|
FED bu yıl faizi arttırmaz ise karizmayı çizdirir
Genel seçimlere 12 gün kala, hem reel sektör, hem de finans piyasalarındaki profesyoneller seçim anketlerini ve olası senaryoları konuşmayı sürdürüyor. Türkiye önemli bir genel seçim için geri sayımdayken, dünya ekonomisi de çeşitli konuları tartışmayı sürdürmekte. Geçtiğimiz hafta sonu,
Türkiye'nin G-20 başkanlığı çerçevesinde, öncülük ettiği Dünya KOBİ Forumu ve ilgili vakıfın açılışı ile ilgili önemli bir tören İstanbul'da yapıldı
. Bu konuyu, önceki yazılarımızda ifade etmiştik. Avrupa'nın gündeminde en öncelikli konu ise, Yunanistan'ın iflas edip etmeyeceği.
Ya, Yunan Hükümeti, kendisine borç vermiş olan kreditörlerin belirli taleplerini yerine getirecek adımlar atacak; ya da, bu adımları reddederek, fiilen iflas ettiğini ve borçlarını ödeyemeyeceğini açıklayacak.

Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis, daha bir hafta önce, kreditörlerin Yunanistan'dan ısrarla daha fazla kemer sıkma önlemleri talep etmelerinin kabul edilemez olduğunu ifade etmiş ve Avrupa Birliği'nin lider ülkeleri ile yeniden anlaşmazlık yaşanmıştı. Şimdi ise, aynı bakan 5 Haziran'a kadar kreditörlerle anlaşma sağlanacağını söylemekte. Bununla birlikte, Yunanistan'la ilgili çıkmaz aşılamaz ise, Yunanistan'ın temerrüde düşeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Yunanistan, Uluslararası Para Fonu'na (IMF) mayıs ayı başındaki 750 milyon dolarlık borcunu, IMF'deki rezerv hakkını kullanarak ödedi ki, IMF tarihinde örneği yok! O zaman, Türkiye'nin aynı borçları ödemek adına katlandığı sosyal maliyet neyin nesiydi?
Üstelik, Yunanistan, şimdi IMF'ye haziran ayında ödemesi gereken yaklaşık 1,7 milyar dolarlık borcu da ödemeyeceğini açıklamış durumda.

Dolar yeniden güçleniyor

Yunanistan'la ilgili bu tartışmalar devam ede dursun, yurtdışı ve yurt içi piyasalar yeniden Dolar Endeksi'ne ve dolara karşı kendi paralarının performansına odaklanmış durumdalar.
Euro-dolar paritesinin, Yunanistan'a yardım konusunun çıkmaza girmesinin yanı sıra, ABD'nin faiz artırımının zamanlamasına ilişkin spekülasyonun güçlenmesi ile değer kaybettiği gözleniyor
. Nitekim, Cleveland'daki ABD Merkez Bankası (FED) Bölge Bankası'nın Başkanı Loretta Mester, yükselme eğilimine giren enflasyon ve güçlenen istihdam büyümesi ile, ABD ekonomisinin, FED'in faiz artırım kararı ve adımını destekleyebileceği bir noktada olduğuna işaret ettiğini vurguladı.
Mester, ABD'nin ekonomik verilerinin böyle seyretmesi halinde, faiz oranlarını arttırmayı talep edecekleri zamanın artık yakın olduğuna işaret etmekte.

Şu ana kadar ifade ettiğimiz hususların tümü, bizi iki noktadan etkiliyor; birincisi, Türk Lirası›nın görünümü.
TL çok değer kaybeder ise
, dolar-TL kuru çok artarsa, bu durumda, Türk şirketlerinin hem ithalat faturalarının, hem yapacakları dış borç ödemelerinin TL cinsinden tutarı kabarıyor. İkincisi,
Türkiye ihracat ve turizm gelirlerinin yüzde 60'ından fazlasını avro (euro) cinsinden elde ettiği için,
euro dolar karşısında ciddi değer kaybına uğrar ise, Türk iş dünyası, bir sıkıntı da buradan yaşayacak. Yani, euro cinsinden elde ettiği gelir dolar cinsinden erimiş olacak.
Bu erime, bir ara yüzde 20'ye ulaştı. Şimdilerde yüzde 15 düzeyinde. Türk firmasının TL cinsinden maliyeti artıyor. Ama, euro cinsinden elde ettiği gelir yüzde 15-20 eriyor
. İşte, bu nedenlerle FED'in ne yapacağı ve buna bağlı olarak avronun ve TL'nin değerinin nasıl şekilleneceği önemli.

FED gereğini yapmazsa,saygınlığını yitirir

Burada en kritik tartışma konusu, FED Başkanı Yellen ve kimi FED yetkililerinin belirttikleri gibi, 2015 yılı içerisinde faiz artırıp arttırmayacakları. FED yetkililerinin kendi aralarında yaptıkları anket, sondaj, 2016 yılı sonunda, FED'in para politikası faizini yüzde 1,5 ile 2 arasına getirmeyi düşündüklerini, kendi aralarında tartıştıklarını gösteriyor.
Oysa, piyasalar ve özellikle uluslararası tahvil piyasası profesyonellerinin tavrı, 2016 yılı sonunda para politikası faiz oranının ancak yüzde 1'i bulabileceğini ve 2015 yılı için, FED'in hiç faiz artışı yapamama olasılığının masada olduğunu göstermekte.
Eğer, piyasa baskısı ve/veya ABD ekonomisine yönelik endişeler ile, bunca söz ve açıklamadan sonra, ABD Merkez Bankası, otoritesini teyit edecek bir adım atamaz ise, yapacağını belirttiği faiz artışını yapamaz ise, bu durumda, kendisini için ciddi bir itibar sorunu ortaya çıkar.
O zaman piyasalar daha büyük bir çalkantı ve daha ciddi bir belirsizlik ve disiplinsizliğin içine düşer. Umarım, hiç birimizin, hiç bir ülkenin başını belaya sokmazlar.
#fed
#faiz kuru
#tl
#dolar
9 years ago
FED bu yıl faizi arttırmaz ise karizmayı çizdirir
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak