|
Emtia fiyatları küresel enflasyonist baskıyı artırmaya devam ediyor!

Her ne kadar pandemi, varyantlar ve ekonomiler üzerindeki etkileri devam ediyor olsa da pandemi sonrası dönemde hangi sınamalarla karşı karşıya kalacağımız da şimdiden netleşiyor. Bunların başında ise hız kesmeden artan emtia fiyatları geliyor.

BLOOMBERG EMTİA ENDEKSİ REKOR SEVİYEDE

Küresel emtialardaki fiyat artışları rekor seviyelere gelmiş durumda. Enerji dahil olmak üzere tüm emtiaları ayrı ayrı takip ediyoruz. Ancak genel trendi tek bir veri altında izleyebilmek için Bloomberg Emtia Spot Endeksi’ne bakıyoruz. Son veriye göre endeks, 2008 ve 2011’deki zirvelerin üstüne çıkarak 525,9 puanla tüm zamanların rekor seviyesine yükseldi.


ENDEKSTE NELER VAR?

Bloomberg Emtia Spot Endeksi, enerji, metal ve tarım ürünlerinin yer aldığı 23 farklı emtiayı içeren bir sepetten oluşuyor. Her bir emtiayı ve endeksteki ağırlıklarını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. Göreceğiniz üzere oldukça kapsayıcı bir endeks ve genel seyri izlemek açısından yeterli bir veri sunuyor.


KÜRESEL ENFLASYONUN KALICI OLMA RİSKİ VAR MI?

Bloomberg Emtia Spot Endeksi’ndeki gelişmeler yeterince endişe vericiyken ilave kötü bir durum daha var. Bu endeksin içeriğinde son dönemde fiyatı 6-7 kat artan kömür ve lojistik maliyetleri yok. İşte tüm bu veriler bize şu soruyu sorduruyor: Küresel enflasyon kalıcı olabilir mi?

ABD Merkez Bankası FED dahil olmak üzere gelişmiş ülkelerin ve gelişmekte olan ülke merkez bankalarının temel senaryosu küresel enflasyonun geçici olduğu üzerine kurulu. Elbette bu beklenti toplanan veri setlerinin ışığında oluşuyor. Ancak yeni veri setleri ve fiyatlardaki yeni gelişmeler endişeleri de artıyor. Hatta öyle ki bazı ekonomistler, FED’in tahmin edilenden çok daha önce faiz artırımı yapmaya başlayabileceğini değerlendirmeye başladı. Bu gelişmekte olan ekonomiler için olumlu sonuçları olan bir değerlendirme değil. Umarım öyle olmaz!

#FED
#ABD
#Bloomberg Emtia Spot Endeksi
3 yıl önce
Emtia fiyatları küresel enflasyonist baskıyı artırmaya devam ediyor!
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’