|
Kasım’da 100, Aralık’ta devam…

Geçtiğimiz perşembe günü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) faiz kararını gördük. Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %16’dan %15’e indirdi. Karar metninde bir sonraki toplantı için de önemli bir yönlendirme yapıldı.

ENERJİ VE GIDA MESELESİ CAN SIKMAYA DEVAM EDİYOR

Bu köşedeki yazılarımı takip edenlerin hatırlayacağı üzere bir süreden bu yana küresel gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın tüm ekonomilerin temel sorunu haline geldiğini defalarca izah etmiştim. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye ekonomisi de enerji, gıda ve lojistikteki küresel fiyat artışlarından olumsuz bir şekilde etkileniyor. Nitekim, PPK metninde de bu duruma atıf var. Kurul da “Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte; gıda ve başta enerji olmak üzere ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır.” İfadesini metne koyarak bu duruma dikkat çekiyor.

TİCARİ KREDİLER OLUMLU ETKİLENİYOR

PPK’nın bir süreden bu yana yakından takip ettiği konuların başında ticari kredilerin seyri geliyor. 12 Ağustos’taki PPK’da ticari kredilerin ılımlı bir seyir izlediği ifade edilmişti. Ancak Eylül’deki PPK’dan itibaren parasal duruşun sıkılığının ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yaptığı vurgulanmıştı ve 100 baz puanlık indirim gelmişti.

200 baz puan indirim yapılan Ekim PPK’sında da ticari kredilerdeki daralma ön plana çıkarılmıştı. Nihayet son toplantıda daha önce yapılan indirimlerin ticari krediler üzerinde olumlu etkilerinin görülmeye başlandığı ifade ediliyor.

ARALIK’TA DA İNDİRİM VAR

PPK, Ekim ayında 200 baz puanlık indirim yaparken karar metninde “politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığını” belirtmişti. Son PPK toplantısının karar metninde de daha önce belirtilen bu sınırlı alanın kalan kısmının Aralık ayında tamamlanmasının değerlendirileceği belirtiliyor. Bu durumu faiz indirim döngüsünün Aralık ayında da devam edeceği şeklinde yorumlayabiliriz. Böylelikle Kasım ayı faiz kararı öncesi piyasalarda oluşan yıl sonuna kadar toplam 200 baz puanlık indirim beklentisinin kalan 100 baz puanlık kısmı da hayata geçirilmiş olur.

#Merkez Bankası
#PPK
#Türkiye
2 yıl önce
Kasım’da 100, Aralık’ta devam…
İngiltere Dışişleri Bakanı’nın ziyaretini önemsemiyor musunuz?
Devlet memurları borsada yüklü miktarda hisse senedi alıp satabilir mi?
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…