|
Zülüflü Baltacılar Koğuşu'nda...

I-

Yağmur, sulu kar, kendisini ziyadesiyle hissettiren rüzgar, beni yolumdan ala koymuyor. Menzilim Topkapı Sarayı. Bu hava şartlarında yola çıkacak kadar cesareti nerden alıyorum? Elbette Kartal-Kadıköy metrosu ve Marmaray’dan. Sabah 8.30 gibi metroya bindim ve 9.20 gibi Topkapı Sarayı’nın kapısındayım, Zülüflü Baltacılar Koğuşu’na doğru ilerliyorum.

Biraz sonra Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan teşrif edecek ve restorasyonu biten üç bölümü ziyarete açacak.

Başlıklarından sarkan yün zülüften dolayı “Zülüflü Baltacılar” olarak anılan bölük, sarayın adeta eli, ayağı durumunda. Bulunduğumuz mekan onların hem dersliği hem yatakhaneleri.

Sayın Cumhurbaşkanımız, açılış konuşmasında, Topkapı Sarayı başta olmak üzere Türkiye’de 5000’in üzerinde restorasyon çalışması yaparak tarihi mekanları halkın ilgisine sunduklarını ifade etti.

Halkın ilgisi ve müze değince durup bir düşünmek gerekiyor. Gerçekten de içinde bulunan Kutsal Emanetler'den dolayı Türkiye insanının Topkapı Sarayı’na çok özel bir ilgisi vardır.

İstanbul'un dört bir yanını AVM’ler sarmadan önce Anadolu’dan gelen misafirler için en büyük ikram Eyüp Sultan Camii ve Topkapı Sarayı ziyareti idi.

Sayın Emine Erdoğan çocuklara ve gençlere tarih bilinci kazandırmak hususunda çok gayretli. Her vesile ile bunu dile getiriyor. Zülüflü Baltacılar Koğuşu’nda gerçekleşen açılış konuşmasından aldığım ilham ile 'Sayın Hanımefendi Zülüflü Baltacılar'ın yerli kahramanlar olarak nazara verilmesinde öncülük yapabilir mi' diye sormaktan kendimi alamıyorum.Güçlü kuvvetli Zülüflü Baltacılar sadece beden işi yapmakla kalmıyor aynı zamanda seferlerde, sancak altında Kur’an-ı Kerim okuyorlardı.

II-

Sayın Cumhurbaşkanı'nın açılış konuşmasından sonra davetliler yeni açılan bölümlerde gezdirilmeye başlandı.

Turistlerin olmadığı zamanlarda müzeleri gezebilme imkanına kavuşmak muhteşem bir duygu. Pazartesi sabahı böyle bir an yakaladık. Yakaladık diyorum çünkü sevgili hocam Ümit Meriç değerli sanat tarihçisi Nur Kançal ile Harem’in Kadınlar Mescidi'nden başlayarak Kutsal Emanetler Bölümü'nü, Kadıasker Mustafa İzzet Sergisi'ni, doya doya ziyaret ettik.Doya doya derken sadece sanatsal doygunluğu değil Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Haluk Dursun Bey’in bütün konukların tatması için çaba sarf ettiği salep, helva ve şerbet ikramını da kastettiğimi, canınızı çektirmek pahasına zikretmem gerekiyor. Evlerimizde saray şerbeti hazırlamalı ve her vesile ile kek yapmak yerine helva kavuruvermeliyiz. Saray şerbetinin en önemli özelliği hiç şeker kullanmadan yapılıyor olması.

Yağmur ve soğuğa rağmen “benim gönlüm bir kelebek” misali neşe ile dolaşıyoruz. Biraz sonra neşe kahkaha boşanmasına sebep olacak. Daima neşesine tanık olduğum Ümit Meriç, sırtında vizon kürk pelerin, ayağında altı açılmış bot, elinde İstanbul’un rüzgarına boyun eğip tellerinde firar etmiş şemsiye ile tam bir kalender derviş. Kendisiyle dalga geçmeyi her zaman seven hocamız öyle derviş olunmaz böyle derviş olunur diyor. Altı açılmış bot deyince belki de bir şey anlamadınız. Hocanın her adım atışında ayağındaki bot, terlik gibi şıp şıp ses veriyordu diyeyim de kalender olmanın sınırlarını düşünmek konusuna size bir katkı sunmuş olayım.

Soğuk, yağmur, altı açılmış bot filan bizi engellemiyor, sırtımızda turistsiz müze heyecanının takmış olduğu kanatlarımızla uçuyorken; Kültür Bakanı Sayın Ömer Çelik'in konuklarını beklediği Mecidiye Köşkü'ne gitmekte geç kaldığımızın farkında bile değiliz. Biz köşke vasıl oluncaya kadar konuklar çoktan gitmişti. Yine de nasibimizin peşi sıra Mecidiye Köşkü'ne vardık. Kapıdaki görevliler, toplantının çoktan bittiğini söyleyerek bizi geri çevirme hazırlığında bulunurken; Kültür Bakanımız Sayın Ömer Çelik tarafından kabul edildik. Mecidiye Köşkü'nden puslu İstanbul'a bakmak hakikaten çok güzeldi.Bakmaktan daha güzel olan ise o odada dinlediklerimiz... Bakan Bey ile Müslümanların gündelik hayat idrakine dair sohbet etmek hakikaten çok anlamlı idi.

#Topkapı Sarayı
#Zülüflü Baltacılar Koğuşu
#Tayyip Erdoğan
9 yıl önce
Zülüflü Baltacılar Koğuşu'nda...
Ey omzumun üstünde oturan melek
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!