bir ziyaret protokol düzeyiydi. Ata yurdumuz Türkmenistan''ın başkenti Aşkabat''ta, hayat Türkiye''den gelen ''Doğanlar''a (Kardeşlere) göre ayarlanmıştı. Neredeyse bizim gezimiz dışında hayat durmuştu. Gittiğimiz her durakta kadınlar, erkekler, gençler, yaşlılar, halk karşılamak için yollara dizilmişti. ''Yaşasın Türkmen-Türk dostluğu'' sloganlarını Ata yurdumuzda dağa, taşa yazdık, öyle geldik.

TÜRKMENİSTAN
ZİYARETİNDEKİ İLKLER

Ziyaret esnasında bir resmigeçit töreni düzenlendi ve tarihlerinde ilk defa bu meydanda yani şehrin ana meydanı ve en büyük meydanında, açık alanda bu töreni düzenlediler. Burası normalde araç ve yaya trafiğine kapalı tutuluyor ve yılda sadece bir kez ''Bağımsızlık Bayramları''ndaki tören için kullanılıyor. İlk kez bağımsızlık bayramları dışında Türkiye için ve Cumhurbaşkanımız için açtılar.

Devlet liyakat nişanı da ilk defa bu ziyaret için oluşturuldu ve ilk kez Sayın Cumhurbaşkanımız''a verildi. Devlet Başkanı bütün bu törenleri başından itibaren kendisi planladı, tasarladı ve takip etti; işin içinde yer aldı. Her bir tören için, öncesinde sıcak prova yapıldı. Öyle ki, koskoca Devlet Başkanı açık provaları bile bizzat kendisi izlemiş.

Gurbanguli Berdimuhammedov, Türkiye ve Türkmenistan arasındaki ilişkileri, dostluğu, kardeşliği ve bu ziyareti bütün dünya bilsin ve görsün istemiş.

KRİZDE BABAN
BİLE YAPMAZ!

22 yıl içerisinde Türk müteahhitlik sektörü, Türkmenistan''da 34 milyar dolar taahhüt üstlenmiş. Bu yılın ilk beş ayından itibaren de yaklaşık olarak, dört milyar dolar üzerinde de taahhüt işi alınmış. Türk firmalarının krizin kol gezdiği dönemlerde, bu kadar iş alabilmesi Türkmenistan yönetiminin Türk iş adamlarına gösterdiği güveni anlatıyor. Aynı zamanda bizim girişimcimizin de düzgün ve doğru iş yaptığının bir kanıtıdır bu.

Türk işadamları bugün orada çok başarılı. Sadece din, dil, tarih, ırk birliği var diye orada yer almıyorlar; profesyonellik ve başarıları da Türk işadamlarını aranılır hale getiriyor. ''Türkler yapar, onlara verelim işi'' demek zorunda kalıyorlar.

Türkmenlerin misafirperverliği dillere destan. Niye gittiler, evlerinde hissettikleri için. Misafirperverlik olmasa gitmezlerdi. Onlar da bizi bağırlarına basıyorlar, oraya sadece para kazanmak için gitmiyoruz. Oradaki Türk vatandaşları da bunun çok iyi bilinmesini istiyor.

12 ÖNEMLİ ANLAŞMA

Bugüne kadar aramızda sayısız anlaşma imzalandı; ancak artık anlaşmalarımız daha sağlam ve içerikli konularda olmaya başladı. Dilek ve temenniler değil, iş ve icraatları içeriyor artık. 12 anlaşma imzaladık hepsi birbirinden değerli ve içerikli. Aralarında enerji, doğalgaz, tarım, spor gençlik, kara parayla ilgili olanlar var. Dışişleri Bakanlıkları arasında dört tane birbirinden önemli anlaşma imzalandı. Adli yardımlaşmanın başlaması, Sultan Alparslan''ın mezarı bulunacak, anıtı dikilecek. MASAK''la mali suçlar konusunda işbirliği yapılacak. Türkmenistan''da borsanın kurulmasıyla ilgili bir anlaşma var ki bunu SPK üstlenecek.

İkili görüşmelerde ve baş başa toplantılarda çok samimi ve ayrıntılı bir şekilde her konu ele alındı. Bunlar yazıldığı gibi kolay olmuyor sevgili dostlar… Türkiye ve Türkmenistan her şeyi ele alır ve sonuca bağlar konuma geldi.

KENDİ ATINI HEDİYE ETTİ

Türkmenler açısından at hediye etmek çok üst düzeyde bir hediye ve yapılmayan bir şey…. Bu da Türkmen kültürü açısından çok büyük bir samimiyet göstergesi ve bu onlar için kalpten gelen hediye demek. Yani devlet başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov Cumhurbaşkanımız''a kalbinden gelen bir hediye olarak kendi atlarından birini sundu. ''Kadirli Doğanı''na, kendi atı olan ''Arkadaş''ı hediye etti.

ULUSLARARASI TÜRKMEN
TÜRK ÜNİVERSİTESİ…

Zaten faaliyet göstermekte olan Uluslararası Türkmen Türk Üniversitesi için büyük bir kampus yapılıyor ve paranın yarısını onlar veriyor. 3 bin öğrencilik bir kampusu olacak.

Her iki cumhurbaşkanı da beş kez karşılıklı ziyarette bulundular. Berdimuhammedov''un, 29 Şubat 2012 Ankara ziyareti çok güzeldi. Bu ziyaret onun da önüne geçti. Her defasında ''Bundan daha iyi bir anlaşama imzalayamazdık'' diyoruz ama sonraki sefer onun da önüne geçen yeni, içerikli bir anlaşma imzalıyoruz. Bu da gösteriyor ki Atayurdumuz ile ilişkilerimiz harikulade.

Büyükelçimiz Şevki Mütevvellioğlu''na hem ziyaretimiz esnasındaki çabaları için hem de gayretli, cana yakın, içten çabaları için tebrik ve takdirlerimi iletiyorum. Kendisinin ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek için çabaladığını bizzat gözlemledik.

11 yıl önce
"Kadirli Doğanım" Abdullah Gül*
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti