|
Dünya Bankası’ndan gelişmekte olan ülkeler için uyarılar

Geçen hafta “Project Syndicate” sitesinde Kaushik Basu imzalı bir görüş yayınlandı. Basu, Dünya Bankası’nın son yayınladığı “Küresel Ekonomik Beklentiler” raporuna atıfla kaleme aldığı yazısında Türkiye’nin de içinde yer aldığı gelişmekte olan ülkeler grubu için üç temel uyarıya dikkat çekiyor.

GELİŞMİŞ ÜLKELER İLE GELİŞMEKTE OLANLAR ARASINDAKİ TOPARLANMA FARKI

Dünya Bankası’nın söz konusu raporuna göre dünya ekonomisi Covid19 pandemisinden kurtuluyor ancak şu an başarılı gibi görünen ve hızla ilerleyen aşılama imkanlarına sahip gelişmiş ekonomiler önceki büyüme oranlarına geri dönmeye başlarken bu durum gelişmekte olan ekonomilerden daha karmaşık görünüyor.

Hali hazırda pek çok uluslararası kuruluş pandemi ile beraber eşitsizliklerin giderek daha fazla arttığını belirten raporlar yayınlamış durumda. Bununla birlikte aşı konusunda yaşanan eşitsizliklerin kısa vadede ekonomilere de yansıması kaçınılmaz bir sonuç olarak karşımızda duruyor. Her ne kadar Covid19’un yeni varyantları riskler yaratsa da gelişmiş ülkeler aşılamadaki başarıları sayesinde ekonomilerinde ciddi toparlanma göstermeye başladılar. Ancak pek çok gelişmekte olan ekonomi henüz aşıya erişim ve aşılama konusunda net bir başarı elde edemedi ve maalesef özellikle artan Dolar endeksi, küresel emtia fiyatları ve lojistik maliyetler bu ülkelerdeki toparlanmaları zorlaştırıyor.

ENFLASYON ENDİŞELERİ

Covid19 pandemisi başlarda eş anlı bir arz ve talep şoku yarattı. Sonrasında uygulanan destekleyici para ve maliye politikaları ile talep tarafında bir canlanma istense de beklenen sonuç alınamadı. Öte yandan ekonomilerdeki kapatmalar, sınır kapılarının kapatılması, sokağa çıkma yasakları, aksayan lojistik ve tedarik zincirlerindeki kopmalar arz tarafındaki toparlanmayı daha da maliyetli hale getirdi. Bir de buna artan lojistik fiyatları ve emtialardaki yukarı yönlü fiyat hareketleri de eklendi. Tüm bunlar gelişmekte olan ekonomilerdeki enflasyon baskısını artırdı.

Dünya Bankası’nın raporuna göre; Mayıs ayından bu yana enflasyon önceki resesyonların sonunda olduğundan çok daha hızlı artış göstermeye başladı. Bu hali ile gelişmekte olan ülkelerin merkez bankaları ekonomilerin toparlanması için bir yandan genişletici olmak zorunda iken diğer yandan enflasyonist ortamı kontrol edebilmek için sıkı durmak zorunda. Bu durum etkin bir para politikası tercihi yapmak için büyük bir engel teşkil ediyor.

TİCARET DAHA ZOR VE DAHA PAHALI

Yine aynı rapora göre; gelişmekte olan ekonomilerin daha fazla büyümesinin önündeki en büyük engeli yüksek ticaret maliyetleri oluşturuyor.

Pandemi ile beraber ortaya çıkan yeni koşullar ülkeler arası ticareti çok daha maliyetli hale getirdi. Özellikle artan lojistik fiyatları ve belli başlı emtia fiyatlarındaki artışlar durumu daha da ağırlaştırıyor. Eğer gelişmekte olan ekonomiler bu durumu dengeli yönetebilirlerse bu tablo belli başlı fırsatlar da sunuyor. Dünya Bankası da bu konuya odaklanılması gerektiğine dikkat çekiyor. Ancak görünen o ki bu pek kolay olmayacak.

#Project Syndicate
#Küresel Ekonomik Beklentiler
#Dünya Bankası
#Covid19
3 yıl önce
Dünya Bankası’ndan gelişmekte olan ülkeler için uyarılar
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı