|
Yıllarca aidat toplayıp yüzüstü bıraktılar

Sonunda karşılıklı konuşma ile aklımıza takılan soruları cevaplayabildik. Ama ne cevaplar, inanın ağzım açık kaldı. Öylece dinledim durdum.

Kiminle mi?

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi aradı dün. Yazılarınızda bahsettiğiniz konulara ilişkin fikrimi açıklamak istiyorum, dedi Sayın Çelebi.

"Uzel Traktör Fabrikası hakkında söylediklerinin hepsine mutabıkım. Fabrikada Türk-Metal sendikası, işçilerden yıllarca aidat toplayıp durdu. Ama iş işçinin çalışma haklarına gelince, Uzel işçileri sendikaları tarafından adeta sokağa bırakıldı. Yazında bahsettiğin gibi CHP''li Mehmet Sevigen beni aradı. ''Biz orada örgütlü değiliz ki, bizi almazlar. Hatta olumsuzluğun suçunu da bize yıkarlar. Burayı da batırdı derler. Ama o sendika bir talepte bulunursa seve seve yardım ederiz dedim'' Sevigen''e.

“Sayın Kahveci, biz oraya nasıl girebiliriz ki? Türk-Metal sendikası ile başka yerlerde de işçi örgütlenmesi çatışmaları yaşıyoruz. O sendikanın silahlı-silahsız adamları var. Bakın Birleşik-Metal ile Türk-Metal''in örgütlenme noktalarına. Düzce mesela, incelenmelidir."

Süleyman Çelebi iki noktaya daha açıklama getirdi: "TÜSİAD ile esnek çalışma sistemi hakkında hiç beraber olmadım. Hatta garantili-garantisiz tüm esnek çalışma sistemine karşı en sert duruşu DİSK sergiliyor. Ümit Boyner ile bir kez ağustos ayında görüştüm, bir daha da görüşmedim. Siz yanlış bilgi almışsınız."

Süleyman Çelebi son olarak TOBB önceliğinde yapılan kampanya hakkında bilgi verdi. "Evet Kahveci, sizi kınayan bildiride o kampanya var; ben de oradaydım. Ama sonradan o kampanyanın amacının saptığını görünce bize uymadı ve ayrıldık."

* * *

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi''nin söyledikleri arasında beni hayrete düşüren Türk-Metal sendikasının adamları oldu. Sayın Başkan o sendika beni de gazetenin önünde kınamıştı, dediğimde, "muhtemelen o bahsettiğim adamları gelmiştir" diye cevapladı.

* * *

Öğleden sonra bir eski sendikacı daha aradı: "Dünkü yazınızın başlığına ''Yalancı düzen'' değil Sayın Kahveci ''Sağlıksız Düzen'' diyelim" dedi.

Evet, yazımda değindiğim rakamlar doğruydu. Bu rakamlar aslında sendikaların sorunu değil, aynı zamanda bu sorunu görmezden gelen ve çözmeyen Çalışma Bakanlığı''nın da sorunuydu.

İyi ki Avrupa Birliği yolunda ilerliyoruz. İyi ki Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) var! Onlara verdiğimiz sözlerden dolayı artık Türkiye''de sendikacılık sorununu çözeceğiz...

Ya mevcut sendikalar bu işi sağlıklı bir yapıya kavuşturup yapacaklar, ya da ülkemizde ağa sendikacılığı gibi tümden sendikacılık bitecek.

* * *

Bir okurum mail yollamış. "Sayın Kahveci, Türkiye''de batan firmalara bakın. O firmaların çoğunda sendika göreceksiniz. Yani sendikalı çalışma ile iflaslar arasında bir bağın olması ilginç değil mi?" diye soruyor.

"Evet, sendikalar maalesef ne işletmeye ne de işçiye yaranamıyor. Maalesef ki ülkemizde sendikacılık daha çok sendikanın bizzat kendisi için çalışıyor."

Yarın: Traktör savaşları?

13 yıl önce
Yıllarca aidat toplayıp yüzüstü bıraktılar
Ben bu gapuyu gırarım
İnsan insanın ötekisidir
Üç Muhammed (a)
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru