|
2021’de çift haneli büyüme olur mu?

İçinde bulunduğumuz yılın sonuna yaklaştıkça temel makro ekonomik göstergelere ilişkin yılsonu tahminleri de netleşmeye başladı. Peki bu göstergelerin başında gelenlerden ekonomik büyüme verisinde yılsonunda durum ne olacak?

IMF TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

Yıl sonu yaklaştıkça uluslararası kuruluşların ve derecelendirme kurumlarının büyüme tahminleri de güncellenmeye devam ediyor. Son güncelleme yapan kurumlardan birisi de IMF. IMF, geçtiğimiz hafta içerisinde Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun Ekim 2021 sayısını “Salgın Sırasında Toparlanma: Sağlık Sorunları, Arz Kesintileri ve Fiyat Baskıları” başlığı ile yayımladı. Bu raporda Türkiye ekonomisinin 2021 yılının tamamı için büyüme tahminini %9’a yükseltti.

IMF’nin Temmuz ayında yayınladığı bir önceki raporda Türkiye ekonomisi için 2021 yılı sonu büyüme tahmini %5,8’di.


ÖNCÜ VERİLERDEN SANAYİ ÜRETİMİ
NE DİYOR?

Daha önceki yazılarımda birkaç kez detaylı bir şekilde izah etmiştim ama burada yeniden kısaca hatırlatayım. Sanayi Üretim Endeksi, ekonominin sanayi kesiminde meydana gelen gelişmelerin ve uygulanan ekonomik politikaların, kısa dönemde olumlu veya olumsuz etkilerinin ölçülebilmesi açısından TÜİK’in derlediği bir veri. Bu bakımdan sanayi üretimi verisi önemli öncü göstergelerin başında geliyor.

TÜİK’in geçtiğimiz Ağustos ayı için açıkladığı son veriye göre sanayi üretimindeki yıllık artış %13,8 ve aylık artış da %5,4 oldu. Her ne kadar takvim etkisinden daha fazla etkilense de ben aylık verinin daha yakından takip edilmesi taraftarıyım. Bu veri için aylık %3,7’lik bir artış piyasa beklentisi vardı. Ancak veri bu beklentisinin ötesinde bir artış kaydetti.

İMALAT PMI
HANGİ SEVİYEDE?

Sanayi sektöründeki güncel durumu takip ettiğimiz bir diğer veri de İstanbul Sanayi Odası tarafından hazırlanan “İmalat PMI” verisi. Eylül ayı verisine göre İmalat PMI, 54,1 seviyesinden 52,5’e geriledi. Ancak bu gerileme sizi endişelendirmesin. Zira bu veride 50 puanın üzeri büyümeye işaret eder.

Özetle mevcut bu sanayi üretimi artışına son PMI verisi ışığında bakarsak artık yıl sonu için Türkiye’nin çift haneli bir büyüme rakamı yakalaması sürpriz olmaz diyebiliriz.

#TÜİK
#PMI
#İstanbul Sanayi Odası
3 yıl önce
2021’de çift haneli büyüme olur mu?
Kolonyalizm, oryantalizm ve Avrupa’nın taşralaştırılması
FETÖ itirafçısı Kod Garson bu kez de Emniyet’teki soru hırsızlarını deşifre etti!
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar