|
Bazı ilginç sorular ve cevapları
Arkadaşlarımız durdurulamayan uçak, tren, vapur gibi taşıtlarda Kâbe yönünü belirleyen ve kendiliğinden Kâbe istikametine dönen teknik bir seccade planlıyorlar. Bunun bir sakıncası olur mu? Mesela namazda huşûu azalttığı için sakıncalıdır diyebilir miyiz?

Cevap: Sakıncalı olmayacağını sanıyorum. Efendimiz (sav) de Medine'de bir ikindi namazını kılarken, artık kıblenin Kâbe olduğunu bildiren ayetler gelmiş ve namaz esnasında hep beraber Kâbe yönüne dönmüşlerdir. Bunun huşûu bozması muhtemel olsa da, aksi de düşünülebilir. Çünkü mesela tren döndükçe kendisinin Kâbe'ye dönmekte olduğunu bilen birisi dikkatini daha çok toplama fırsatı bulabilir. Huşû, kişinin kendini bilinçli olarak toparlaması ve Allah'ın huzurunda olduğu bilincinde olmasıdır. Bu durum onun elindedir. Dönmekte olduğu halde bunu kaybetmeyebilir.

Kitaplar ve Telif Hakkı

Öğretmeniz. Bazı pahalı kitaplardaki bilgileri slayt haline getirip duvara yansıtarak öğrencilerimize anlatıyoruz. Bu durum telif haklarına aykırı olup bize haram bir iş yaptırmış olur mu?

Cevap: Haram olmayacağı kanaatindeyim. Çünkü sizin kitaptan öğrenip, öğrencilere sözle anlattıklarınız da bundan farklı değildir. Önce kendi hafızanıza alıp, sonra onları öğrencilerin hafızalarına nakşetmiş oluyorsunuz. Duvara ya da perdeye yansıtıp oradan almalarını sağlamanız da bundan farklı olmamalıdır.

Lisanssız Yazılım Programı Kullanmak

Çeşitli yazılım programlarının lisanslı sürümlerini, çok pahalı oldukları için alamıyoruz ve onları bir şekilde kıranlardan satın alıp kullanıyoruz. Bu durum caiz midir?

Cevap: Günümüzde internet hukukunun nerede başlayıp nerede bittiği henüz belirlinmiş değildir. Kaldı ki, bir kez elini çabuk tutup bu yazılımları yapanlar hem başkalarının önünü kesmekte ve onları artık rekabet edemez hale getirmekte, hem de her şeyi tekellerine aldıkları için çok fahiş fiyatlar çekmektedirler. Onların kapitalist iştahları bizim bilgi edinmemize engel olmamalıdır. Bilim insanlığın ortak malıdır. Dolayısıyla, çoğaltıp ticari amaçlı kullanmadıktan, satmadıktan sonra bilgilenme amaçlı olarak bu programların kırılıp kullanılmasında bir sakıncanın bulunmadığı kanaatindeyim. Çünkü bununla kimsenin hukukuna tecavüz edilmiş olmaz. Ama bu işin ticaretini yapan kırıcılardan alınması sakıncalı olabilir. Çünkü Hz. Peygamber(sav) “kim çalıntı olduğunu bildiği bir malı satın alırsa hırsızlığa ortak olmuş olur” buyurmuştur. İnternet hukuku net bir şekilde belirlendikten sonra bu kanaatimiz değişebilir. Şimdilik böyle düşünüyoruz.

Hac ve Umre Kredisi

Katılım bankalarının vermekte olduğu hac ve umre kredilerinden söz ediliyor. Finans kurumları faizsiz denerek, %1 gibi bir dosya ve işlem masrafı alıp kredi veriyorlar, bu caiz midir?

Cevap: Doğrusu bu kurumların dikkatli olanları fetva almadan işlem yapmazlar, bunun da bir fetvasını almış olmalıdırlar. Ancak ben bunun sahih bir gerekçesinin olabileceğini sanmıyorum. Bu bir karz, yani maslahat için verilen borç ise, yüzde bir de olsa, alınan fazlalığın karşılığı yoktur ve faizdir. Benden birisi borç istese, ben de ona, tamam sana istediğin meblağı veririm ama bak ben eve gideceğim, çekmecemi açacağım parayı oradan alıp sana getireceğim... Faiz almıyorum ama bu emeğimin karşılığını da vermelisin desem bu bir borç sözleşmesi olabilir mi? Bunun ondan farkı ne?
#faiz
#soru cevap
#köşe yazısı
9 yıl önce
Bazı ilginç sorular ve cevapları
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti