|
KKO pandemi öncesine döndü ama İmalat PMI verisini izlemeye devam

Hafta ortasında İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO) verisi açıklandı. Veri Merkez Bankası tarafından İktisadi Yönelim İstatistikleri kapsamında derleniyor. Bu veri, imalat sanayiinde faaliyet gösteren işyerlerinin, mevcut fiziki kapasitelerine göre fiilen gerçekleşen kapasite kullanımlarının izlenmesi amacıyla derleniyor. Hızlıca veriye göz atalım.

KKO VERİSİ PANDEMİ ÖNCESİNDEN YÜKSEK GELDİ

2020 yılının Mart ayından bu yana Türkiye ekonomisi pandeminin olumsuz etkileri ile mücadele ediyor. Sınır kapılarının kapatılması, sokağa çıkma yasakları sanayi tesislerinin üretime ara vermek zorunda kalması ve diğer bazı üretimi kısıtlayan unsurların imalat sanayi üzerindeki olumsuz etkilerini süreç boyunca gözlemledik.

Bu kapsamda yakından izlediğimiz KKO, bir önceki aya göre 1,3 puan artarak %76,6 seviyesinde gerçekleşti. Pandemi öncesi son KKO verisi %76 olmuştu. Böylelikle pandeminin başından bu yana ilk kez KKO pandemi öncesi dönemin üzerine çıkmış oldu. Bu elbette son derece önemli bir gelişme ancak rahatlamak için çok erken çünkü PMI tarafı hala dikkat etmemiz gerektiğine işaret ediyor.

İMALAT PMI 50 PUANIN ALTINDA

Türkiye’nin imalat sanayiindeki performansını İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hesaplanan İmalat PMI Endeksi ile takip ediyoruz. Elbette bu veri büyüme ve daralma için tek başına bir anlam ifade etmiyor ancak söz konusu endekste 50 puanın üzeri ekonomide büyüme, altı ise ekonomide daralma sinyali veriyor. Maalesef son veri 49,3 olarak geldi ve 50 puanın altında kaldı.

SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ NE MESAJ VERİYOR?

Son Sanayi Üretim Endeksi verisi yıllık %66’lık bir artışı gösteriyor. Elbette bu kadar yüksek bir veri baz etkisinden kaynaklanıyor. Öte yandan aynı veriye aylık olarak baktığımızda %0,9 azalma görüyoruz. Dolayısıyla her ne kadar KKO verisi pandemi öncesine dönmüş olsa da İmalat PMI ve Sanayi Üretim Endeksi verileri kalıcı bir toparlanma için reel sektöre verilen KDV desteği, kısa çalışma ödeneği, borç ve vergi öteleme gibi desteklerin bir süre daha devam etmesi gerektiğine işaret ediyor.

#Sanayi
#Üretim
#PMI
3 yıl önce
KKO pandemi öncesine döndü ama İmalat PMI verisini izlemeye devam
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı