|
Biraz cesur olabilirsiniz ama biraz adil olmazsınız!

Geçtiğimiz hafta en çok paylaşılan haberlerden biri, içerde sınava giren öğrenciler için kapıya bacaya tırmanarak kopya vermeye çalışan velilerin, arkadaşlarının resmi oldu.

Resim Hindistan’daki bir sınava ait idi.

Üniversite sınavının birinci basamağının sonuçları henüz açıklandığı için seçici algı Hindistan’daki kopya görüntülerini Türkiye’ye ait bir sahne olarak algılamaya hazırdı.

Hindistan’daki kopya görüntülerinin “bize mahsus” yöntemi ile KPSS skandalı üzerinden başlatılan operasyonun izleğinde yüzleşiyoruz/yani umarım yüzleşiriz.

KPSS sınavında bazı adayların “amansız başarısı” üzerinden gerçekleştirilen operasyonun açtığı kod üzerinden sınav, başarı ve adalet duygusunu ortaya çıkaran bir iki hayat sahnesini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Dua ve adalet bahsi üzerine düşünmeme sebep olan olaya Kadıköy-Pendik minibüsünde tanık oldum.

Pembe ojeli, pembe rujlu iyilik timsali gibi ışık saçan kadın minibüs yolcusu gençlere dönerek sınavdan mı diye sordu. Çocuklar bir tırın altından yara bere almadan ama müthiş darbelere maruz kalmış bir çaresizlik ve yorgunluk ile çıkmışçasına, başlarını bile evet anlamına gelecek şekilde sallayamadan, gözlerini kırpıştırdılar.

Pembe ojeli kadın çocukların bitkinliğinden duyduğu hüzün ile Hepiniz kazanırsınız inşallah dedi. Şoför, kadının bu duasını o kalabalık içinde nereden duydu bilemeyeceğim ama cevabı yetiştirdi, Öyle olmuyor o işler hanım abla! HERKESİ KAZANDIRMAK İSTESELER NİYE SINAV YAPSINLAR Kİ!

Şoförün itirazı yalnız kalmadı.

Kadının duasına karşılık, aman bu duayı kabul etme Allah’ım anlamında bir isyan dalgası belirdi adeta.

Sanki o minibüste yolculuk eden yolcuların yakınları gece gündüz çalışmış, şimdi bu kadının duası ile çalışmayanlarla aniden eşitlenmiş gibi bir itiraz dalgası...

O itiraz dalgası bendenize bir kaç yıl önce duymuş olduğum iki duayı hatırlattı.

Bir arkadaşım, biri SBS’ye diğeri ÖSYM’ye sınava girecek iki kızını bir hafta arayla yemeğe çıkarmış, sonra yaşadıkları şehrin mübarek makamlarında dua etmişlerdi.

SBS’ye girecek olan çok çalışkan ve gayretli bir genç kız idi. N’olursun Allah’ım Fen Lisesini kazanayım diye dua etmişti. ÖSYM sınavına girecek olan ablası çalışkan bir öğrenci değildi ama duyarlılıkları çok gelişmiş bir genç idi. Nitekim annesi onun yaptığı duayı şöyle anlattı: Allah’ım öncelik hakkı elbette çok çalışanların. Önce onlar kazansın. Onlar kazanmayı hak etti. Onlardan kalan bir boşluk olursa ilk sırayı bana ayır. Çünkü o okulu bitirince yapmak istediğim çok güzel şeyler var.

Duanın sahibi o yıl üniversiteyi kazanamadı. Ama bu duayı duyan teyzeleri olarak biz 12 ay boyunca onun için o kadar çok dua ettik ki içine çalışma azmi düşsün ve o azimle sınavı kazansın diye. Üniversite sınavına 3.girişinde kazandı.

Başlığa gelince... Aristo adalet için “eksiksiz erdem” tabirini kullanır. Adaletin diğer değerlerden farkı, eksiksiz oluşudur. Biraz cesur, biraz cömert, az biraz sabırlı olabilirsiniz. Ama biraz adil olamazsınız. Biraz adil olmanız demek pekçok adaletsiz davranışa sahip olmanız demektir.
#KPSS
#sınav
#erdem
9 yıl önce
Biraz cesur olabilirsiniz ama biraz adil olmazsınız!
Haftanın ekonomik özeti ve beklentiler
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü