|
Gayrisafi Milli “Mutluluk” ve Çocuklar
Parayla saadet olur mu? Ne asırların ne de toplumların, üzerinde tam mutabakata varamadığı, dünyanın en eski sorularından biri… Cevabı net verilemese de, varılan ortak nokta şu: Mutluluğun içinde paradan başka faktörlerin de olduğu kesin. Sağlık, aile, başarı, sosyal çevre, vs.

40 yılı aşkın süre önce Bhutan Kralı da, küçücük ülkesinden dünyaya bu düşünceyle seslenerek büyük yankı uyandırmış. Ülkelerin Gayrisafi Milli Hasılalarının yani gelirlerinin ölçüldüğü dünyaya, işin derinine inip “mutluluğu ölçelim” demiş: “Gayrisafi Milli Mutluluk”. Sonuçta zenginlik, mutlu olmak için bir araç değil mi? O halde esas mesele, paradan ziyade mutluluğu ölçebilmekte.

İşte bu minvalde mutluluk, özellikle son birkaç on yıldır ülkelerin, sosyal durumu anlamada ve ilgili politikalar geliştirmede kâle aldıkları bir ölçüt olmayı başardı. Tabii ülkelerin, kendi gelişimlerinin yanı sıra, dünyaya kıyasla durumlarını da anlaması önemli. İşte bu bağlamda, ulusal mutluluk göstergelerinin yanı sıra, küresel endeksler de var.

Örneğin; son açıklanan World Happiness Report'a (Dünya Mutluluk Raporu) göre; Türkiye, 158 ülkelik listenin tam ortasında bir mutluluk seviyesine sahip. Happy Planet Index (Mutlu Gezegen Endeksi) ise, Türkiye'nin 151 ülke arasında 44. sırada olduğunu söylüyor. Tabii her endeksin metodolojisi farklı olunca, sonuçlar da farklı çıkabiliyor. Ancak görünen o ki; şu gezegendeki insanlara kıyasla, ne öyle aşırı mutluyuz, ne de mutsuz bir halimiz var.

ÇOCUKLARIN MUTLULUĞU

World Happiness Report'un son sayısı duyurulurken, altı çizilen bir husus vardı: “Çocuklarımızın hayatlarına yatırım yapmayı düşünmeliyiz ki; gelecekte bağımsız, üretken ve mutlu yetişkinler olarak sosyal ve ekonomik katkılar yapabilsinler”. Bu yüzden de miniklerin, bugün içinde bulundukları koşullar ve imkânlar, malum, oldukça önemli.

Bu düşünceler zihnimin bir köşesindeyken, geçenlerde yayımlanan bir başka uluslararası rapor dikkatimi çekti: Children's Worlds. Çocukların dünyalarını inceleyen rapor, küresel resmi yansıtmak adına özenle seçilen 15 ülkeye odaklanarak, çocuk mutluluğunu kapsamlı bir çerçevede ölçüyor.

Hangi ülkeler derseniz; Norveç, Almanya, İspanya, İngiltere, G. Kore, İsrail, Estonya, Romanya, Cezayir, Kolombiya, Etiyopya, Nepal, Polonya, G. Afrika. Bir de biz varız: Türkiye. 53.000'i aşkın çocukla yapılan çalışmaya, bizden de 3.024 çocuk katılmış. Ağırlıklı olarak 10 ve 12 yaşlarındaki çocukların görüşüne başvuran detaylı çalışma, çocuk dürüstlüğüyle neler söylüyor neler…

ÇOCUKTAN AL HABERİ

Türkiyeli çocukların, çoğu kriterde en üstlerde yer aldığını mutlulukla belirterek, detayları sunuyorum. İşte çocuklarımızın, dünya sıralamasında edindikleri iyilik, esenlik durumları ve verdikleri mesajlar:

Mesaj 1: Rahatımız Beyde Yok

Yüksek derece rahatlığa, refaha sahiplik oranında 1.

Geleceğe dair pozitif hissetme düzeyinde 2.

Hayata dair tatmin ve ayrıca mutluluk seviyelerinde 5. sıradayız

Mesaj 2: Ev Gibisi Yok. Bir de Sözümüz Dinlense!

Hem oturulan evden hem de aile hayatından tatmin düzeyinde 1.

Birlikte yaşanan insanlardan memnuniyette yine 1.

Aileyle iyi vakit geçirme konusunda 4.

Ve evde çalışacak sessiz bir yere sahip olmada 6. sırada iken;

Ebeveynlerin çocukları dinleyip kâle alması ve hakkaniyetli davranması hususlarında çocuklar pek memnun olmayınca, alt sıralara düşmüşüz.

Mesaj 3: Halimiz Vaktimiz Yerinde

Türkiyeli çocuklar, ailenin geçimi hakkında “endişe taşımama” konusunda, en yüksek gelirli ülkeleri dahi ezip geçerek 1.

Sahip olunan şeylerden tatmin olma düzeyinde ise 7. sırada.

Mesaj 4: İlişkilerimiz Güzel

Aynı çocuklar, insanlarla ilişkilerden memnuniyette 3.

Arkadaşlardan memnuniyet ve iyi muamele görmede 4.

Yeterli arkadaşa sahip olma konusunda ise 5. sırada.

Mesaj 5: Notları Sevmesek De Okulu Seviyoruz

Öğretmenlerin çocukları dinlemesi ve kâle alması hususunda listede 2.

Gerek okulda güvenli hissetmede, gerekse okul deneyiminde 3.

Hem okula gitmeyi sevmede, hem de öğrenenlerden tatmin olmada 4. sıradayken, gelin görün ki, notlardan memnuniyette 9. sıradayız.

Mesaj 6: Yükümüz Hafif Ama Ödevler Ağır

Eğlenmek için okuma yapma düzeyinde 1.

Ev işlerine “en az” yardımda 1.

Kardeşle “en az” ilgilenmede 2.

Vaktini bilgisayar ile geçirmede 9.

Vaktini TV ile geçirmede 12.

Ödevlere en çok vakit ayırmada ise 5. sıradayız.

Spor faaliyetlerine zaman ayırmada da, erkekler dünya listesinin zirvesindeyken, kızlardaki düşük faaliyet, ülke olarak bizi aşağıya çekmiş. Bu da, bir diğer anlamlı mesaj olarak gelsin.

VURUCU MESAJ

Raporda daha nice detay var ancak son birkaç ilginç mesajla noktayı koyayım: Çocuklarımız, polislerden en memnun dünya çocuklarından olup, doktorlardan aldıkları hizmetten tatminde de 4. sırada yer almış. Minikler hizmetleri takdir ediyor ancak daha çok oyun alanı istiyor.

Özgürlük ve güvenlikten memnuniyet ile kendine güvende de zirveye oynayan ülkemiz çocuklarına dair onlarca veri içinde en sevdiğimi ise sona sakladım:

“Hayatın ileriki dönemlerinde olacaklara dair” inançta, çocuklarımız listenin en tepesinde.

Söyleyen ne güzel söylemiş: Para kaybeden çok şey kaybeder, arkadaş kaybeden daha çok şey… Ancak inancını kaybeden, her şeyi kaybeder.

Çocuklarımız, ne mutlu ki, hepsine sahip olduklarını söylüyor. En çok da inanca…

Raporun dediği o ki; bu topraklarda, geleceğine inanan, kendine inanan, dünyadaki yaşıtlarına göre çok daha mutlu ve umutlu bir nesil yetişiyor. Onlara en iyi yatırımları yaparsak, Gayrisafi Milli Mutluluğumuz da, Hasılamız da engel tanımayacağa benzer. twitter.com/drhaticekarahan
#World Happiness Report
#Bhutan Kralı
#gayrisafi milli hasıla
9 yıl önce
Gayrisafi Milli “Mutluluk” ve Çocuklar
Kara dinlilerle milletin savaşı
12 Mehmetçiğin şehit olduğu kalleş pusularda PENTAGON ve MOSSAD iş birliği!
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’