|
Batı’nın Rusya yaptırımları konusundaki samimiyetsizliği

Rusya-Ukrayna Savaşı başladığı tarihten bu yana en çok konuşulan konulardan birisi de Batı ittifakının Rusya’ya yönelik uyguladığı yaptırımlar. İki gündür devam eden NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi ile AB Liderler Zirvesi neticesinde de bazı yaptırım kararları ilan edildi. Peki nedir bu yaptırımlar ve savaşı durdurmaya yetecek mi?

YAPTIRIMLAR NE İÇİN UYGULANIR?

Ekonomik ya da diğer alanlardaki yaptırımların temel hedefi, yaptırım uygulanan ülkenin bir eylemini ya da tutumunu değiştirmesini sağlamaktır. Oysa yaptırıma maruz kaldığı halde tutumunu ve eylemini değiştiren ülke sayısı yok denecek kadar azdır. Geçmişte Küba, İran ve Venezuela örneklerine baktığımızda söz konusu ülkelerde ne rejim değişikliği ne de kayda değer bir tutum değişikliği gözlemlenmemiştir. Kaldı ki yaptırımların etkili olabilmesi için reaktif değil proaktif olması gerekir.

YAPTIRIMLARDA NEDEN ENERJİ YOK?

Rusya, Kıta Avrupası’ndaki ülkeler için önemli bir enerji tedarikçisi. 2021 yılı verilerine göre Avrupa ülkelerinin toplam doğalgaz ithalatında Rusya’nın payı %45 seviyesinde. Bu oran 155 milyar metreküplük bir hacme işaret ediyor. Ancak Avrupa ülkelerinin doğalgazda Rusya’ya olan bağımlılığı homojen değil. Mesela Finlandiya, Estonya, K. Makedonya ve Bulgaristan’ın Rusya’ya bağımlılığı %100 iken Almanya’nın %54, İtalya’nın %33 ve Fransa’nın %8 bağımlılığı var. Enerji konusunda yaptırım kararı çıkmamasının ve Avrupa Birliği’nin bu konuda üç maymunu oynamasının temel nedeni bu homojen olmayan dağılım. Her iki zirveden hemen önce Almanya Şansölyesi Olaf Scholz da apar topar “Rusya’ya uygulanacak acele bir enerji yasağı Avrupa’dA durgunluğu tetikleyebilir.” şeklindeki açıklamasını da bu yüzden yaptı.

24-25 MART NEDEN ÖNEMLİYDİ?

Geçtiğimiz iki gün boyunca hem NATO hem de AB Liderler zirvelerini takip ettik. Her iki zirve öncesinde de Rusya’ya yönelik yeni yaptırımların devreye alınacağı hatta bu kez ciddi bir enerji yaptırımının da masada olabileceğine yönelik algı oluşturulmuştu. Elbette enerji sektörünü yakından takip edenler bu ihtimalin oldukça zayıf olduğunu biliyorlardı. Öyle de oldu.

FRANSIZ TOTAL’E DE YAPTIRIM OLACAK MI?

Fransız Totalenergies’in Rusya’ya yönelik yaptırımlarla ne ilgisi var diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Daha önce de yazdım ama hatırlatayım. Fransız TotalEnergies, Rusya’nın Gazprom’dan sonra ikinci büyük gaz ihracatçısı olan Novatek’in %19,4 hissedarı. Yine TotalEnergies’in, Rusya’daki Yamal ve Gydan yarımadalarında gelecekte hayata geçirilecek tüm NOVATEK LNG projelerinde de %10-15 arasında pay sahibi olma hakkı var. Dahası TotalEnergies, Rusya’nın Murmansk ve Kamçatka bölgelerinde dünyanın en büyük LNG gemilerini geliştiren “Arctic Transshipment” isimli şirkette de %10 pay sahibi. O halde Rusya’ya enerji yaptırımı uygulanacaksa Fransızları da unutmamak lazım.

DOSTLAR ALIŞVERİŞTE GÖRSÜN!

Savaş başladığından bu yana Ukrayna’nın arkasında duruyormuş gibi bir tavır sergileyen Batı ittifakı heyecanlı bir şekilde Rusya’ya pek çok alanda yaptırımlar uyguladı ve hatta bazı Rus bankalarını da SWIFT sisteminden çıkardı. Ancak enerji konusunda ve Rusya’dan kendi ihtiyaçları için ithal ettikleri enerjinin ücretinin yatırıldığı bankalar konusunda aynı heyecanı göremiyoruz. Yani Ukrayna’yı savaşa sürükleyen süreçte Batı’nın takındığı samimiyetsiz tavır, Rusya’ya yönelik yaptırımlar konusunda da görülüyor. Dahası Batı ittifakı bu yaptırımların Rusya’nın tavrını değiştirmeyeceğini hepimizden daha iyi biliyor!

#Rusya
#Batı
#NATO
#AB Liderler Zirvesi
#Ukrayna
2 yıl önce
Batı’nın Rusya yaptırımları konusundaki samimiyetsizliği
Üst Akıl: “Birisi, ‘Dünya beşten büyüktür’ diyecekse biz deriz”...
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…